ingebouwde veroudering


Is het je ook al opgevallen dat de meeste toestellen steeds minder lang meegaan. Waar een wasmachine uit de vorige eeuw makkelijk 15 tot 20 jaar meeging gaan die dingen nu nauwelijks nog 10 jaar mee. Een vreemde evolutie, want je zou denken dat wij met als onze technische vooruitgang altijd maar meer dingen kunnen bouwen die altijd maar langer meegaan.

Maar kijk, het is geen toeval. Het is een bewuste keuze van steeds meer fabrikanten om de toestellen zo te ontwikkelen dat ze veel sneller kapot gaan. Ze letten er wel op dat het product prima functioneert zolang de garantieperiode loopt. Maar eenmaal die voorbij is wordt de kans dat het toestel plotseling niet meer werkt veel groter. Trouwens, dat je een defect toestel nauwelijks nog kan laten herstellen is nog zo’n kwalijke evolutie. Het is simpeler om meteen een nieuw te kopen…

Het ergste is dan nog dat fabrikanten voor deze praktijken zelfs ecologische argumenten inroepen. Ze beweren dat door de snellere vervanging mensen sneller de nieuwere en dus energiezuiniger toestellen in huis halen. Tja, zo kan je alles uitleggen natuurlijk.

Ik voorspel een grote toekomst voor het bedrijf dat ervoor kiest om energiezuinige, nuttige en eenvoudige apparaten op de markt te brengen die zo lang mogelijk meegaan. Want op een dag zullen alle kosten van transport, materiaalgebruik en afvalverwerking helemaal in de kostprijs worden verwerkt. En dan zal duurzaam een noodzaak zijn, geen luxe.

Zolang dat nog niet het geval is kunnen we als consument toelaten dat we op schaamteloze wijze bedrogen worden, of gewoon zo weinig mogelijk van deze spullen kopen.  Meer info lees je hier, in een artikel dat Björn me toestuurde (waarvoor dank)

PS:  wat de pelletkachel betreft, deze zal 2252 euro kosten (zonder BTW , en met een speciale beurskorting van de verkoper), maar er komt nog redelijk wat bij omdat er een rookkanaal moet worden geïnstalleerd. De investering zal alles samen zo’n 3780 euro bedragen. Maar ik ben er nogal zeker van dat dit jaarlijks meer zal opbrengen dat hetzelfde bedrag op een bankrekening laten staan. Zeker als de kachel wat langer meegaat dan een doorsnee gsm…

13 reacties op ‘ingebouwde veroudering

 1. Er wordt vaak vergeleken met vroeger. Dingen zouden complexer zijn en daardoor sneller stuk gaan. Anderen beweren dan weer dat toestellen uit inferieure materialen wordt vervaardigd. Maar is dat wel zo?

  Complexiteit hoeft geen argument te zijn om aan te nemen dat een product sneller zal stuk gaan. Pakweg 30 jaar geleden zag ik nog veel auto’s aan de kant staan, terwijl dat nu veel minder het geval is. En de auto is ongetwijfeld het prototype van een complex apparaat, met veel meer elektronica en sensoren, ookal om het verbruik binnen de perken te houden. Vroeger kon je nog veel zelf sleutelen aan een auto, maar dat was dan ook nodig. Vandaag is dat gelukkig al fors teruggeschroefd. En een lampje dat brand op het dashboard is geen slechte zaak, maar een goede zaak. Liever een lampje dat me waarschuwt dan dat ik blijf rijden met een defect om dan wat verderop aan de kant te moeten staan.

  conclusie:

  – Ik betwijfel of de complexiteit van een toestel de levensduur achteruit laat gaan. De auto is hiervan het beste voorbeeld
  – Inferieure toestellen hebben ook een bijbehorende kwaliteit. Ga voor duurdere toestellen die bovendien in de meeste gevallen ook ecologischer zijn. Ik denk hier in de eerste plaats aan diepvriezers, koelkasten, vaatwassers, …
  – Toestellen worden vaak vervangen omwille van een modegril, niet omdat ze zijn stuk gegaan. Voor elke persoon die een laptop heeft vervangen omwille van een onherstelbaar defect ken ik minstens 20 mensen die een nieuwe hebben gekocht om “bij te blijven”. Ik durf het zelfs scherper stellen. Veel mensen gooien producten weg, lang voordat ze hun volledige levenscyclus hebben bereikt. De GSM is hiervan een prachtig voorbeeld. Modegrillen hebben dus een veel grotere impact dan slijtage. Heeft het voor producenten dan nog zin om toestellen te maken die 20 jaar meegaan??? En is het dan zinvol om veel wisselstukken en reparaties uit te voeren als de meeste van je klanten toch impulsief nieuwe producten gaan kopen bij het minste probleem. Daar zit je als producent dan met al die wisselstukken die niemand moet hebben. Het is dus een beetje een mes dat aan twee kanten snijdt.
  – Het is best dat we als consument niet te impulsief kopen en eerst grondig alle voor-en nadelen afwegen. Dat is voor sommigen moeilijk, zeker als ze al in de winkel staan met de kredietkaart in hun handen. Want nergens lees ik iets over het aantal miskopen!
  – Heel vaak moet je apparaten ook de nodige zorg geven. En dat is iets wat de moderne mens nu net ontbreekt, namelijk tijd en geduld (en vaak ook een basiskennis). Een filter van een vaatwasser en wasmachine schoonmaken, de schuif voor het wasmiddel schoonmaken, eventueel ontkalken, … . Maar hetzelfde geldt voor een diepvriezer, die je ook best regelmatig controleert en ontdooit om te voorkomen dat het energieverbruik teveel gaat stijgen .
  – Een goede methode kan ook helpen. Wie 3 hemden laat wassen als een aparte wascyclus, gaat zijn/haar wasmachine ook veel meer belasten, aangezien je meer wascycli achter elkaar doet. Wassen met een volle wastrommel kost de machine nauwelijks meer moeite, maar je beperkt wel het aantal wasbeurten per week en verlengd zo spectaculair de levensduur!

  Ik heb het vermoeden dat we het dus van de verkeerde kant benaderen. Het is niet alleen de schuld van toestellen die snel stuk gaan, maar van de klanten die sneller van GSM veranderen dan van onderbroek.
  Wij hebben destijds onze oude tv weggedaan omdat er een printplaat in stuk was en dat onherroepelijk bleek te zijn. Maar hoeveel mensen hebben geen flatscreen gekocht om er gewoon eentje te hebben, en dan de oude tv naar de kringloop? Even tellen in eigen familie … 24 gevallen op de 27. Zie ik daar een trend?

  Like

 2. En het systeem doet lustig mee om de spilzucht aan te moedigen. Afschrijven op zoveel jaar, inbrengen in belastingen, btw aftrekken, kosten maken, zelfstandige iemand?

  Like

 3. toch niet helemaal mee eens :
  wij hebben hier in de afgelopen 5 jaar een aantal dingen nieuw moeten kopen ( wegens stuk zijn van de andere toestellen, meestal al erg oud)
  een nieuwe droogkast heeft 5 MINUTEN gewerkt ( dan was er al een contact los in het paneel)
  een peperduur stoomstrijkijzer van 300 EUR is in de eerste 9 maanden 3 keer in reparatie geweest voor 3 keer hetzelfde, levensgevaarlijke , mankement. Tijdens die 9 maanden zijn we het 3.5 maand kwijt geweest aan herstellingen voordat we er een nieuw toestel voor in de plaats kregen.
  2 jaar geleden heb ik mijn oud ( gekocht in 1993!) versleten en lekkend koffiezettoestel vervangen door een nieuw, dat stuk was na 1 jaar. Nieuw moeten kopen want garantiebonnetje kwijt. Nu is dat nieuwe toestel ook weer stuk.
  een infraroodstraler voor boven de baby-wastafel : stuk na 2 jaar en 1 maand.
  En zo zijn er nog voorbeelden van toestellen van bekende merken, die de ene na de andere kapot gaan.
  We zijn het eerlijk gezegd beu aan het worden.
  Ik koop veel tweedehands, en ik ben minder ” gejosed” met tweedehands dan met nieuwe, dure merken!
  Maman frustrée

  Like

 4. Even kijken. Laurastar strijkijzer van 800 euro, jaren plezier van gehad.
  Vaatwasset van merk Atag. Niet stuk te krijgen. Wel een heel duregrap van1600 euro.
  Miele wasmachine. Weeral onverwoestbaar, maar duur…

  Maar er is veel rommel. AEG is nu van Electrolux, dus waardeloos. Bauknecht? Waardeloos!
  HP laptop? Heel degelijk. Acer? Rommel! Moederbord stuk, harde schijf stuk, barst in scherm, …
  en mijn vader en kennis met dezelfde Acer hadden identiek dezelfde problemen.

  Je krijgt dus voor een stuk wat je koopt. Een vaatwasser voor minder dan1000 euro is om problemen vragen. En geloof me, ik ben veel met techniek bezig, dus ik weet wat ik vertel.

  Like

 5. De dirigent van de harmonie heeft ooit bij een groothandel keuken en oireca gewerkt.
  Ik wou een dampkap kopen en hij vroeg me onmiddelijk, moet dat 8, 10, 12 j of langer mee gaan …

  Like

 6. @Nicole

  Inderdaad. En wat antwoorden de meeste mensen? Dat maakt toch niet uit. En dan stoppen ze er Bauknecht in en zitten ze binnen de kortste keren met problemen. Dat is ook de rede waarom merken zoals Zanussi en Bauknecht standaard worden meegeleverd met keukens, anders krijgen ze hun rommel niet aan de straatstenen verkocht.

  Bij onze keuken waren destijds toestellen van Zanussi. Verwarmingselement van de vaatwasser was al na een jaar stuk, en zelfs de rekjes konden niet veel gewicht verdragen. Gevolg, binnen de 2 jaar stuk. Onze microgolfoven van Zanussi is na 2 jaar gesmolten (het vloeibare metaal droop er zo langs af aan de binnenkant). Toen gingen we voor duur en vooral duurzaam en kwamen we bij Atag terecht. Maar dan zie je het verschil in kwaliteit;
  Natuurlijk. Kostprijs: Vaatwasser van 1600 euro; warmeluchtoven van Atag (2100 euro), kookplaat met 5 bekken (1300 euro), microgolfoven (700 euro), …

  Maar als er iets is, dan helpen ze ook. Zo bleken de bekken van de kookplaat kleine metaaldeeltjes te lossen. Ze hebben ons zonder mopperen allemaal nieuwe opgestuurd (zonder kosten). En dat doen ze bij Atag zelfs nog na vele jaren.

  Zelfde verhaal bij het merk Facom (sleutels, moersleutels, tangen, etc). Die sleutels gaan levenslang mee. Kan je een sleutel stuk maken, dan krijg je gewoon een nieuwe…

  Dus mijn ervaring met merken?

  Liebherr: Goed
  AEG: Was goed, nu het Electrolux is niet meer in huis halen
  Miele: zeer goed
  ATAG: zeer goed
  Bauknecht: niet in huis halen
  Zanussi: zeker niet in huis halen
  Whirlpool: Niet in huis halen
  Philips: Dat is om problemen vragen vanaf dag 1, zelfs met een elektrische tandenborstel
  Braun: zeer goed merk
  Sony: prima merk
  HP: prima merk
  Acer: afblijven, want je gaat problemen krijgen
  Nokia: Zeer goed
  Bosch – Siemens: goed, maar iets minder voor huishoudtoestellen.

  Like

  1. Beste groenhuis, veelal eens met je stelling en merken, 1 dingetje, HP komt er bij niet meer in. Die kunnen beter gewoon printers blijven maken, slechte service en inferieure materialen? Hoop je lijst hiermee aangevuld te hebben. Je hebt ook gelijk met Bosch, boormachine doet het al 23 jaar goed, koelkast na 12 jaar stuk. Vaatwasser doet het nog na 13 jaar.

   Like

 7. rapport te vinden op : http://www.amisdelaterre.org/Nouveau-rapport-L-obsolescence.html

  over complexiteit, dat is zuiver wiskundig te benaderen en dat geeft dus wel ‘problemen’.
  Stel, je hebt een apparaat bestaande uit 10 onderdelen die elk 10% kans hebben om binnen de 20 jaar stuk te gaan, dan kan je via kansberekening uitrekenen hoe groot de kans is dat je toestel 5 jaar meegaat zonder fout.
  Stel je nu dezelfde berekening voor met een apparaat van 100 onderdelen met elk 10% kans om voor hun 20e stuk te gaan dan daalt die kans om 5 jaar zonder problemen te overleven drastisch.
  oplossingen :
  -onderdelen inbouwen die minder kans hebben op falen voor hun 20e (en dat is dan toestellen robuuster lees duurder bouwen waar de consument dan voor moet kiezen/willen betalen)
  -minder onderdelen inbouwen, maar zonder electronica zijn de toestellen niet zo zuinig
  -zelf leren dingen herstellen (afgelopen jaar nog de kolekes van de motor van de wasmachine vervangen iplv de hele motor of het gansche machien)
  -garantie(verzekering) bijkopen kan tegenwoordig ook, dan heb je toch al 10 jaar garantie 😉
  -minder toestellen gebruiken zoals the LIM.

  Een groot gemis is wel dat er geen vraagbaak bestaat per huishoud toestel zoals er van auto’s bestaat.
  Ook zit er in TV’s en radio’s zelfs geen schema meer …
  Mochten schema en vraagbaak eenvoudigweg op tinternet te vinden zijn, zou dat veel plizanter zijn voor de herstel-het-zelver 😉

  Like

 8. Er zijn hier natuurlijk 2 dingen die doorheen lopen.

  Consumenten die veel willen voor hun geld en (door marketing gestuurd) regelmatig iets nieuws willen.

  En fabrikanten die vooral veel willen verkopen, niets willen herstellen. Zeker een trend die bestaat bij vele fabrikanten.
  Wat hier ook meespeelt is dat mensen kopen op zicht. Het ziet er goed uit, ik zie geen verschil, dan koop ik toch het goedkoopste. Ze doen dit ook voor groenten en fruit, de rassen die geteelt worden moeten er dus vooral goed uitzien, niet goed smaken of voedzaam zijn, da’s bijzaak.

  @Groenhuis:
  Ik kan je volgen in die zin dat er bepaalde merken zijn die gekend zijn om hun duurzaamheid en/of service na verkoop. Ik heb zo ook een aantal favorieten en we hebben voor onze nieuwe keuken ook voor ATAG gekozen. Maar onze vaatwasser zit toch iets onder de 1000 euro hoor. De duurdere modellen bieden vooral meer snufjes, toeters en bellen.

  Duurder betekent natuurlijk niet automatisch beter. Maar als je iets goed wilt, dan moet je voldoende willen betalen.
  “If you pay peanuts, all you get are monkey’s”
  Dat slaat dan eerder op verloning, maar het is hetzelfde principe.

  Duurzaamheid is voor mij een belangrijk criterium. En ik zal me niet van de wijs laten brengen als ik na 10 jaar evenveel onderhouds- en reparatiekosten aan mijn fiets heb gehangen als ik betaald heb voor de aankoop. Zolang de basis (frame e.d.) het waard is om er in te investeren is het logischer en duurzamer om te repareren en te onderhouden.

  En voor sommige toestellen GSM, electrische tandenborstel, …. is het niet haalbaar om te repareren, er bestaan soms geen wisselstukken, of dan toch niet van goede kwaliteit. In mijn ervaring is het dikwijls de batterij die het begeeft, maar tegen die tijid begint al de rest ook tekenen van slijtage te vertonen.

  Like

 9. @Wonko
  Duur is inderdaad een combinatie van betere kwaliteit maar ook meer snufjes. Onze vaatwasser was het duurdere type omwille van meer programma’s maar ook 10cm hoger dan normaal, zodat er bijvoorbeeld pizzaborden in kunnen. En dat betaal je natuurlijk ook mee. Maar de kwaliteit speelt ook een rol. Wij koken bijvoorbeeld enkel met “Le Cruset” (gietijzer kommen en pannen). Levenslang dat die dingen meegaan, maar ze hebben een nadeel, ze wegen enorm veel (7 tot 14kg per kom). Het rekje van de oude Zanussi begaf het. Het verplooide als kippengaas. De rekken van ATAG hebben daar na jaren nog altijd geen last van. Je betaalt dus ook voor degelijke afwerking, en niet alleen voor snufjes.

  @Johan
  Er zit een fout in je redenering. 10% kans dat iets stuk gaat? Dus als iets 10 keer meer onderdelen bevat, dan is de kans 10 keer groter dat het zal begeven.
  Dat is als je van de veronderstelling uitgaat dat die parameter van 10% hetzelfde blijft doorheen de tijd. Maar hier is je redenering fout. Dat foutpercentage hangt af van de kwaliteit en dat is hetgene dat je uiteindelijk betaald. De foutmarge is groter bij goedkope goederen.

  Ik ben dagelijks met techniek bezig, dus de echte oorzaak is volgens mij:

  – foutpercentage hangt af van de graad van afwerking. En die afwerkingsgraad betaal je. Betere toleranties, meer controles tijdens het productieproces, …
  – de grondstoffen bepalen ook de prijs. Een wasmachine met een plastic trommel zal sneller stuk gaan dan een duurdere Miele met een echte Inox wastrommel.
  – De dienst-na-verkoop zit ook vervat in de prijs. Duurdere spullen hebben wel een deftige garantielengte, een snelle service enz.
  – Complexiteit speelt weinig rol. Want complexe dingen zijn meestal duurder, dus weer beter afgewerkt, dus een kleiner uitvalpercentage. Een auto zonder elektrische ruiten zal vaak duurder zijn dan een auto zonder, en net die auto’s gaan het vaker laten afweten. De meest complexe auto is dus niet per definitie het meest gevoelig voor uitval.
  – marketing is niet noodzakelijk de oorzaak dat iets duurder is, want marketing doet de verkoop omhoog gaan, zodat de marketing zichzelf terug betaald. Hogere omzetcijfers compenseren de uitgaven van de marketing. Er is zelfs een significant fiscaal voordeel, anders zouden bedrijven nooit adverteren! De sop moet de kool waard zijn.

  En inderdaad, garantie bijnemen om op “zeker” te spelen is een optie. Je moet er dan natuurlijk van uit gaan dat er inderdaad een probleem kan optreden. Voor kleine huishoudtoestellen (zoals een koffiezetapparaat) zie ik dat niet zitten, maar een auto is een ander verhaal. Wij hebben bij de aankoop van onze laatste auto ook de garantie uitgebreid van 2 naar de maximale termijn van 6 jaar.

  Like

 10. @groenhuis
  die 10% faalkans is in de berekende levensduur. Gedurende het 1e 4e van de levensduur is die kans kleiner.
  Waar het om gaat is de combinatie van faalmodes. Die gaat ‘drastisch’ omhoog (en ik heb niet geschreven 10 keer) bij een groter aantal onderdelen.

  uiteraard hang dat af van de kwaliteit, en die kwaliteit zit in die ‘10%/20y’. je kan er ook voor kiezen om onderdelen te gebruiken die 1%/20y falen, maar die zijn dus stukken duurder.

  is niet ingebouwde veroudering, maar berekende toelaatbare schade.
  De VS won WOII omdat de Duitsers kwalitatief de beste tanks en vliegtuigen had. Die van de Amerikanen waren rommel, er waren er elke raid die door mankementen uit de lucht vielen, maar ze hadden er veeeel meer. De schade was aanvaardbaar. Kwaliteit is dus niet altijd het beste 😉

  Like

 11. Bovenstaande is allmeaal goed en wel en een fijne wijzer richting het aankopen van (zeer) dure huishoudtoestellen.
  Maar vergeet niet dat er een heel pak mensen zijn die zich zulke dure toestellen niet kunnen veroorloven…en die groep wordt alsmaar groter…zij zijn dan verplicht om ‘rommel’ te kopen of dure leningen aan te gaan om zich een ‘goed toestel aan te schaffen…hier klopt toch één en ander niet hoor… .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s