brood en spelen


Het weekend de hele tijd doorgewerkt aan het schilderen van de vloer. Ik heb van de gelegenheid gebruikt gemaakt om nog wat op te ruimen. En zo staan er weer heel wat dozen papier klaar en zal ik eens een ritje naar de kringloopwinkel moeten organiseren om kleren en spullen weg te doen. Ik weet niet of dit herkenbaar is, maar zelf heb ik er steeds een goed gevoel bij als ik het met minder kan doen. En nu is het thuis bij mij netjes en opgeruimd.

De volgende twee weken zijn de kinderen bij mij. We beginnen met een paar dagen Oostende, ook al omdat ik vanavond nog een lezing heb in Zillebeke (nabij Ieper).  Dan wordt het wat rustiger wat lezingen en shows betreft tot het nieuwe seizoen begint in september.

Tijdens het opruimen en schilderen heb ik meestal radio 1 opstaan. Ik heb me toch een beetje geërgerd aan de overvloed aan sport. Als er geen voetbal is dan moet er dringend een match op Wimbledon worden verslagen, of een motorcross en dan is de tour ook nog eens begonnen. Als je zou afgaan op de hoeveelheid tijd die in de media wordt besteed aan de sport dan lijkt dit wel het allerbelangrijkste te zijn van dit moment.

Een boorplatform dat al meer dan twee maanden gigantische hoeveelheden olie lekt? Tja, het feit dat Tom Boonen niet meedoet aan de tour krijgt meer media-aandacht.

Een nieuwe regering die moet gevormd worden en die zeer belangrijke keuzes moet maken over de toekomst? Dat zal wel, maar toch eerst een kijken wat er met de coach van Argentinië gebeurt.

Vandaag weer zo’n vijfduizend mensen die zullen sterven bij gebrek aan drinkbaar water. Spijtige zaak, maar is de blessure van Justine Henin toch van een hoger belang.

Benieuwd hoe historici terug zullen kijken op deze periode in de geschiedenis van de mensheid. ‘The age of Stupid’ krijgt alvast mijn voorkeur.

10 reacties op ‘brood en spelen

 1. Age of the destruction?

  Eigenlijk heb ik nog een sprankeltje hoop. Onze ouders en grootouders zijn begonnen met het om zeep te helpen in de jaren 50 tot 80 zeg maar, het is dus ergens nog logisch dat onze generatie (ik ben van 1975) bij onze opvoeding “één en ander gemist hebben”, maar gelukkig is onze frank aan het vallen. Onze kinderen zullen hopelijk opgroeien met een andere mentaliteit. Eentje van “de natuur is belangrijker… zuinig omspringen met rescources…. duurzaamheid…”. Mijn kinderen zijn 2 en 5 en ik zie nu al dat ze overal info krijgen over hoe om te springen met onze leefwereld. Dat is vrij hoopgevend eigenlijk. Hopelijk is het nog niet te laat, dan kunnen zij dan de geschiedenis ingaan als “The Saviours” 🙂

  Like

 2. Er gebeurd op politiek vlak ook veel te weinig om het interessant te maken. Windturbines geraken niet op tijd klaar, België maakt een slechte beurt en zal een zware boete krijgen van Europa om zijn doelstellingen niet te halen.
  Verder gaat er met het hoofdstuk Electrabel niets gebeuren. Aan de files gaat ook niets gedaan worden, dus dat ziet er ook niet echt hoopgevend uit. En dat zijn dan nog maar enkele interne problemen.
  Als de politiek daar al niet uit geraakt, wat willen we dan in hemelsnaam op wereldvlak bereiken? Heeft de G8 of G20 iets opgeleverd, buiten het verspillen van veel kostbare kerosine?

  Like

 3. We zijn de verkeerde weg ingeslaan bij het begin van de industriele revolutie (ergens rond 1850, ruwweg geschat). Op het einde van de 19e eeuw waren er al de eerste milieuproblemen (smog in London bijvoorbeeld).

  Maar in de jaren 50 is “de CONSUMENT” erg belangrijk geworden. Iedereen moest “modern” zijn en alles was gericht op “consuMEREN”. Met de nadruk op MEER! MEER! MEER!
  En dan is het natuurlijk helemaal beginnen ontsporen.

  Globalisering, goedkope brandstoffen om consumptiegoederen 2 keer de wereld rond te zenden eer ze in de winkel liggen. Allemaal kleine delen van het verhaal dat ons in sneltreinvaart op de afgrond laat afstevenen.

  Maar we blijven positief en werken aan een betere toekomst, geven het goede voorbeeld en verspreiden de boodschap (klink ik niet een beetje als een missionaris???). 🙂

  Like

 4. sport is opium voor het volk. Ik heb het nooit begrepen waarom er sport in het nieuws komt. Gratis publiciteit voor sponsors? En waarom sommige sporten wel en andere niet? De volgende generaties zullen terecht kwaad zijn op ons, ik zou er niet om rouwen of van verschieten indien ze drastische maatregelen tegen de vorige generaties zullen nemen.

  Like

 5. Juist nog es the age of stupid bekeken,en alles is realiteit iedere dag opnieuw, en we doen er gewoon iedere dag opnieuw aan mee.
  iedere mens op deze planeet is veantwoordelijk voor het vervuilen van onze planeet moeder aarde.
  Maar wat kun je eraan doen ?
  Hier in het westen is het heel moeilijk want iedereen moet gaan werken en het grootste probleem volgens mij is dat je gewoon moet gaan werken met je auto je kan bijna niet anders een goeie oplossing zou zijn dat er toch zo een 80 procent werk zou zijn voor mensen in eigen regio want als je ziet de mensen moeten zich meestal verplaatsen om te gaan werken!

  Like

  1. van wie moet je eigenlijk gaan werken met je auto?
   Ik ga al meer dan tien jaar met de fiets en trein naar het werk…
   Ik ben geen freak denk ik, en woon ook niet dichtbij het werk, maar heb er bij de keuze van ons huis ook wel mee op gelet dat niet te ver van een station woonde

   je kan er bewust voor kiezen om dicht te werken, of voor een job die bereikbaar is met het openbaar vervoer.

   Like

 6. In 1854 reeds schreef het indianenopperhoofd Seattle, dat het stonk in de steden van de blanke man…en toen moesten de eerste auto en de eerste machine nog uitgevonden worden…

  Like

  1. Die Indianen hebben nog verstandige dingen gezegd, er is er zo één die me altijd is bijgebleven:

   Pas als de laatste boom gekapt,
   de laatste rivier vergiftigd,
   en de laatste vis gevangen is,
   zullen jullie vaststellen
   dat men geld niet kan eten

   Dat vat het volgens mij erg goed samen!

   Like

 7. http://vooruitkijkengodelieveengbersen.blogspot.com/2010/07/187-miljard-dollar-om-de-wereld-te.html

  heb er ook maar een blogje over geschreven. We zijn de klos, maar de spelopstelling is wat belangrijker.

  Age of stupid inderdaad.
  én tóch, we kúnnen samen feest vieren, en wel duurzaam leven.
  Allemaal tevreden zijn met Genoeg, baan om de hoek zoeken, zinloos werk niet meer accepteren, sámen op weg naar een (h)eerlijke duurzame wereld.

  Kan de olieramp, wel de katalysator zijn, die ons doet inzien dat verandering geen lolletje is, en wel duurzame ernst.

  lees ook:

  Klik om toegang te krijgen tot 80by2020_NL.pdf

  Succes iedereen, het gedachtegoed op de kaart te zetten!

  Godelieve Engbersen, Tilburg
  GodelieveTT twitter (Transition Town Tilburg)

  Like

 8. Sommigen worden stilaan gek van de brood en spelen. Er heeft iemand een vuvuzela op zijn werk middendoor gezaagd, nadat het hem teveel werd.
  Ik vraag me dan af waarom die mensen met die toeter op de werkvloer niet aangemaand worden om te werken.
  Resultaat? De man met de zaag is ontslagen…

  Blijkbaar is het alleen nog maar toegestaan om onnozel te zijn. Hier wordt in elk geval niet meegedaan aan brood en spelen. Er wordt snel gezapt als het sport is.
  Maar het is moeilijk, want ze beginnen nu zelfs het journaal met sport, alsof de rest van de wereld onbelangrijk is.

  Ik vind het belangrijker als ik Frank Deboosere hoor vertellen dat de Noordpool in september wel eens zijn laagste niveau uit de geschiedenis kan hebben. Maar dat is dan weer een bagatel voor anderen. De stand in het WK telt meer…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s