nu ook: de Low Impact redactie


Vandaag start op de redactie van het magazine Eos een wetenschappelijk experimentje. De redactie wil namelijk een week een Low Impact redactie zijn. Vorige week is er een nulmeting uitgevoerd met de hulp van Ecolife. Na een week lang wegen van broodjes, tellen van het aantal prints, bijhouden van allerlei gereden kilometers en het controleren van elektriciteitmeters kwam het tienkoppig team op een voetafdruk van 15,7 hectaren. En dan gaat het enkel over de impact van het werken op kantoor.  De voetafdruk van het resultaat van al dat werk, namelijk een dik magazine dat op 48 000 exemplaren verschijnt niet meegerekend… Deze week willen ze natuurlijk veel beter doen en op alle vlakken de voetafdruk verkleinen. Over elke print zal duchtig gediscussieerd worden, het licht zal pas aan kunnen als het helemaal donker is, en wie durft de brooddoos vergeten, of nog erger, wie een broodje met salami durft boven te halen krijgt gegarandeerd boze blikken van de collega’s.

Pech wel dat de eerste dag dat ze allen met de fiets naar het werk willen komen de regen met bakken uit de lucht valt. Tja, voor de wetenschap (en de planeet) is af en toe een kleine opoffering nodig natuurlijk. Ik ga woensdag de ploeg even een hart onder de riem steken, je kan hun avonturen alvast volgen op de Eco-Eos-blog.

10 reacties op ‘nu ook: de Low Impact redactie

 1. Er is een goede oplossing om met de fiets te rijden door de kletsende regen en poederdroog te blijven.

  Doe een regenjas en regenbroek aan en zorg dat je schoenen geïmpregneerd zijn tegen de regen. Om tot slot het hoofd en het bovenlichaam droog te houden gebruik ik de Nubrella. Ik ben er vandaag mee door de regen gegaan (met sterke wind) en het was echt een toffe ervaring. Je zit precies in een tent. Bovendien krijg je ook geen koude oren of hoofd van deze uitvinding. Te koop op internet.
  nb: Het is ook zeer interessant bij sneeuw, want de sneeuw vliegt ook niet meer in je gezicht. Ik heb het getest in Oostenrijk en ook dat werkte perfect!

  http://groenhuis.org/?p=1085

  http://groenhuis.org/?p=964

  Like

 2. Ik heb die Nubrella even bekeken en dat lijkt me heel praktisch, maar ik zie me er toch nog niet als eerste mee rondfietsen. Het is werkelijk geen zicht. En dampt dat niet aan?

  Like

 3. Neen, in het geheel niet. Aangezien het onderaan nog open is, is er voldoende ventilatie. Ik heb het ding nu een half jaar en ben er dik tevreden over.
  Blijkbaar is het in Australië een hype (als ik sommige bronnen mag geloven).
  En geen zicht? Ik weet het niet. Dat kan je ook zeggen van die bluetooth oortjes waar mensen de ganse dag mee rondlopen. En dat is dan ook nog eens schadelijk.
  Waarschijnlijk hebben de mensen (lang geleden) die voor het eerst een fiets zagen, ook gelachen en zich afgevraagd waar dat nu weer goed voor was. Maar nu is een fiets algemeen aanvaard. Ongekend is onbemind zeker…
  Vandaag heeft het met deze storm heel goed zijn best gedaan. Ik heb veel paraplu’s zien vliegen! Maar ik hield de mijne zelfs nog niet vast. Ik wandelde met mijn handen in mijn zakken, terwijl het bakken aan het gieten was en er een sterke wind opstak. Mijn leerlingen waren er in het begin ook mee aan het lachen. Maar we moesten 2km te voet door dit hondenweer naar een bedrijf (Tiense suikerraffinaderij) . Het gelach maakte snel plaats voor verbazing, en snel daarna gevolgd door bewondering.
  Ook mijn collega’s die hun gewone paraplu mee hadden waren kleddernat. Maar ik was de enigste die poederdroog bleef, zelfs mijn broek!

  Like

 4. Ik kan me perfect voorstellen dat het goed werk levert, maar ik zie er mezelf ook niet als eerste mee rondlopen. Met vele dingen trek ik me er niets van aan hoe het eruit ziet maar die Nubrella ……. ???

  Enfin, ik gebruik nu ook zelden of nooit een gewone paraplu. En op de fiets zet ik een pet op, dat voldoet meestal wel.

  Like

 5. Het is eigenlijk toch vreemd dat mensen die Nubrella niet willen dragen. Ik kreeg ook al zulke reacties. “Dan word ik nog liever nat” enz. Enfin, het zal bij alle nieuwe uitvindingen zo zijn. Ik zie nog altijd mensen die weigeren om met een computer te werken. Dan krijg je dezelfde reacties “Dan weet ik het nog liever allemaal niet…” 🙂

  Enfin, in het kort. Het ding werkt prima, en ook op de fiets. Ik ben bij mijn leerlingen wel gekend als iemand die nogal aparte gadgets erop na houdt 🙂 Typische opmerking? “Daar komt James Bond”. ik zou ook niet te berooid zijn om bijvoorbeeld in een wagen op één wiel rond te rijden. En ja, die bestaat ook. Typ in Youtube maar eens “Audi Snook”.

  Like

 6. Als jij er gelukkig met bent, prima. Maar met de combinatie van een regenbroek, goede regenjas (met kap), een klakje en overschoenen blijf ik in de regen ook uren droog. Mijn paraplu gebruik ik uiterst zelden.

  Op dagen als vandaag is het trouwens bij momenten zo goed opletten om niet omver te waaien, dat zo’n ding (of iets zoals: http://www.veltop.eu/index.php?galerie_nl) mij niet echt veilig.

  Like

 7. Er is natuurlijk zo dat deze Veltop alsook de Nubrella wel een hulpmiddel kunnen zijn om meer mensen uit die vervloekte auto te krijgen en op de fiets. Als we met zulke uitvinding het argument kunnen wegnemen dat je op een fiets “nat” wordt, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Want dat is de grootste klacht die ik hoor van de meeste mensen. De fiets is koud, nat enz. En met die uitvindingen zijn we al een stap in de goede richting. Het zou toch mooi zijn om een autoluwe stad te hebben met fietsers die op deze manier zijn uitgerust, niet? Ik teken daar direct voor.

  Wat de veiligheid betreft. Ik maak de Nubrella aan mijn lichaam vast met speciale riempjes. En ik vermoed (ik ga het zeker niet uittesten), dat de klap bij een val minder hard zal zijn als je in zo’n ding zit. Wat zijwind betreft. Ik heb het dus getest op de Rupfikopf op 2350m hoogte en gisteren tijdens de sterke wind en regen, zonder echter veel last ervan te hebben. Ik heb het nog wel niet getest in open veld, maar dat komt later zeker nog wel eens.

  Like

 8. Voor meer mensen op de fiets (en minder in de auto) ben ik natuurlijk steeds te vinden. En als dat met een Nubrella, Veltop, … of iets anders is vind ik dat prima.

  Het valt mij bij slecht weer trouwens steeds op hoeveel mensen die klagen over dat weer niet eens beschikken over een echt goede regenkleding. Sommigen mensen (iets meer vrouwen dan mannen) zijn zo gefixeerd op het uiterlijk dat ze functionaliteit uit het oog verliezen en dus ook bij -10 graden een rok blijven dragen, een ‘regenjas’ die na 5 minuten water doorlaat, …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s