politiek, politiek..


Kijk eens aan, ik schrijf iets op mijn blog over pensioenen en dezelfde dag verschijnt op youtube onze bevoegde minister met een verklaring in het parlement. Ik heb met stijgende verbazing zijn tussenkomst bekeken. Dit is comedie van een niveau dat we sinds ‘in de Gloria’ niet meer gezien hebben. En inderdaad, zoals Joost van Groenhuis schrijft, met zo’n minister van pensioenen maak ik me werkelijk nodeloos zorgen.  

Het zou om te lachen zijn mocht het niet zo schrijnend zijn natuurlijk. Een goede gelegenheid om het eens te hebben over politiek. Het is een kwestie waar ik al een tijdje mee worstel en een vraag die ik regelmatig krijg. Als ik dingen willen veranderen, waarom ga ik dan niet in de politiek?  Want het is natuurlijk makkelijk om kritisch te zijn voor onze politici en steeds maar te herhalen dat ze niet genoeg leiderschap vertonen als het bijvoorbeeld gaat over klimaat (of over pensioenen blijkt nu ook).  En als we de politiek overlaten aan de opportunisten en grote ego’s, tja dan moeten we niet klagen over de politici die we hebben.

Wat me vooral weerhoudt om ervoor te gaan is de politieke cultuur. In combinatie met media die uit zijn op sensatie lijkt politiek vooral een kwestie van anderen manipuleren en onderuit te halen, machtspelletjes en truuckjes  uitproberen om te scoren, vijandbeelden creëren en onmogelijke beloftes doen. En dat in een hoog concurrentiële omgeving waar je niet mag twijfelen. Wat ik meer zou zien zitten is proberen om tegenstanders tot bondgenoten te maken, geen onmogelijke beloftes doen, de lastige boodschappen niet verzwijgen, eerlijk het debat voeren vanuit een engagement voor een betere wereld. De vraag is of je op die manier een plaatsje kan veroveren.

Als ik me politiek ga engageren heeft dat natuurlijk ook consequenties voor mijn  ‘Low Impact gebeuren’. Vanaf dat moment zal ik in een hoekje geduwd worden en zal ik op sommige plaatsen wellicht niet meer gevraagd worden. Maar je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken, dus daar kan ik wel mee leven. Over eventuele politieke voorkeur zou ik niet lang twijfelen. Uiteindelijk is Groen! de enige partij die het overheersende model van vrije markt en continu groei in vraag durf te stellen. Toch heb ik soms ook wel mijn bedenkingen over de strategie en stijl van Groen!.

Ik ben al een aantal jaren lid van Groen!, ben naar enkele vergaderingen geweest en heb als eens foldertjes gebust. Voor 13 januari moet ik beslissen over een mogelijk volgende stap; me op lokaal vlak engageren. Dan moeten kandidaturen voor het partijbestuur van Groen! Gent worden ingediend.

En aangezien ik al vaak ben geholpen door de genuanceerde meningen van mijn blog-lezers daarom deze weekend-poll. Moet LIM zich politiek engageren of niet? Alvast bedankt voor de reacties.

18 reacties op ‘politiek, politiek..

 1. Ik zou het niet doen. Je impact als politiek onafhankelijke is nu veel groter, en bovendien … politiek is niks voor mensen die fundamenteel met iets bezig zijn. Ik stem soms ook groen, en soms ben ik daar blij om en soms ben ik daar verbolgen over. Een sterke persoonlijkheid kan een beweging op gang brengen, dat is veel belangrijker dan een partij.

  Like

 2. Ik ben het eens met Tom, ik vind dat jij op deze manier veel meer in beweging zet en nog kan verwezenlijken. Onderschat de impact van jouw acties niet. Ik denk trouwens niet dat je trouw aan jezelf kan blijven als je de politiek ingaat en dat zou ik héél erg jammer vinden. Tip: lees een keer het boek van Tara Hunt – De Whuffie Factor – gebruik de kracht van onlinecommunities voor persoonlijk en zakelijk succes. Je zal bevestiging vinden in het feit dat je goed bezig bent 😉

  Like

 3. Niet doen! Niet doen!

  Het is net de verdienste van pioniers zoals jij dat zij – ook al is het een proces van lange duur – in staat zijn meer en meer burgers te overtuigen van hun opinies. En van het ogenblik dat er voldoende van deze voorlopers zijn wordt de druk op de politiek vanzelf groter en zijn de partijen wel verplicht er op in te spelen (al naar gelang waar ze voor staan natuurlijk).

  Dus één goede raad: probeer niet aan politiek te doen want je zal monddood gemaakt worden en daar schiet niemand iets mee op …

  Like

 4. Ik heb daarnet nog het volgende artikel gepubliceerd op mijn site (met mijn persoonlijke bedenkingen):

  Een klimaattop die gefaald heeft, gekibbel over een brug in Antwerpen, een dronken minister, …, het beeld van de politiek is de laatste maanden alles behalve fraai geweest. Hoe langer ik naar de beleidsmensen kijk, des te meer besef ik dat ze als kippen zonder kop rondlopen.

  Nochtans zitten we met serieuze uitdagingen voor de volgende generaties. Hoe gaan we bijvoorbeeld onze welvaartsstaat veilig stellen voor de volgende generaties? Op welke manier kunnen we gaan voor een duurzame economie? Welke middelen gaan we aanwenden om de klimaatveranderingen te lijf te gaan? Hoe gaan we onze samenleving socialer maken? …

  Op één of andere manier is politiek niet langer van het volk. Blijkbaar maken de ellenlange vergaderingen en de dinertjes de politici hersendood. Ik krijg echt niet het gevoel dat politiek nog bezig is met de problemen van de mensen, maar eerder het zichzelf in stand houden. Is het daarom dat elke politieker braafjes is en geen gedurfde voorstellen kan doen? Is het daarom dat politici blijkbaar niet meer mogen zeggen wat op hun lever ligt? Enfin, de politici die nog een lever hebben natuurlijk…

  Als ik de meeste politici bezig zie, dan snap ik waarom het voor bedrijven zo gemakkelijk is om die stuntelige beunhazen in te pakken. Je moet zelfs geen sterke lobbygroepen meer hebben om daartegen opgewassen te zijn. Dat er dan ook niks veranderd, verbaasd me niks.

  Ik weet trouwens niet of ik mijn hersenen zou kunnen uitschakelen om vervolgens aan politiek te doen. Zelf zou ik heel wat willen veranderen, maar de verzuiling, de verveling, etc… ik vrees dat het me veel te snel de strot zou uitkomen. Elke politieker zou sociaal moeten zijn, maar ook groen, begaan met een duurzame economie en met waarden en normen. Dat een politieke partij zich verschuilt achter één thema is gemakkelijk maar tevens bedenkelijk. En dat stoort me het meeste aan de politiek. Dat, en het korte-termijn-denken, waar in de deze wereld, met deze uitdagingen, geen plaats meer voor is.

  Like

 5. Het is een dilemma waar je zelf moet uitkomen, Steven.
  Volg je hart. Doe wat je denkt dat ‘goed’ en ‘juist’ is, wat echt bij je past, wat jou helpt jouw dromen te verwezenlijken.

  Het is verleidelijk om raad te geven. Van ‘ja! Doen! Breng verandering van bovenuit’ tot ‘laat je niet inlijven, het is fantastisch wat je nu doet, en politiek zal alles veranderen’

  Veel succes met het nemen van een moeilijke beslissing.
  Ik ben al nieuwsgierig wat het zal worden.

  Like

 6. hey,
  ik vind het ook allemaal niet zo zwart-wit, hoor.
  OK, geëngageerde drukkingsgroepen zijn belangrijk, maar onthou ook: “if you can’t beat them, join them!”
  als iedereen die vindt dat de politieke cultuur van vandaag fout is aan de kant blijft staan, tsja, dan verandert die cultuur zeker niet.
  Maar bon, alle begrip voor je twijfel, de risico’s zijn groot. En je zult zeker compromissen moeten sluiten. Kan je dat, j/n?, er is maar één iemand hier die dat juist kan inschatten …
  Tegelijk geloof ik dat als je ergens verschil kan maken, dat dat dan vooral op lokaal niveau is: en je hebt het voordeel dat Gent redelijk mee is met het duurzame verhaal.
  Leading by example misschien?: LIM voor eerste transition town burgemeester … 🙂
  veel succes alvast, gelijk wat je kiest!
  ciao,
  Pt

  Like

 7. Steven,
  Politiek is macht
  Macht is geld
  Spijtig genoeg allemaal, maar een serieuze drukkingsgroep is belangrijk om mensen met macht en geld misschien te doen nadenken

  Like

 8. Iets heel anders, maar even belangrijk! Vanavond is er een reportage (Lichtpunt) op Canvas (23.25u), over arbeiders in de nucleaire sector. Het grenst aan het ongelooflijke en laat zien dat we op een echte tijdbom zitten.

  Vooral het interview met de “jumpers”, mensen die in de ketels moeten springen (naast het reactorvat) trof me erg.

  Ik was al fel gekant tegen kernenergie, maar geen zinnig mens kan nu nog voor kernenergie zijn na het bekijken van deze reportage!!!

  Vertel het door! Lichtpunt op Canvas, vanavond om 23.25u, met als titel NTM (Niets te Melden).

  Like

 9. Jij hebt alleszins altijd wel iets zinvol te vertellen of te proberen verwezenlijken en je bent al een beetje bekend.

  Maar Politiek lijkt me niet zo simpel. Je krijgt er ook verantwoordelijkheid bij. Mensen gaan bv. voor je kiezen en dan moet je het proberen waar maken. Moeilijk!

  Like

 10. Ik ben zeer nieuwsgierig wat je zal kiezen, er staan hier zeer uiteenlopende suggesties te lezen. En uiteindelijk is het voor jou een persoonlijke keuze.

  Als je mijn mening ook nog wil weten: Als een man met idealen in de politiek gaat, zal hij zeer veel water bij de wijn moeten doen en veel frustraties meemaken.
  Persoonlijk ben ik al mijn vertrouwen in de politiek kwijt. Ik geloof niet dat de politici beslissingen nemen vóór de bevolking. In ieder geval niet op lange termijn.
  Zolang de politici niet verder kijken dan de volgende verkiezingen zal dat niet veranderen vrees ik.

  Like

 11. Geen eenvoudige keuze Steven, maar wel een uitdaging hé : de eerste LIP (Low Impact Politieker).
  Ene die ver genoeg vooruit kijkt en het energy descent plan van het locate transitie gebeuren mee helpt uitvoeren.

  Misschien als alternatief jaarlijks een LIP verkiezing organiseren. 2 categorien : die met de kleinste persoonlijke voetafdruk en diegene die de beslissingen nam die zorgen voor de grootste energiebezuiniging.

  Like

 12. Er zijn enkele dilemma’s bij politiek bij Groen.

  Ten eerste moet je altijd water bij de wijn doen, waardoor zinvolle voorstellen altijd worden afgezwakt tot een onwerkbaar alternatief. Volgens krijg je er dan kritiek op dat je alternatief niet werkt.

  Ten tweede is het percentage van je kiezers zo klein, dan je meer water dan wijn over gaat houden.

  Ten derde kan politiek regeltjes uitvaardigen om een maatschappij te sturen, maar echte dingen veranderen? Ik denk het van niet. Ook bedrijven slagen daar niet in. Ten eerste omdat er geen interesse is (tenzij greenwashing, waarbij ze ecologie misbruiken om hun verkoop aan te zwengelen) en de macht niet bij de bedrijven ligt.

  Tot slot is er geen interesse in ecologie. Politici hebben altijd de mond vol van economie, economische groei, sociale maatregelen, werkgelegenheid enz. Maar dat ecologie kan zorgen voor werkgelegenheid, voor een sociale samenleving, voor een groene economie, daar staan ze nog niet bij stil. Het oude denken zit er nog teveel in, samen met de verzuiling. Want je moet dan het standpunt van je partij verdedigen, ookal weet je beter…

  Like

 13. Als jij denkt te weten wat goed is, maar niemand gelooft in jouw visie, en jij legt jouw visie op aan de anderen, omdat je ervan overtuigd bent dat ze juist is, wat ben je dan?

  Like

  1. een verlichte despoot?
   een tiran?
   De grote baas?

   Maar ik denk niet dat dit hier aan de orde is, we spreken over een kleine garnaal in het politieke gebeuren, binnen een kleine partij.

   Like

 14. Steven,

  Je zult inderdaad voor jezelf moeten uitmaken naar welke kant het doorslaat.

  Ik kan er me wel iets bij voorstellen. Ik maak af en toe ook wel eens de bedenking “zou ik niet beter in de politiek stappen?”. Gewoon omdat je soms de indruk hebt dat je daar iets zou kunnen verwezenlijken. Beter de handen uit de mouwen steken dan aan de kant blijven staan en toogpraat verkopen.

  Maar voor mezelf weet ik dat het geen goeie zaak zou zijn (noch voor mezelf, noch voor de politiek). Ik ben namelijk iemand die graag zijn gedacht zegt en niet graag hypocriet doe. Ik denk dat het in de politiek dikwijls draait om het machtspelletje en het partijapparaat. Het systeem werkt nu eenmaal dergelijke constructies in de hand.
  Ik denk wel dat Groen niet al te veel last heeft van die ziektes, maar daar zal het ook wel een beetje meespelen. Als je wilt wegen op de beleidsvorming (als partij) moet je met eenduidige standpunten naar buiten komen en als 1 blok werken.

  Nog even dit meegeven:
  Een vriendin van mij is op jonge leeftijd in de politiek gestapt (21 jaar). Ze was direct gemeenteraadslid, en na een jaar of zo vertelde ze me dat ze een beetje gefrustreerd was door de politiek. Als gemeenteraadslid (van de meerderheidspartij) kon ze niet echt wegen op de gevoerde politiek. Ze zat er alleen maar om de reeds getroffen beslissingen goed te keuren.

  Like

 15. Samenwerken met de machthebbers, dat moet je toch. Politiek actief of niet.

  Hoe heb je het meeste invloed op mensen ? Als politicus of als BV ? Nu wil iedereen nog met jou op de foto. Dat zal veranderen.
  Misschien is wat meer meedoen in spelletjes ook een optie ? De SLIMste mens ?

  Geen simpel vraagstuk.

  Maar mijn stem heb je.

  Like

 16. Ik heb over nagedacht over het “al dan niet” in de politiek stappen. Beleid is natuurlijk belangrijk, en misschien is gewoon tijd voor een nieuwe generatie mensen die nog niet bezoedeld zijn.
  Misschien, Steven, moet je met een groep mensen (die enigszins gelijkgestemd zijn) tesamen in de politiek gaan. Mijn steun heb je in elk geval.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s