de grote ramp en andere boeken


De voorbije dagen heb ik het boek ‘de Grote Ramp’ van Patrick Lagrou doorgenomen. Het mag dan wel een jeugdroman zijn, ik kon het niet snel genoeg uitlezen.

Het boek vertelt het verhaal van een aantal kinderen die eerst moeten wegvluchten uit het Caraïbisch gebied omwille van een verwoestende Tsunami. Zo komen ze terecht bij een verre oom in de Ardennen. Ome Jacob leeft in een eartship, heeft een voedselbos en heeft zich erg goed voorbereid op mogelijke klimaatproblemen. Dit blijkt geen overbodige luxe want na periodes van droogte wordt ook Europa getroffen door grote watersnood (vergelijkbaar met de ramp in 1953).

Ik ga niet het hele verhaal vertellen maar het boek is duidelijk gebaseerd op uitgebreide research, zowel over de mogelijke scenario’s bij verdere klimaatopwarming als over  de mogelijke oplossingen. Het toekomstbeeld is bijwijlen angstaanjagend en ook de reactie van de mensen op de schaarste als gevolg van de rampen herkenbaar. Hoewel geen vrolijk boek (maar wel erg spannend) zou ik het aanraden voor al wie kinderen heeft vanaf een jaar of 10. (en dan zeker zelf ook lezen). Meer info kan je hier vinden. Van dezelfde auteur kunnen we de volgende jaren nog een aantal boeken verwachten in deze klimaatreeks.

Het toeval wil dat ik dit weekend een Noorse vriend terug heb gezien, en die heeft een tijd terug ook een jongerenboek geschreven met een vergelijkbaar thema. Zijn personages zijn toevallig in Londen als die stad wordt getroffen door een tsunami gevolgd door een nucleaire ramp in Engeland.  Dit boek zal ik niet kunnen lezen (mijn Noors is niet zo goed), maar het lijkt wel een trend te zijn. Laat ons hopen dat dit soort boeken science-fiction blijven.

Een ander boek waar ik nu mee bezig ben is ‘Ten onder te boven‘ van Thomas Homer-Dixon. Een indrukwekkende beschrijving van de vijf grote uitdagingen waar we voor staan. (energie, bevolking, klimaat, economische ongelijkheid en milieu). De mogelijke risico’s van deze spanningsvelden doen de verhalen van bovenstaande boeken wel erg realistisch lijken. Vaak denk ik dat al onze koninklijke bemiddelaars en verduidelijkers ook dat soort lectuur eens ter hand zouden mogen nemen.

7 reacties op ‘de grote ramp en andere boeken

 1. Om te weten wat er in de toekomst kan gebeuren, heeft het zin om het verleden te analyseren. De kans is groot dat de toekomst er hetzelfde gaat uitzien als wat we al meegemaakt hebben. Opgebruikte grondstoffen gaan tot schaarste leiden. En dat is wat er in WOII ook gebeurde. Ben trouwens aan een boek bezig over de leefomstandigheden tijdens die periode en wat dit betekent in onze huidige maatschappij, als we met dezelfde parameters worden geconfronteerd. Waar halen we water, voedsel, energie etc. Op welke manier houden we ons huis warm, …

  Maar zoals dat met boeken gaat, zal dat ook waarschijnlijk 2 jaar duren vooraleer het klaar is, net zoals ons huidige boek over omgaan met energie.

  Like

  1. Groenhuis, ik koop je boek graag,, maar dat kan niet via de boekenwinkel. Heb je nog een url waar ik het kan laten bestellen. Ik blog wel en twitter, maar via internet bankieren kan ik nog niet.
   groetjes,
   Godelieve Engbersen Tilburg
   GodelieveTT

   én ja het maakt me soms angstig en ook weerbaar. We zijn al met een grote clup mensen die voelt dat ‘het roer’ om moet, maar de tegenkrachten zijn ook nog erg groot..
   Succes iedereen! Bij de stappen.
   De Low Impact Week / maand vind ik wel erg goed, ook omdat het focust dat je leven er fijner gezonder, groener, goedkoper door wordt.

   Like

 2. Ik ben begonnen in het boek ‘Welvaart zonder groei’, met als ondertitel ‘Economie voor een eindige planeet’. De achterkant van het boek vermeldt: Professor Tim Jackson stelt de noodzaak van economische groei ter discussie én wat het betekent welvarend te zijn. Hij biedt ons alternatieven om vol aan het leven deel te nemen zonder een beroep te hoeven doen op een onhoudbare accumulatie van materiële dingen. Hij biedt ons een perspectief op een transitie naar een ecologisch geletterde macro-economie, een verzoening van een goed leven met een eindige planeet.

  Ik wilde graag een wetenschappelijk onderbouwing lezen van het feit dat groei niet noodzakelijk is voor welvaart en ik denk dat dit boek dat biedt.
  ISBN 978-90-6224-494-2

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s