economie op school


Deze morgen in het nieuws; middelbare scholen gaan vanaf september leerlingen les geven in economie en financiële systemen. Nog een gevolg van de financiële crisis, blijkbaar moeten mensen beter weten hoe de beurs werkt en wat een obligatie is.  De bedoeling is om toekomstige consumenten weerbaarder te maken…

Op zich een nobel idee, maar de vraag is maar wat men de studenten gaat vertellen. Zeker als blijkt dat de banksector van plan is het onderwijs hierbij te ondersteunen! De banksector die verantwoordelijk is voor de grootste economische crisis sinds de tweede wereldoorlog zal nu even netjes onze jongeren bijbrengen hoe ze met geld moeten omgaan. Je zou ook kunnen vragen aan de tabaksproducenten om gezondheidslessen te geven natuurlijk.

De grote vraag is dus wat de studenten te horen zullen krijgen. De mythe dat economische groei noodzakelijk en onvermijdelijk is? Dat we altijd maar competitiever moeten worden, dat het normaal is geld te verdienen via de beurs (in plaats van door arbeid?), dat ons economisch en geldsysteem te vergelijken valt met de natuurwetten en je ze dus niet in vraag mag stellen? Of zal er ook haarfijn worden uitgelegd hoe ons economisch systeem zorgt voor de creatie van wereldwijde ongelijkheid en voor de vervuiling en uitputting van de planeet? Zal het verhaal van de financiële crisis worden toegelicht met daarin de onverkwikkelijke rol van de bankiers – die ondertussen weer in dezelfde richting aan het marcheren zijn?  Scholen mogen blijkbaar zelf de lessen invullen, ik hoop alvast dat ze daarvoor aankloppen bij Netwerk Vlaanderen, en samen dit filmpje bekijken over wat exponentiële groei eigenlijk is…

2 reacties op ‘economie op school

 1. Dag Steven,
  Ik had net dezelfde stomverbaasde reactie toen ik op een ochtend deze week in het nieuws hoorde dat de financiële instellingen startklaar staan om de scholieren een beetje financieel besef bij te brengen.
  Van tegengestelde belangen gesproken tussen het waarschijnlijk nobel doel van de vorming en de belangen van de financiële sector.
  Zo komen we goed vooruit, zeker weten!

  Kurt

  Like

 2. Mijn zoontje gaat volgend jaar naar het tweede jaar secundair en kiest voor de optie handel. We hadden laatst een info-avond voor de ouders en ik stelde de vraag of de leerlingen werden geconfronteerd met de nefaste invloed van het huidige economisch model op ons leefmilieu. Die leerkracht die bekeek me echt of ik van een andere planeet kwam, hoor!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s