voor de wetenschap


Alvast bedankt voor de interessante reacties rond de politieke kwestie. Ik weet dat ik zelf de knoop moet doorhakken, maar de opmerkingen helpen me toch wat in te schatten wat bijkomende voor- en nadelen zijn. Ik laat jullie binnen enkele dagen weten wat mijn beslissing is geworden.

Ik wil vandaag van de gelegenheid gebruik maken om nog eens jullie medewerking te vragen aan een onderzoek waar Ecolife bij betrokken is. Om een beter inzicht te krijgen in hoe mensen omgaan met allerlei ecologische gedragingen, werken onderzoekers van de universiteiten van Leuven (KUL) en Luik (ULg) samen met de milieu-organisaties Ecolife and Espace Environnement. Er bestaan namelijk wat hypotheses over welke aanpak nu het beste is om ecologische gedragsverandering te stimuleren en via dit onderzoek worden die hypotheses uitgetest.

Als je 10 minuten tijd hebt om de vragenlijst in te vullen dan zal u de wetenschap (en uiteindelijk de mensheid nietwaar) een grote dienst bewijzen. Mocht je trouwens nog een huisgenoot, buurman of collega hebben die helemaal niet geïnteresseerd is in ecologische thema’s en toch de vragenlijst wil invullen, dat is dat super .  Er zijn geen prijzen te winnen, maar ik weet dat dit voor lezers van mijn blog geen punt is.

Alvast bedankt.

5 reacties op ‘voor de wetenschap

  1. Ik heb geprobeerd die vragenlijst in te vullen, maar ik heb eerlijk gezegd snel afgehaakt wegens te veel denkwerk waarvan ik de zin niet inzie.

    Sta ik alleen met deze mening of zijn er nog mensen die hetzelfde vinden?

    Like

  2. @ Lies,

    persoonlijk heb ik een hekel aan vragenlijsten/onderzoeken die zo extreem vereenvoudigd zijn dat ik erg betwijfel dat er enige zinvolle conclusie uit te trekken was. Bij deze vragenlijst was het tegendeel het geval. Ik had het gevoel dat er grondig over nagedacht is geweest, dat het een wetenschappelijk verantwoorde vragenlijst betreft die – mits juiste verwerking van de gegevens – ook interessante en zinvolle gegevens kan opleveren. Een vragenlijst in het kader van wetenschappelijk onderzoek moet nu eenmaal het niveau van de zoveelste internetpoll (met nietszeggende resultaten) ruim overschrijden.

    Like

  3. Ik had deze vragenlijst al ingevuld en doorgestuurd naar minder ecologische vrienden en kennissen, hopelijk vullen zij deze ook in.
    Ik hoop dat er vanuit de universiteiten ook een grote selectie van hun connecties (oud-studenten) worden aangemoedigd om dit in te vullen, zodat het beeld dat er verkregen wordt juister is, want de connecties van jou & Ecolife zijn meestal geen referentie voor de “algemene” ecologische gedragingen.
    ’t Vraagt inderdaad moeite (ik moet zelf al eens goed nadenken) om de lijst in te vullen, maar hopelijk komen we zo tot bruikbare resultaten.

    Like

  4. @allen

    Mocht ik begrijpen wat de zin is van het indelen van die ecologische acties in groepen, ik zou het doen. Maar ik zie er eerlijk gezegd niet de zin van in.

    Had men mij het uitgelegd, ik was misschien wat gemotiveerder geweest om er mijn tijd in te steken. Alles voor de wetenschap en de groene zaak, hé ;-).

    Ik heb er sterk mijn twijfels over of weinig ecologisch gezinde mensen bereid gaan zijn deze denkoefening te maken. We worden al overspoeld met zoveel mails die actie vragen en een mens heeft wel wat anders te doen.

    En als alleen maar de groene mensen gaan deelnemen, kan het toch niet representatief zijn?

    Like

  5. @ Lies:

    Ik kan je volledig volgen. Dat is ook hetgene wat ik dacht toen ik met de vragenlijst bezig was. Welke personen die niet met ecologie bezig zijn, doen de moeite om het in te vullen?!
    Zelf heb ik ook afgehaakt…te veel denkwerk op een moment dat ik er geen zin in had en ik begreep ook het nut van sommige vragen niet…

    Like

Plaats een reactie