nog twee boompjes erbij


Op Eco-pop heb ik toch gezondigd tegen mijn eigen principe om niks nieuw te kopen. Voor het eerst sinds lang heb ik nog een nieuw kledingstuk gekocht: een T-shirt van VBV.  Deze T-shirts zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens van biologisch katoen en vooral, met de opbrengst gaat de Vereniging voor Bos in Vlaanderen twee bomen planten. Deze bomen horen dan bij de 1 miljoen bomen die ze er in Vlaanderen bij willen.

Dat er meer bomen en bossen nodig zijn is wel duidelijk. Bossen zijn van levensbelang voor de biodiversiteit, voor het vruchtbaar houden van grond en spelen een belangrijke rol in het opnemen van CO2 uit de lucht. Ondanks de vele mooie beleidsverklaringen en plannen is Vlaanderen een land waar meer bos verdwijnt dan er bij komt!  De Vlaamse regering heeft zich voorgenomen om 796 hectaren per jaar extra aan te leggen, in 2008 is dit niet gehaald, in tegendeel er zijn nog eens 156 hectaren gekapt…  Wat we zelf doen, doen we beter kraaien onze politici in koor, maar als het over bossen gaat klopt dit toch niet.

Trouwens het gaat niet enkel over bossen in Vlaanderen, maar ook in de tropische zone’s is het behoud van bos zeer belangrijk.  In een artikel op de site van Mo* kan je lezen dat op dit ogenblik 17 tot 18% van het Amazone woud is verdwenen. Eenmaal we de 20% voorbij zijn dan zou het wel eens heel snel kunnen gaan met de aftakeling van het grootste regenwoud waarover we beschikken. Dan wordt er minder regen aangemaakt, komen er meer bosbranden en gaan we in de richting van een woestijn… Dus mensen kopen en planten maar die bomen!

Een reactie op “nog twee boompjes erbij

 1. Hey Steven,

  op Ecopop heb je jouw notitieboekje laten liggen. Ik heb dit meegepakt en het ligt nu te blinken op het kantoor van Netwerk Bewust Verbruiken (om toch nog even extra sluikreclame te maken).
  Dit is gelegen in het Mundo-B gebouw in Brussel (Edingburgstraat), op de 3e verdieping. Er is steeds iemand aanwezig tussen 9h-18h.
  Je mag het dus altijd komen ophalen!
  Groetjes,
  Sanne

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s