over lege kraantjes


Je maakt wel eens rare dingen mee bij debatten en lezingen. Gisteren was er iemand die zich wat bezorgd maakte over het voorstel om geen flessenwater meer te drinken en massaal over te schakelen op kraantjeswater. Zo vroeg de persoon in kwestie zich af: ‘als we allemaal leidingwater drinken is er dan geen risico dat het op geraakt?’.  Stel je voor, je wil een glas drinken en het kraantje is leeg…

Het risico is vele malen groter dat het oliekraantje leeg komt te staan. Vandaar ook het interessante initiatief van de Stichting Peakoil Nederland. Op 15 februari starten ze een wedstrijd:  ‘Hoe kick ik van mijn olieverslaving af?’. Tien deelnemers zullen in een periode van 6 maanden strijden om hun eigen aardoliegebruik zover mogelijk te beperken en daarvan verslag uit brengen op www.postfossiel.nl

Met de wedstrijd willen de organisatoren laten zien dat het kan, afkicken van aardolie. De mogelijkheden zijn er, het is een kwestie van willen. De wedstrijd moeten laten zien dat het niet alleen gaat om technische oplossingen, maar ook om het aanpassen van gedrag. De bedoeling is dat mensen na gaan denken over hoe ze zelf hun aardoliegebruik om laag krijgen. Een soort kampioenschap LIM als het ware.

Waarom moeten we afkicken van onze olieverslaving?

Aardolie is de belangrijkste energiebron op aarde. Ruim 40% van ons dagelijks energiegebruik gebruiken we in de vorm van aardolie. In onze op transport gebaseerde economie is aardolie verantwoordelijk voor 98% van het energiegebruik van de transportsector.

Uit de analyses van Stichting Peakoil Nederland blijkt dat aardolie op de korte termijn schaars gaat worden. Dit komt omdat de aardolieproductie voor 2017 haar maximum zal bereiken en aan een onomkeerbare daling zal gaan beginnen. In een samenleving waar een stijgend oliegebruik gelijkstaat aan economische groei is het belang van aardolie onmiskenbaar. Hoge olieprijzen hebben in het verleden al een negatieve invloed gehad op onze economie. We moeten dus alles op alles zetten om ons voor te bereiden op een toekomst waar aardolie prijzen regelmatig zeer hoog zullen zijn. Nu afkicken van onze olieverslaving is daarom een belangrijke voorbereiding op de toekomst.

Kijk voor meer informatie over aardolieschaarste en de impact van hoge olieprijzen op de wereldeconomie op www.peakoil.nl/rapporten.

Ik heb even geïnformeerd of ik mocht deelnemen, maar dat vonden ze niet zo’n goed idee. Het is al erg genoeg dat de Vlamingen altijd de taalstrijd en het dictee der Nederlandse taal winnen.

4 reacties op ‘over lege kraantjes

 1. Als iemand bang is dat het kraantjeswater op zal geraken door ervan te drinken, dan moet je hem/haar eens voorstellen om een douche (of een bad) te nemen met flessenwater 😉

  Kwestie van het een beetje in perspectief te brengen

  Like

 2. en flessenwater (met of zonder bubbeltjes, kleur, vormgeving van de flessen enzo…) is nu al duurder dan 1 liter benzine aan de pomp. Misschien straks toch nog even doordenken.

  Like

 3. Ik heb me in elk geval al strategisch voorbereid op een peak-oil. De grootste energieslurper is al verkocht, we kunnen nu nog sneller met de fiets naar ons werk en de biopellets maken het mogelijk om met minder fossiele brandstoffen ons huis te verwarmen.

  Nu aardappelen kopen om de moestuin aan te leggen, en dan nog een kleinere ecovoet op dat gebied.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s