energiefietsen in de senaat?


De Low Impact aanpak is alvast opgepikt door Het Laatste Nieuws met een bericht vandaag in de regionale bladzijden. Helemaal correct is de weergave van mijn woorden niet, maar kom, aandacht is aandacht zeker.

Gisterenavond op het Groen! café in Gent zijn ook verschillende mensen me komen aanspreken omdat ze de affiches en de aanpak wel tof vinden en willen ondersteunen. Ik heb trouwens ook een eerste foto (zelf gemaakt) van een affiche gespot op een auto. (de eerlijkheid gebied met te zeggen dat het de auto van mijn zus is).

Ik kreeg ook twee keer de opmerking dat het toch niet klopt als ik Low Impact gewijs zelf geen affiches druk, maar dan vraag om die te printen. Dat heeft toch ook een ecologische voetafdruk. Dit klopt natuurlijk, toch is er een verschil met de traditionele manier van campagne voeren.

De meeste affiches worden in een centrale drukkerij gemaakt, op grote oplages en grote formaten. Dan moeten die verspreid worden over de hele provincie (of de hele regio) wat heel wat transport vraagt, ook lokaal zijn er dan plakploegen die rondrijden om de affiches te gaan hangen. Tevens is het zo dat er zowat altijd teveel affiches worden gedrukt omdat het nu eenmaal in kostprijs weinig verschil maakt of je er 10 000 of 15 000 drukt. Dus heb je gegarandeerd na afloop van de verkiezingen een pak folders en affiches die naar het oud papier moeten.

Met mijn aanpak probeer ik twee dingen te vermijden: het transport en het teveel drukken. Verder gaat het om een A4 formaat, en zullen de meeste mensen die er een printen dit wel in zwart-wit doen. Daarbij merk ik dat nogal wat mensen de affiches digitaal verspreiden via facebook enzo. wat geen papier vraagt (maar we weten ook dat het energiegebruik van computers en servers ook groot is…)

Een laatste punt, als de campagne enkel digitaal zou zijn, dan mis je ook een grote groep mensen (ongeveer 30% van de mensen is niet actief op internet, en het gaat vaak over ouderen, laaggeschoolden en armen), daarom denk ik dat het goed is om toch minimaal ook in het straatbeeld aanwezig te zijn. Ik ga niet voor een zero-impact campagne (want dan kan je niks doen), maar low impact; een maximaal effect met een minimale milieu-impact.

Dan zijn er nog twee dingen die ik even wil verduidelijken. Iedereen in Vlaanderen en in Brussel kan op mij stemmen, ik sta op de Senaatslijst.

Ik sta op de lijst in de eerste plaats om Groen! te versterken, ze hebben goede mensen op de eerste plaatsen en die moeten we in het parlement krijgen. Een paar mensen vroegen me echter of ik ook echt zou zetelen. Kijk, de kans dat dit gebeurt is even groot als de kans dat Electrabel ineens een tegenstander wordt van kernenergie. Maar theoretisch kan ik verkozen worden (al spreken we al over 50 000 stemmen ofzo). Stel dat dit onwaarschijnlijke scenario zou uitkomen, dan ga ik naar de Senaat. Dan zal ik wel een aantal maanden nodig hebben om de stiel te leren, en stop ik al mijn andere activiteiten. Dan zal ik me eens mengen in de debatten daar, ik hoop dat ik mijn energiefiets mag meenemen.

2 reacties op ‘energiefietsen in de senaat?

  1. Weet je Steven, ik zou het echt ‘maf’ vinden, super dus, dat je ook écht verkozen zou worden. Mogen we even dromen? Ga er maar voor, ik zal zoveel mogelijk mond-aan-mond-reclame voor je maken.

    Like

  2. we duimen mee en hopen op grote vooruitgang voor Groen! ! en een LIM in de senaat zou wellicht nog meer verschil maken

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s