olie prijzen omhoog


De olie-prijzen zijn weer aan het stijgen, misschien goed om nog eens stil te staan bij onze afhankelijkheid van olie en de gevolgen van de schaarste die op ons af komt. In het filmpje hierboven kan je zien hoe Richard Heinberg op een heldere manier uitlegt hoe wij de beschaving die we nu hebben konden opbouwen, vooral door het gebruik van fossiele energie. Hij maakt ook duidelijk dat we een enorm risico lopen door onze hele samenleving te baseren op een eindige bron. Het idee was altijd dat als de fossiele bronnen uitgeput raken we wel iets nieuw zullen gevonden hebben. Nu de piek-productie van de fossiele bronnen in zicht komt blijkt dat we nog niet zo ver staan met die nieuwe opties.

Uiteindelijk is nu meer dan negentig procent van de wereldwijd gebruikte energie afkomstig van fossiele bronnen. Het feit dat we veel te lang gewacht hebben om echt in te zetten op alternatieven maakt dat we nu voor een moeilijke periode komen te staan. We zijn technisch nog niet klaar om massaal over te schakelen op andere bronnen, en in de hoofden zijn de meeste mensen niet klaar om met minder energie te gaan leven.

Deze morgen was ik nog in een toffe klas zesdejaars van een kunsthumaniora. Als ik daar duidelijk probeer te maken dat autorijden en vliegen zoals we nu doen in de toekomst niet vanzelfsprekend is dan wordt ik wel eens bekeken als een alien. Waar haalt hij het vandaan, dat er ooit een einde zou kunnen komen aan ons toenemend gebruik van grondstoffen en energie…

Al zijn hogere energie prijzen niet voor iedereen goed nieuws, het zal misschien meer helpen om ons gedrag aan te passen dan alles wat ik hier schrijf. Dus wat mij betreft, mogen de olieprijzen nog een tijdje de hoogte in gaan.

7 reacties op ‘olie prijzen omhoog

 1. Het is wat ik al lang vertel. Met hoge energieprijzen gaan de mensen nadenken over hun gedrag. De keerzijde van de medaille is dat daardoor de zwakkeren als eerste getroffen worden. Er zal dus terug meer energiearmoede ontstaan.

  Spijtig dat niet iedereen gewoon zelf begint na te denken over energie, ook zonder de hoge prijzen. Wij hebben bijvoorbeeld onze reis al geboekt naar Oostenrijk (zomervakantie). In tegenstelling tot andere jaren gaan de grootouders nu niet meer met de vlieger naar Tunesië (zoals vorig jaar). Ze gaan gewoon mee. Met 1 auto en 6 personen erin naar Oostenrijk + ecologisch rijden. Veel ecologischer dan dat kan bijna niet, tenzij we gewoon thuis blijven. Maar als iedereen dat al eens zou doen, dat zou een enorme impact hebben. Bovendien nemen we de fietsen mee (zoals alle andere jaren) en staat de auto daar voor het grootste gedeelte van de tijd aan de kant op de parking.

  http://www.groenhuis.org/Onze%20reis%20naar%20Oostenrijk/album/index.html

  Like

 2. Van mij mogen de prijzen ook wel omhoog, maar het liefst met één keer, om het ‘kikker in heet water effect’ te voorkomen.
  Bij rokers verhogen ze elk jaar de accijns een heel klein beetje. De verandering is te klein om het gedrag aan te passen. Volgens experts zou het veel meer effect hebben als de prijzen vijf jaar gelijk blijven, en dan plots veel worden opgeslagen. Dan is het contrast groot genoeg om de moeite te doen om te stoppen met roken. Als jullie me nog volgen.
  Graag hogere olieprijzen dus, maar dan geen geleidelijke schommelingen, gevolgd door dalingen, maar in één keer een fikse verhoging.

  Like

 3. Dat kikker-effect wil men net bereiken. Als men het met kleine prikjes doet, gaan de mensen niet te hard mopperen en toch meer betalen. Men wil vooral grote stakingen en demonstraties vermijden. Sociale onrust is een doorn in het oog van politici.
  Dit is het zoveelste bewijs dat politici vooral geïnteresseerd zijn in de staatskas, niet de resultaten van een maatregel.

  Als men echt iets aan roken wil doen, dan moet je het gewoon verbieden. Verbod op de verkoop, verbod op plaatsen waar nog kan gerookt worden.
  Als drugs de staatskas moesten vullen, dan zou men er ook niet zo hard tegen optreden.
  Legale drugs dragen gewoon veel geld af aan de staatskas, zoals alcohol én tabak. Nochtans maakt dit elk jaar ook duizenden slachtoffers…

  Like

  1. Er zijn inderdaad weinig drugs die zo’n hoog verslavingspercentage kennen als alcohol. Er is er waarschijnlijk geen één die zoveel familiaal leed veroorzaakt.

   Maar dat is normaal. De ‘echte’ drugsgebruikers die zijn het probleem !

   Voor diegenen die nog niet in de evolutietheorie geloven : Kijk eens goed rondom u. Een bende apen – imiteren elkaar simpelweg – zijn niet in staat om een behoorlijke redenering te vormen..

   Hier en daar een uitzondering nagelaten.

   Like

 4. Het bewijs is ook te zien aan de moeizame aanpak van het rookverbod in de horeca. Daar zit men zelfs te touwtrekken om de maatregelen zo lang mogelijk uit te stellen.
  Waarom? Daar komen alle drugs samen, alcohol én tabak.

  Like

 5. Ben het met Eline eens, druppelsgewijze prijsstijgingen zullen geen effect hebben bij consumenten die nu eenmaal altijd geld vinden voor hun prioriteiten. (auto, vliegvakantie en zo)
  Als het stijgen van olieprijzen betekent dat er ook minder plastiek zal worden geproduceerd, ben ik zeker voorstander.

  Heb gisteren op Arte namelijk een schrijnende reportage gezien met o.a. volgende feiten:

  – in Frankrijk (= Europa?) zijn er zoveel soorten plastiek dat men er zelfs niet meer in slaagt om alles te scheiden. Het wordt dus gewoon opgeslagen in grote containers en verder wordt daar niets mee gedaan.

  – in de Atlantische oceaan is er een zone waar overal plastiek komt bovendrijven. Greenpeace en andere organisaties trachten dit op te vangen maar het is onmogelijk om al het plastiek op te vissen te meer omdat het soms om hele kleine stukjes gaat.

  – allerlei vissen denken dat die kleine stukjes viseieren zijn en eten ze op. Met alle gevolgen vandien natuurlijk.

  – in Kenya zijn er zoveel plastiek zakken overal in de natuur dat men het de “nationale bloem” noemt.

  – in India wordt het plastiek door arme kinderen gescheiden/gerecycleerd. Ik mag er niet aan denken wat al die chemische dampen met hun gezondheid doen.

  – de “heilige koeien” aldaar voeden zich met plastiek afval en op den duur sterven ze daar dan ook aan.

  Natuurlijk zijn er ook enkele hoopgevende initiatieven als mensen die plastiek recycleren tot tassen, juwelen of zitbanken. Men is ook begonnen met bioplastiek te maken van soja of op basis van een proces met bacteriën.

  Kunnen we dan echt niet zonder plastiek/olie leven?!?

  Like

 6. Jammer toch dat de financiële stimulans de enige stimulans is die écht werkt. Dus : voor mijn part mogen die energieprijzen zeker de hoogte in. Maar dan wel op Europees niveau, aub. Zoniet zijn er weerom lolbroeken die extra km’s maken om bvb elders goedkoper te tanken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s