hoe het ook kan…


Zoals iedereen ondertussen wel weet is onze groeiende afvalberg een flink probleem. Vanuit de overheid zijn dan ook doelstellingen opgesteld rond het sorteren van afval en de hoeveelheid restafval die per persoon mag worden geproduceerd. De meeste gemeentes doen dan inspanningen om de hoeveelheid te doen verminderen, want als ze daarin niet lukken zullen ze boetes opgelegd krijgen. De acties die daarbij vooral worden gepromoot zijn het beter sorteren, composteren van GFT, afvalarm winkelen en dergelijke.

Maar in de gemeente Beernem hebben ze een andere manier gevonden om de boetes te vermijden. Want restafval dat als bedrijfsafval wordt bestempeld wordt niet meegeteld in de Ovam-statistieken. Dus als de gemeente kwistig is met de gele stickers ‘bedrijfsafval’ en alle zelfstandigen oproept om de stickers te gebruiken kunnen ze betere statistieken voorleggen. Zelf ben ik ook zelfstandige en zou ik in principe ook al mijn huishoudelijk afval zo’n sticker kunnen geven. Tenminste als ik in Beernem zou wonen, want in Gent krijg je die stickers niet zomaar, je moet een overeenkomst afsluiten met de afvalophaler.

Zoals je hieronder kan lezen (als het een beetje leesbaar is tenminste) is de manier om de cijfers te verbeteren zorgen dat er veel gele stickers gebruikt worden. Geen woord over preventie, over verminderen van afval.  Geen kilogram minder afval, maar wel betere cijfers. Als dit de manier is waarop onze openbare besturen milieuproblemen aanpakken zijn we nog ver van huis. Awoe voor het gemeentebestuur van Beernem!

Nog een kleine oproep tussendoor: Linda Hoste en Wim Van Geert hebben 10 euro gestort op mijn rekening om een boek te bestellen, maar ik heb hun adres niet! Dus als iemand Linda of Wim kent, wil je ze even vragen hun adres door te spelen via steven@lowimpactman.be , dan krijgen ze hun boek snel in de bus…

17 reacties op ‘hoe het ook kan…

 1. wat een ongelooflijke boekhoudersmentaliteit! deze gemeente heeft het dus totaal niet begrepen, net zo iets als politie die klaagt dat ze niet genoeg boete’s uit kunnen delen omdat iedereen zich aan de snelheid houdt! Totaal het beoogde doel uit het oog verloren!
  Ik hoop dat deze gemeente snel op z’n vingers wordt getikt!

  Like

 2. Er is maar één manier om afval te beperken, en dat is door het DUUR te maken. In onze vorige gemeente werkte men met DIFTAR, en dat werkt prima. Het afval wordt gewogen en de vervuiler gaat betalen. En mensen krijgen snel in de gaten dat GFT heel veel weegt (bevat veel water), zodat je de aanvraag voor compostvaten zag stijgen.
  Maar in onze huidige gemeente is dat anders. En dan zie ik buren die 10 PMD-zakken per week buiten zetten. Zelfs met een zwaar feestje zou ik daar nooit aan geraken.
  Er is dus zeker nog veel schandalige mentaliteit onder de mensen. Soms klink ik pessimistisch, maar eigenlijk is dat eerder realistisch.

  Like

 3. @Groenhuis: wat je dan ook ziet is dat veel mensen gaan sluikstorten of hun afval in de tuin verbranden. Dus de kostprijs moet niet zitten in de verwerking van het afval maar in de productie ervan. Zodat oververpakte producten duur worden in aankoop bijvoorbeeld, en bulkproducten goedkoper.
  Zodat fruit en groenten niet overdreven verpakt zouden worden, en in een grootwarenhuis 2 pakken koeken niet nog eens extra aaneen zouden hangen met een extra laag folie om er een stomme magneet tussen te klemmen.

  Like

 4. Ik ben het helemaal eens met Sabine. Belast goederen al van bij de productie voor het afval dat ze op een dag zullen worden. Want anders gaan er alleen maar meer mensen gaan sluikstorten of vuurtje gaan stoken.

  Like

 5. … een kleine moeite,
  een wereld van verschil …

  laat me raden ….
  doet me een belletje rinkelen …

  Ja, ik heb het : Vermaelens Projects van In de Gloria is “back from the dead” ! Moeders, hou uw dochters binnen !

  (zijn die mannen van Beernem misschien ?)

  maw : z’hebben u dus allemaal goed liggen hé : ’t was maar om te lachten ! een moderne vorm van verborgen camera. Verspreid een te maf voor woorden bericht en lach je dan te pletter met al wie in een wip op zijn paard zit en als de weerwind in zijn toetsenbord kruipt … en zoals Kama het pleegt te zeggen : iedereen heeft het recht om uitgelachen te worden, dus óók wij serieuze groenen. Hahahahahaha. Humor dus jongens en meiskes ! Ook in de Kongo weten ze wel beter : blijven lachen dus.

  hoop ik.

  (prima basis materiaal trouwens voor groene stand up comedie me dunkt : ondertussen in de stille Kempen … niet dat die mensen er zelf mede gaan kunnen lachen, maar de rest wel ;))

  Like

 6. Duurder afval zal inderdaad mensen op gedachten brengen om te gaan sluikstorten of afval te verbranden. Maar dat moet je in sommige gemeentes al niet meer doen, want de boetes zijn torenhoog. Boetes voor elk misdrijf tot €250. Doe dat een paar keer en je maandloon is erdoor.

  Meer info van onze vorige gemeente kan je hier vinden:

  http://www.linter.be/website/13444-www/version/1/part/6/data/02%20POLITIECODEX%20-%20goedgekeurd%20GR%2029032010.pdf?branch=main&language=default

  In onze huidige gemeente is het minimum voor sluikstorten €200, vermeerderd met €100 per m³ die erbij komt!

  Meer info daarover kan je hier vinden:

  Klik om toegang te krijgen tot Regl_belast_afvalstoffen.pdf

  Like

  1. tja, ik vraag me af of je met de nieuwe polltiezones de politie wel tot bij jou krijgt om de overtreding vast te stellen…

   In de buurt verbrandt iemand geregeld wat in de tuin. Gemeentelijke diensten en gemachtigd ambtenaar, niet zo ver af, zijn dan niet te bereiken en de politie, waar de milieuagent ook gewoon op weekend is, zit 12 km verder (wegens lokale post in het weekend niet bemand). Die komen werkelijk niet af hoor als je daarvoor belt…, hoge boetes of niet

   Like

 7. Waar ik mee begin is om de volgende brochure bij de sluikstoker in de bus te stoppen. Indien het recidivisten zijn geef ik ze aan bij de politie. Zo heeft een buur (enkele huizen verder) ook al eens een flinke boete gekregen voor het sluikstoken. En sinds die tijd (al enkele jaren) zie je nu netjes het afval buiten staan en ook de GFT-bak.

  Je kunt alle sluikstokers in je buurt eens sensibiliseren door de volgende brochure af te drukken en in hun brievenbus te stoppen. En als dat niet helpt, de politie erop af sturen.

  Klik om toegang te krijgen tot afvalverbranding.pdf

  Like

  1. Als je zeker bent wie het is, allemaal goed en wel.
   Ik zou net als jij doen hoor, maar niet iedereen zit zo in elkaar om zijn buren aan te geven. De ene knijpt al eens een oogje dicht en de andere net hetzelfde. Loyaliteit dus.

   Bovendien zit ik in onze straat met het ‘probleem’ dat ze dingen verbrangen in hun open aard of ‘allesbrander’inbouwcassette, in ieder geval komt er een geur die niet koosher is door een schouw (of verschillende) en bewijs dat maar eens, dat is onbegonnen werk.

   Like

 8. Zeg Steven,
  September 2009 : we zijn 2010 da’s dus ouds van vorig jaar … dat zijn oude koeien jong …

  Dat is dus historische vervuiling en dan telt het niet, temeer omdat er al die Chinezen en Indiers en Brazilianen zijn die NU ook al willen vervuilen.

  (iemand die smiley met de trechter op de kop nog gevonden ?)

  iplv daar serieus op te reageren : ik stel voor dat je een brief aan dat gemeentebestuur pleegt waarin je ze beticht van plagiaat : daar zullen ze wel eens van opkijken zie ! zomaar de Vemaelens broertjes nabekken … tsss

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s