hoop doet (kerk en) leven


Deze morgen nog een interview gehad met de mensen van Kerk en Leven. Het ging over de 7 deugden, waar ‘matiging’ er eentje van is. Ter opfrissing: de anderen zes zijn ‘wijsheid, rechtvaardigheid, hoop, geloof, liefde en moed’. Een van de vragen was welke nu de belangrijkste is op dit ogenblik. Een van de moeilijkste vragen uit mijn Lim carrière…

We hebben rechtvaardigheid nodig om de beschikbare hulpbronnen eerlijk te verdelen en de slachtoffers van ons consumptiemodel tegemoet te komen. We hebben wijsheid nodig om een aantal keuzes te maken vanuit een lange termijn visie, rekening houdend met de levende en komende generaties. We hebben moed nodig, veel moed om het roer om te draaien en de heilloze weg van altijd maar meer en sneller en groter achter ons te laten. We hebben matiging nodig om op zoek te gaan naar een duurzame levensstijl met meer geluk en minder voetafdruk. We hebben liefde nodig om ons verbonden te voelen met alles wat leeft om van daaruit de juiste keuzes te maken. We hebben geloof nodig in de positieve capaciteiten en de creativiteit van de mens, in de mogelijkheden van een rechtvaardig en duurzaam model.

En misschien nog meest van al hebben we nu hoop nodig. Want als we denken dat het al te laat is, dat onze eigen bijdrage geen zin heeft dan wordt het erg moeilijk. Het bekende gezegde ‘hoop doet leven’ vat het toch goed samen. Want als er geen hoop meer is, wat blijft er dan over…

Zo kunnen we alvast hopen dat er werk gemaakt wordt van de milleniumdoelstellingen, een belofte van de wereldgemeenschap om 10 grote problemen aan te pakken tegen 2015. Met nog vijf jaar te gaan tijd om er aandacht voor te vragen. Hieronder alvast een van de filmpjes hierover. Meer hierover via volgende link.

2 reacties op ‘hoop doet (kerk en) leven

  1. Laat ons hopen dat het met de millenniumdoelstellingen voor 2015 beter afloopt dan met de biodiversiteitsdoelstellingen voor 2010…
    Als je het mij vraagt hebben we, qua deugden, vooral wijsheid nodig, heel veel wijsheid. Dan komt de rest vanzelf!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s