100 kilo minder


Terwijl de elektriciteitsteller traag achteruit draait en mijn gsm opgeladen wordt door een mini-zonnepaneeltje hebben de zonnekriebels me te pakken. Ik krijg zowaar zin om de ramen te gaan poetsen. Ik geloof best wat ze gisteren of deze morgen op de radio vertelden, namelijk dat door de klimaatverandering het groeiseizoen al ruim met drie weken is toegenomen. Hoewel de gevolgen van de klimaatverandering op veel plaatsen niet zo fraai zijn, kan ik wel genieten van een zonnige dag begin februari.

Omdat het nog iets te vroeg is voor een echte lenteschoonmaak doe ik deze week een ander klein project. Ik wil tegen het einde van de week 100 kilogram minder spullen hebben. Want elke keer als ik rondkijk merk ik hoeveel dingen ik allemaal bezit. Kleren, boeken, huishoudspullen, souverniertjes, CD’s, papieren, kinderspullen enzovoort en zoverder. En daar zit zoveel bij wat ik zo goed als nooit nodig heb. Dus heb ik een aantal dozen klaargezet die ik nu aan het vullen ben met spullen die ik kan missen. Die gaan dan naar de kringloopwinkel, de Sleghte of de letsgroep, zodat iemand anders er plezier kan aan hebben.

Want als je de oefening doet dan is snel duidelijk dat je echt niet zoveel nodig hebt om goed te leven. Trouwens al die spullen zorgen alleen maar voor meer afstofwerk, meer nood aan kasten, uiteindelijk een groter huis, meer verhuisproblemen, een hogere verzekeringspolis enzovoort.

Ps: verder verwijs ik graag nog naar de zeer interessante blogpost op lowtechmagazine over een vaak over het hoofd geziene isolatietip: het isoleren van je lichaam…

6 reacties op ‘100 kilo minder

 1. Dat ben ik nu ook van plan. Nadat ik vorige week alle kledingkasten heb aangepakt en zakken vol naar de kringloop heb gebracht of gewoon weggegeven ga ik dat deze week doen met spullen! De zonnekriebels zullen er wel voor iets tussen zitten…

  Like

 2. Sterk!

  Ik zou daar wel moeite mee hebben, ben een verwoed verzamelaar van nature.
  Dat gaat van Strips en boeken, over CD’s, …. tot zelfs oude fietsbanden (kan ooit wel nog dienen).
  Gelukkig is mijn vrouw een temperende factor hierin. Maar zij neigt dan weer naar het andere extreem, ze gooit alles in de vuilbak (ben een beetje aan het overdrijven) waar ze geen nut meer in ziet.

  Like

 3. Als er kleren bijzitten die je niet meer leuk vindt, kan je altijd naar een swishing-event gaan. Meer info op http://www.swishing.be . Je kleerkast wordt er niet leger van, maar je hebt dan wel weer leuke kleren ipv kleren die je niet meer draagt.

  Like

 4. hallo,
  toegegeven, ik ben een verzamelaar. En geniet soms van de dingen die ik bewaard heb, waarover ik kan vertellen aan de kinderen…………… bewaren is ook een stuk van mijn geheugen en soms een stuk recycleren…………… Soms mag dat ook, geloof ik
  grts, Leen

  Like

 5. Ik ben al 2 weken darmee begonnen.
  Er ligt een bananendoos in de gang, en iedere dag verplichte ik mijzelf om iets erin te gooien, die moet naar bibliotheek of kringloop.
  Zo te zien heb ik nog 100 jaren werk.
  Ik hoop een gewonte ervan te maken, en voel mijzelf iedere dag een beetje lichter

  Like

 6. proficiat voor de meer met minder gehalte.
  ik was vooral ook geboeid door de link naar isolatie van het lichaam.
  in 2001 heb ik in Spanje een broek en hemdje in gebreide zijde gekocht. jammer genoeg knip ik het merk altijd uit mijn kleren omdat het kriebelt. ik weet nog wel dat het voor 95 % zijde en 5% lycra (waarschijnlijk voor de stevigheid en elasticiteit) bestond.
  nog altijd draag ik dat setje regelmatig, het voelt heerlijk warm in de winter en in de zomer voelt het heel koel. de winkel waar ik het kocht had een uitgebreide collectie in prachtige naturel kleuren. mocht iemand dit herkennen en mij de merknaam kunnen bezorgen of een adres waar ik dit terug kan kopen dan krijg ik graag die tip.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s