straf filmpke…


Hier op de transitietraining in Nederland nog een straf filmpje gezien. Het gaat om Collapse (en de film heeft niks te maken met het gelijknamig boek van Jarred Diamond). De film zelf bestaat uit een interview met Michael Ruppert. Hij is de voorbije jaren bezig geweest met onderzoek naar piekolie, energieproblemen, financiële systemen en dergelijke. Als onderzoeksjournalist komt hij tot een paar weinig opbeurende conclusies.

Veel van wat in de film komt heb ik wel eerder gehoord of gelezen. Onze afhankelijkheid van goedkope olie, de verwevenheid van politiek en multinationale bedrijven, de onmogelijkheid van oneindige groei, de almacht van Monsanto als het gaat over voeding, de illusies dat techniek de problemen zal oplossen, de afhankelijkheid van fossiele energie voor onze voeding, de te verwachten nieuwe financiële crisis, enzovoort, enzoverder.  Dit stuk van het verhaal is redelijk bekend al brengt hij het met grote overtuiging en de nodige argumenten.

Zijn conclusie is dat we nu aan het begin zitten van een grote ineenstorting van een systeem, en dat dit bijzonder grote gevolgen zal hebben.  Hij verwacht jarenlange conflicten en schaarste, het niet verder functioneren van het financieel systeem en de overheid, een drastische daling van de bevolking en meer griezelige zaken. Zijn conclusie is: alles gaat weer lokaal worden en we moeten ons daarvoor klaarmaken. Met bijvoorbeeld het goed isoleren van huizen, het leren zelf instaan voor het nodige voedsel en water, het vormen van gemeenschappen om de moeilijke tijden door te komen, het autonoom worden voor energie, leren hoe medicinale kruiden werken en een cursus EHBO volgen… Hier zijn wel wat linken met het transitieverhaal, al gaat hij er vanuit dat we dit moeten doen om te overleven. Terwijl vele mensen (ik inbegrepen) geloven dat we dit moeten doen om de ineenstorting te voorkomen.

Een film waar ik dus zelf even niet goed van ben. Laat ons hopen dat de man ongelijk heeft. Neem zeker eens een kijkje op de site http://www.collapsemovie.com  en als iemand nog een opinie heeft over deze visie: laat maar weten!

8 reacties op ‘straf filmpke…

 1. Ik krijg bij zulke dingen het beangstigende gevoel dat de geschiedenis zich herhaalt. Lang voor WOII had geen enkele Jood het vermoeden wat er zou gebeuren in de geschiedenis. Maar toch waren er op een bepaald moment duidelijke tekens. Boeken werden verbrand, Joden moesten een ster dragen, de getto’s enz. En wat ondernam men? NIETS. De rest van de wereld keek er ook naar maar deed niets. Later heeft men hier heel wat theorieën over verkondigd, maar…

  En nu? We weten wat boven ons hoofd hangt. Onze ecoster hangt bijna op onze vest, ecoboeken worden verbrand door klimaatnegationisten, we zien het klimaat veranderen, we zien olie duurder worden, we zien derde wereldlanden zoals China en India groeien. En wat doen we? Niets. We blijven met de auto rijden alsof morgen dezelfde dag zal zijn als vandaag, we roepen om jobs en economisch herstel in plaats van een structurele aanpak, we verkiezen politici die uitgaan van een “rustige vastheid”, …

  En een zware “double dip” (klimaatschok + economische schok) zou de genocide van de Joden in het niets doen verdwijnen, aangezien elke mens op aarde een potentieel slachtoffer is. Maar ook hier kijkt iedereen op aarde naar elkaar maar niet eerst naar zichzelf.

  Ik heb daar al lang geleden een open brief over geschreven aan mijn kinderen (is ondertussen al 2 jaar oud maar nog brandend actueel vrees ik):

  http://groenhuis.org/?p=630

  Like

 2. In een toespraak in 2005 heeft de beste man toch uitspraken gedaan die kunnen tellen. Daar verteld hij namelijk dat het vastgoed de Amerikaan NIET zal redden. En kijk, de vastgoedcrisis heeft inderdaad toegeslagen en daarop volgend de financiële crisis. En we kennen daar allemaal de gevolgen van.

  Na minuut 29 van de volgende video wordt het dus interessant (opgenomen 2005)

  Like

 3. Hoe meer ik uw website volg (reeds van in het begin) des te ongelukkiger ik me voel. Dit is allemaal zo ontmoedigend dat ik vrees dat de hele boel naar de knoppen is, wat we persoonlijk ook wel of niet doen!
  De keuzes die ik persoonlijk maak zijn meestal geïnspireerd op een zo klein mogelijke milieu-impact. Maar ik zit blijkbaar toch in een milieu (gezin, familie, vrienden) waarin dit allemaal uiterst belachelijk wordt gevonden en nog steeds met vooral aandacht voor eigen pleziertjes en comfort, financiële vooruitgang, uiterlijk vertoon. Ik voel me op den duur zo eenzaam in mijn denken en krijg geen aansluiting meer met de mensen rondom mij.

  Like

 4. Ik begrijp compleet hoe je je voelt Martine. Soms word ik ook wel een beetje depri als ik alles lees en als ik zie hoe mijn omgeving op mijn keuzes reageert.
  Wij leven bv uit principe zonder auto (mijn man en ik hebben zelfs geen rijbewijs) en krijgen daar vaak kritiek op, maar we blijven volhouden. Voor de rest hebben we gekozen voor rustiger te leven. Ik ben momenteel huisvrouw (zonder enige uitkering ofzo!) zodat er tijd is om een uitgebreide bio-moestuin te hebben e.d. Maar ook hier weer bakken kritiek en jaloezie terwijl mensen dezelfde keuzes kunnen maken als wij, ze zouden het gewoon met iets minder moeten doen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s