money makes the world go round


Erik Cantona is een voetballer die eerst heel veel geld heeft verdiend, maar nu het licht heeft gezien en een oproep doet om de banken aan te pakken. Hij heeft namelijk problemen met de manier waarop banken met mijn en uw geld omgaan. Zijn actie voor een ‘bankrun’ heeft echter niet zoveel impact gehad. Het idee dat je mensen zo gek kunt krijgen om allen tegelijk naar de bank te gaan om al hun geld op te eisen sloeg niet echt aan. Toch is actievoeren rond banken en hun praktijken erg belangrijk.

Want Cantona heeft natuurlijk wel een punt. Sinds de start van de financiële crisis hebben overheden al 1900 miljard dollar steun gegeven aan banken. Bedragen die ervoor zorgen dat de nationale begrotingen voor vele jaren in het rood gaan met zware besparingsrondes als gevolg. In plaats van deze steun te gebruiken om de banken te hervormen, bijvoorbeeld om ze te verplichten spaargeld niet te gebruiken voor speculatieve activiteiten, is het gebleven bij een beperkt aantal aanpassingen. De winsten en onvoorstelbare bonussen gaan ondertussen weer de hoogte in. Op weg naar de volgende crash.

We kunnen banken ook onder de loep nemen omwille van de steun die ze geven aan discutabele projecten, zoals steenkoolcentrales en wapenproducenten. Wie trouwen de petitie van Netwerk hierover nog niet heeft ondertekend kan dit hier meteen rechtzetten. Als je wil weten hoe het zit met de investeringen van je eigen bank neem dan hier een kijkje. Trouwens als je wat centen hebt om te beleggen dat kan je misschien kiezen voor een betere isolatie van je huis of aandelen in coöperatieves voor hernieuwbare energie.

Het is in elk geval goed om even de moeite te doen om te weten hoe het banksysteem in elkaar zit. Hieronder het eerste deel van een film ‘Money as dept’, waarin duidelijk blijkt hoe geld ‘gemaakt’ wordt. De andere afleveringen kan je ook bekijken via youtube

Een reactie op “money makes the world go round

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s