groene bleu jeans


Vandaag wordt in Antwerpen het startschot gegeven voor een nieuwe campagne. Let your bleu jeans talk …green. Jeans is het meest universele en meest gedragen kledingstuk bij uitstek: iedereen heeft er wel een. Ze zijn er in alle soorten en maten, van casual tot chic. Minder chic zijn de ecologische en sociale facetten van de productie van (jeans)kleding: hoog pesticiden- en watergebruik in de katoenteelt, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden bij de confectie en veel transportkilometers. Gelukkig kan het ook anders: er zijn ook jeansbroeken van biologisch katoen en met fair trade label.

jeansVandaag zullen in het  Grand Bazar Shopping Center twee bekende Vlamingen: Sven Pichal (Peeters & Pichal, Radio 1) en Cath Luyten (Vlaanderen vakantieland) op zoek gaan naar de meest ecologische jeans. Je kan trouwens zelf de voetafdruk van je eigen jeansbroek berekenen via de nieuwe site.

Waarom het zinnig is om over jeans een campagne te voeren is duidelijk. Vooreerst is er de productie van het katoen. Bij de teelt van katoen, worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Katoen vraagt 25% van het wereldwijde insecticidengebruik, meer dan enig ander gewas. Ook is erg veel water nodig, dat vaak al schaars is in gebieden waar katoen wordt geteeld. Door de intensieve teelt verarmen de landbouwgronden en worden ze onvruchtbaar.

 • 1 jeans = 325 gram pesticiden
 • 1 jeans = 10.000 liter water

Nadat het katoen geoogst is, wordt het getransporteerd en opgeslagen totdat het kan worden verwerkt. Om te vermijden dat het gaat schimmelen, worden hiervoor opnieuw pesticiden gebruikt, namelijk mot- en schimmelwerende middelen.
Na de verwerking van de katoenvezel tot katoenen stof, wordt het katoenen weefsel omgetoverd tot denim oftewel jeansstof. Bij het bleken, verven en andere bewerkingen van textiel komen heel wat schadelijke stoffen te pas. Deze stappen in het productieproces vinden bijna altijd in Zuiderse landen plaats, die er ook de schadelijke gevolgen van dragen.
Tegenwoordig wordt verreweg het grootste deel van onze kleren in Aziatische landen zoals India en China gemaakt. De belangrijkste reden hiervoor is de goedkope arbeidskracht. De arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken en -ateliers in deze landen zijn helaas schrijnend.

 • Een Indiase arbeidster verdient 2,49 € per dag

Voordat een jeansbroek in je kleerkast belandt, heeft ze er een halve wereldreis opzitten. Het katoen gaat bijvoorbeeld van Oezbekistan naar India om geweven te worden en daarna gaat de jeans via de confectie en afwerking in Turkije naar winkels in België. Door deze aanzienlijke afstanden vergroot de ecologische voetafdruk van kleding nog meer.

 • 1 jeans = 23.000 kilometer transport.
 • Tenslotte is er ook het wassen, drogen en strijken van de jeans. Wasmachine, droogkast en strijkijzer zijn samen goed voor 20% van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik: deze apparaten gebruiken veel water en energie. Was daarom je jeans steeds op 30°C en gebruik een droogrek in plaats van de droogkast.

Deze en nog veel meer info kan je vinden op de gloednieuwe site: www.greenjeans.be. De campagne wordt gedragen door Netwerk Bewust Verbruiken vzw samen met Schone Kleren Campagne, Test-Aankoop, Ecolife vzw en VODO vzw.

6 reacties op ‘groene bleu jeans

 1. Mooi initiatief.
  Alleen spijtig dat echt groene merken zoals Patagonia hier helemaal ontbreken!

  Steven, Ik zie dat Ecolife één van de partners is. Kun jij dat euvel even signaleren?

  Like

  1. Dag Wonko,

   Tips over meer verkooppunten van duurzame jeans zijn altijd welkom om onze lijst aan te vullen. Bedankt dus ook voor de tip over het merk Patagonia. Ik heb het even nagekeken en ze hebben inderdaad ook jeans van biokatoen. Na telefoontjes naar vier winkels die Patagonia verkopen in België, bleek echter dat ze die bewuste biojeans niet verkopen. En omdat we enkel de verkooppunten van biojeans in onze lijst zetten, past Patagonia daar nu niet tussen. De bedoeling is om later ook een lijst te maken van ‘alle’ duurzame kleding verkrijgbaar in België, dan zal ik Patagonia daar zeker ook tussen zetten.

   Vriendelijke groeten,
   Simone

   Like

 2. De problemen met de gewoon katoenteelt hebben me ongeveer 2 jaar geleden ook doen besluiten om te stoppen met de aankoop van nieuwe kleding van niet-biologisch katoen. En ik moet zeggen, dat lukt behoorlijk goed. Als het om buitensportkleding gaat (dat draag ik nogal veel) wordt er sowieso kunststof en geen katoen gebruikt. Maar gelukkig zijn er steeds meer en meer merken van buitensportkleding (ook buiten Patagonia, als staan zij er waarschijnlijk het verst in) die ook rekening houden met het milieu en de welvaart van de productiearbeider.

  Het kost allemaal wel wat meer, maar wie heeft er nu ook elke week nieuwe kleding nodig?

  @ Wonko,

  er zijn toch wel wat buitensportwinkels die Patagonia verkopen.

  Like

  1. Ik weet wel waar ik Patagonia kleding kan vinden. Maar ik stoor me er een beetje aan dat de gemiddelde bezoeker van “greenjeans” een vertekend beeld krijgt.

   Ik vind het wel positief dat ik via deze site ook andere merken van groene kledij kan vinden. Het verruimt zo mijn horizon.

   Maar ik denk dat de site ook nog wat moet verruimen. Ik heb de indruk dat er nu enkel grote ketens in staan.

   Like

 3. Hallo,

  Ik had een vraag, ik heb voor een spijkerbroek een zeer moeilijke maat; namelijk 30/36.
  Zou het eigenlijk ook een idee kunnen zijn als ik zo’n broek bij een outlet koop? Want op veilingsites, kringloopwinkels enzo is niks te vinden.

  Met vriendelijke groet,

  Tony

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s