brood en spelen


De heisa rond twee tenissers die een jaar niet mogen spelen is toch wel verbazingwekkend. Pagina’s vol in de kranten, hoofdpunt op radio en televisie. Emotionele persconferenties en petities. Zelfs het consumentenprogramma Peeters en Pichal is nu over dit thema een uitzending aan het vullen. Het doet me wat denken aan wat een Senegalese vriend me onlangs vertelde. In de Koran staan namelijk een aantal verzen die ook het einde van de wereld aankondigen (er staat geen datum bij denk ik), en in de aanloop daarvan zullen we merken dat degene die bezig zijn met ‘spel’ gigantisch veel zullen verdienen en door iedereen bewonderd zullen worden. En als je kijkt in welke positie voetballers, tenissers, maar ook artiesten en zogenaamde celebrities zich bevinden dan is het einde der tijden niet ver af meer.  Ik ben geen doemdenker en wil ook niet zagen, maar al die aandacht voor sporters en zangers, terwijl de mensheid toch wel wat andere katten te geselen heeft… voor mij hoeft het niet.

plukrijpDaarom wat aandacht voor iets wat volgens mij veel belangrijker en interessanter is. Groepen van gewone mensen die in hun eigen omgeving allerlei experimenten opzetten om de wereld wat beter te maken. Zo kwam ik in Heist-op-den-Berg mensen tegen van vzw Plukrijp.  Een groep mensen die vanuit het thema voeding bezig zijn solidariteit, persoonlijke groei en lokale zelfredzaamheid. Die mensen hebben een permacultuurtuin van 1,5 hectare, maar ook een weggeefwinkel, weekends rond inmaken van groenten, houtbewerking, muziek en meditatie, naaiaterliers, zomerkampen en nog vanalles. Kortom, deze mensen verdienen voor mij meer de titel van held, dan de dikbetaalde sterren die toevallig over wat talent beschikken. Hier kan je foto’s vinden van plukrijp en op hun site staat nog meer info.

5 reacties op ‘brood en spelen

 1. helemaal mee eens… de sterren zijn een beetje overroepen, terwijl wat er echt toe doet de mensen soms amper raakt.

  Plukrijp is geweldig, heel tof, heen inspirerend! Ik word er blij van dit te lezen..

  Like

 2. Onze samenleving heeft inderdaad een te groot “brood-en spelen”-gehalte. Media bepalen blijkbaar wie er aan de politieke macht komt (enfin, sommige kranten proberen dat), andere media kraken dan weer de correcte politici. Politici met een hoog “game-gehalte” worden dan weer populair (want als je niet meedoet aan spelletjes, dan ben je geen goed politicus), BV’s zijn bekend zonder dat ze zelf weten waarom, en er komen altijd maar BV’s bij (boeren die single zijn, mensen die lofts verbouwen enz).
  Als ik dat allemaal bezig zie, dan denk ik inderdaad dat de maatschappij als een kip zonder kop rondloopt. En dat op minder dan een maand van de start van Kopenhagen. Niet echt bemoedigend.

  Het geeft me soms het gevoel dat men vooral bezig is om de publieke opinie te misleiden en hen te laten focussen op iets anders. Maak veel lawaai aan de ene kant en de mensen kijken niet meer naar de andere zijde waar het probleem zit.

  Like

 3. Reden te meer om je bronnen van informatie zeer nauwkeurig en kritisch te kiezen. Anders krijg je appelmoes in je hoofdje 🙂

  Stap 1 is alvast : Schrap kabeltelevisie. Betalen om pulp en reclame in je hersenen te laten stralen, is al te gek.

  Zelf kijk ik af en toe iets van Canvas, BBC of PBS, maar de rest is grotendeels nonsense. En ondanks het feit dat ik, als informaticus, erg enthousiast ben over het internet, is ook daar tegenwoordig > 90% rommel te surfen. Hetzelfde geld eigenlijk voor boeken ook. Ook daar moet je goed selecteren.

  Mijn collega’s vinden mij misschien een beetje wereldvreemd als ik niet weet wie ster X, of atleet Y is, maar zelf vind ik HEN natuurlijk wereldvreemd ! 😀

  Like

 4. Volledig akkoord!

  Ik herinner mij ergens vaag uit de geschiedenis een vegetarisch manneken met een snorreken die het principe van opium voor het volk heel goed begreep.

  Mensen willen gewoon de realiteit niet onder ogen zien het maakt hen te bang.

  En trouwens ik snap chauvinisme niet, omdat twee mensen sex hebben en een kind krijgen in belgië moet ik daarom springen omdat zij dan toevallig goed zijn in een sport. Wat er toch meestal op neerkomt dat ze de juiste genetische eigenschappen hebben om die sport te beoefenen. Dat is zoals staan roepen voor iemand die de grootste mens is van belgië (ja 3x maal met kleine letter!) is. Sport is goed maar topsport niet. En kben blij dat ik geen kabeltelevisie meer heb dan hoef ik ook niet telkens het “nieuws” zien waar de sponsors tijdens de sport op guerilla achtige wijze uw onderbewustzijn besmetten.

  Like

 5. De 5 fasen van verwerking: (http://nl.wikipedia.org/wiki/Rouwverwerking#De_fasen_volgens_K.C3.BCbler-Ross)
  1. Ontkenning (Welk probleem heeft de westerse mens?)
  2. Protest (Waarom ik en niet een andere westerling?)
  3. Onderhandelen (Kan ik het probleem niet oplossen met een zuinigere auto te kopen?)
  4. Depressie (Ik alleen kan zo weinig doen om mijn materialistische gewoontes aan te passen…)
  5. Aanvaarding (Er is een probleem maar ik kan het aan!)

  Brood en spelen is de eerste fase… nog een lange weg te gaan dus voor die mensen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s