Top vijf


Ik heb op internet nog een interessant document gevonden over wat we moeten doen om de wereld te redden. Het Britse Environement Panel ondervroeg 25 experten over wat daarvoor de beste acties zijn. De experten mochten eerst zelf een aantal voorstellen doen en moesten dan hun top 10 opstellen op basis van de volledige lijst.

Ik laat jullie even mee genieten van de top 5.

Vijfde plaats: My Generation

Daarmee bedoelt het panel dat de energierevolutie thuis begint, en we zoveel mogelijk moeten inzetten op zo veel mogelijk autonome energieproductie via zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en zelfs kleinschalige windenergie.

Vierde plaats: Beyond Kyoto

Er is nood aan een omvatten klimaatakkoord dat veel verder gaat dan Kyoto, waar alle landen aan deelnemen en met bindende, rechtvaardige en wettelijke doelstellingen.

Derde plaats: Sun worshipping

Het panel gelooft duidelijk in de mogelijkheden van zonne-energie. Op grote schaal investeren in grote projecten in combinatie met het toegankelijk maken van de technologie voor brede lagen van de bevolking. De zon heeft het potentieel om alle energieproblemen op te lossen.

Tweede plaats: a leap of faith

Toch wel een verrassing hier. Een oproep voor religieuze leiders om het voortouw te nemen in de bescherming van de planeet. Hindoe’s, Moslim’s, Christenen, allen zijn ze mee verantwoordelijk voor de toekomst van de aarde. En die verantwoordelijkheid zouden ze meer moeten opnemen.

Eerste plaats: powering down

Met stip op nummer één: goed leven met minder. Wat we ook doen, als we niet bereid zijn ons gebruik van energie en grondstoffen in vraag te stellen dan komt het niet meer goed.

Een top 5 waar ik me toch redelijk goed in kan vinden. Het zou interessant zijn deze oefening nog eens over te doen met Belgische experten… Wie het hele document wil lezen: dit is de link.

Ps: morgen is er op de KRO een heruitzending van het programma ‘de wandeling‘, een programma waar ik uitgebreid kan uitleggen waar ik mee bezig ben en waarom. Er komt ook een leuk stukje in over de zelfoogstboerderij hier in Sint-Amandsberg. De uitzending is voorzien om 9u10.  Mocht het nu verschrikkelijk slecht weer zijn, en je hebt niks anders te doen, dan is dit nog een optie.

2 reacties op ‘Top vijf

 1. http://vroegevogels.vara.nl/Weblog-olieverbruik.639.0.html
  Doe mee, met de actie zelf minder energie te gebruiken.
  Je hebt de actie van Vroege vogels die daar ook bij helpt, deze blog, magazine Genoeg (met mooi artikel over Transition Town),
  ZOZ Omslag met mooie boeken, sámen op weg!

  In Nederland werd er bij de Vara ook aandacht besteed aan downshiften.
  Op 11/11, is de dag van de duurzaamheid, een kans dit gedachtegoed op de kaart te zetten.
  Op 27/11, de Niet Winkeldag wereldwijd (zie ook http://www.koopniets.nl).

  Laten we meer inzetten op immateriële kadoos, dan materiële kadoos. Het kan en biedt zoveel voldoening.

  groetjes,
  Godelieve Engbersen, Transition Town Tilburg.
  Sámen op weg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s