het EM experiment


Een paar dagen thuis na opnieuw een goed gevulde week met zes voorstellingen. Ik maak van de gelegenheid gebruik om wat huishoudelijk werk in te halen en te poetsen. Ik had eerder al wat gelezen over de Effectieve Micro-organismen die daarvoor ook gebruikt worden en wil nu toch zelf eens de proef op de som nemen. Ik heb daarvoor Myriam uitgenodigd, een van de vertegenwoordigers van EM in Gent.

Ik kreeg een duidelijke uitleg over de werking en de toepassingsmogelijkheden van dit mengels van in de natuur voorkomende micro-organismen. Volgens de folder en Myriam kan het gebruikt worden voor alle mogelijke poetsklussen (ook wasmachine en vaatwas), maar ook als voeding voor planten, middel om te composteren en zelfs om te mengen in de voeding van kleine huisdieren. Huisdieren heb ik niet, en ik ben tevreden van mijn composthoop dus mijn experiment doe ik nu met poetsen en wassen. Ik heb gisteren voor het eerst de afwas gedaan met EM, wat toch een beetje vreemd is, want er is geen schuim te zien en het afwaswater ziet meteen een beetje bruin. (Nu, ik weet dat schuim geen enkele functie heeft.) Tegelijk heb ik een wasmachine laten draaien met EM. De volgende dagen ga ik er nog wat verder mee experimenteren.

EM

EM is in elk geval niet duur, voor 9 euro heb je de basis-ingrediënten om 5 liter basisproduct te maken, wat je dan nog eens moet verdunnen met een factor 10 tot 100, naargelang de toepassing. Enig minpuntje is dat je een elektrisch toestelletje nodig hebt om het basisproduct te maken, omdat de bacteriën een week lang moeten kunnen ontwikkelen bij een temperatuur van ongeveer 30 graden. Alvorens dit aan te schaffen heb ik Myriam toch eens gevraagd het verbruik hiervan te meten.  Verder zou EM niks dan voordelen hebben en goed zijn voor het milieu. Ik ben in elk geval benieuwd en hou jullie op de hoogte. Misschien zijn er lezers die het product zelf gebruiken, dan zijn hun reacties zeker welkom.

14 reacties op ‘het EM experiment

 1. Het lijkt me toch allemaal een beetje bizar.

  Ik heb ooit mijn thesis gedaan in de microbiologie, ik kan me dus wel iets voorstellen bij bizarre toepassingen van micro-organismen. En ik mijn haren gaan een beetje recht staan als ik de absurde hygienische regels zie die ervan lijken uit te gaan dat we in een steriele leefomgeving zouden moeten leven.

  Maar dit bedrijf doet me toch de wenkbrauwen fronsen. Het gebruik om te komposteren en als bodemverbeteraar, daar zie ik geen problemen mee, dat kan allemaal goed zijn.

  Maar het gebruik in keramisch materiaal waarbij de micro-organismen erin gebakken worden ….. Na een passage door een keramische bakoven kan er geen leven meer in die micro-organismen zitten. En dergelijke hoge temperaturen (boven 500° C) zullen ook de potentieel aktieve enzymen vernietigd hebben.

  En ergens op die site zie ik ook claims dat men er kanker mee zou kunnen genezen! Hallo?????

  Alles samen roept het bij mij beelden op van iemand die in de Far-West flesjes “wondermiddel” verkoopt waar je ongeveer alles mee kunt genezen, …. en ook koper poetsen, ratten wegjagen, …….

  Maar ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

  Like

 2. Het ziet er mij allemaal redelijk verdacht uit. Ik ken mensen die met heel dat energetische bezig zijn. En eerlijk gezegd, ze hebben voor alles een uitleg. Keramische spullen die kuisen, waterdruppels op de tong die genezen, houten blokjes rond de nek en metalen ringen rond de pols voor de straling. Ik neem zulke dingen allemaal met een dikke korrel zout.
  Als mensen zich daar goed bij voelen, ok. Maar ik zie zoiets helemaal niet als een echte wetenschap.
  Ecologische reinigingsproducten ok, maar al die dingen, zoals een wasbal die zonder waspoeder werkt. Ik heb het uitgeprobeerd en moest toegeven dat het zeker niet alles vlekvrij maakte.

  Like

 3. Brr.. Eventjes uit de bocht gegaan, vrees ik.

  Ietsje kritischer, Steven !

  Ik herriner me ook tests omtrend de bodemverbeterende eigenschappen. De meeste van deze producten bleken geen tot weinig werking te hebben..

  Like

 4. Steven,

  met pseudowetenschap worden enkel de geldbeugels van sommigen beter, niet de planeet.

  voeten terug op de grond graag.

  groeten,

  Björn

  Like

 5. Dag LIM,

  EM komt uit het hart van professor Higa. Bewust vrij beschikbaar, voor iedereen.

  Ik activeer EM bij kamertemperatuur. Duurt iets langer. Positieve ervaring in groentetuin. Activeert bodemleven.

  Ik woon in Friesland en EM vindt hier steeds meer toepassing, o.a. op een fruitkwekerij (http://www.weldaadbessen.nl/). Veel info op de site van de EM vereniging (http://www.emvereniging.nl/index2.php).

  Fermentatie keukenafval (http://www.emvereniging.nl/index2.php/weblog/artikel_in_de_onkruid_keukenafval_als_bodemverbeteraar/) kan zo terug in de tuin = C2C van afval naar voedsel.

  Mijn volgende stap is het toepassen van zeemineralen. Zoek op de naam Mike Donkers of via de website van livingfoods.

  VrGr,

  Wietze Reitsma

  Like

 6. Op het moment dat iets ‘uit het hart’ van een professor (professor in wat?) komt stel ik mij al vragen. Maar ik sluit zoals Wonko niet uit dat ‘EM’ prima werkt om te composteren, bemesten, … Maar dat is iets heel anders dan het te gebruiken als schoonmaakmiddel.

  Wat is overigens het verschil tussen de zogezegde ‘fermentatie’ en het gecontroleerd laten rotten van afval?

  Like

  1. Rotting en fermentatie zijn allebei microbiele afbraakprocessen. In mensentaal gezegd, bacterien, schimmels en andere miniscule organismen eten de “verteerbare” bestanddelen op.

   Fermentatie wordt meestal gebruikt als het eindproduct iets bruikbaars is zoals Salami, zuurkool, bier, wijn, kaas, ……
   En rotting heeft dan weer een negatieve bijklank, geeft meestal ook een onaangename geur.

   Composteren is infeite nog een derde soort, de microbiele afbraak gaat in optimale omstandigheden niet gepaard met stankvorming. Meestal is het een grotendeels aeroob proces.

   Like

 7. Misschien dat al de materialisten hier eerst eens hun levensbeschouwing in vraag stellen voordat ze op die van anderen beginnen hakken. Soit, ik ken EM ook niet maar heb er van een bevriende tuinier ook positiefs over gehoord.

  Like

 8. @ Hendrik,

  ik snap niet waarom je je zo aangevallen voelt en jouw aanval is dan ook nergens voor nodig en volkomen ten onrechte.

  Dat mensen kritisch zijn t.o.v bepaalde zaken is alleen maar toe te juichen, het zegt in ieder geval niets over het al dan niet materialistisch ingesteldheid van die mensen. Dat je suggereert dat mensen als Groenhuis, ikzelf, … materialistisch denken, enkel en alleen omdat wij kritisch staan t.o.v EM is behoorlijk grof.

  Als je bovendien goed zou hebben gelezen zou je kunnen vaststellen dat de kritiek die gegeven werd op EM niet handelden over EM als vorm van bemesting/grondverbeteraar. Wel op EM als schoonmaakmiddel, product tegen kanker, …

  Er zijn genoeg firma’s en individuen die ‘wondermiddelen’ aan de man/vrouw brengen om behoorlijk kritisch ingesteld te zijn.

  Like

 9. @Renaat en anderen,

  Jeb hebt gelijk, ik heb wat overdreven gereageerd. Maar laat het duidelijk zijn: met materialisme bedoel ik niet het gericht zijn op welstand, maar de levensbeschouwing, dat er behalve het stoffelijke niks is. Deze komt toch wel naar voren in commentaren als “Ik ken mensen die met heel dat energetische bezig zijn. En eerlijk gezegd, ze hebben voor alles een uitleg. … waterdruppels op de tong die genezen, houten blokjes rond de nek en metalen ringen rond de pols voor de straling. Ik neem zulke dingen allemaal met een dikke korrel zout.” Met waterdruppels op de tong wordt veronderstel ik homeopathie bedoeld. Nu, er is daar al veel over gediscuteerd, en inderdaad, als ge het alleen maar chemisch (dus materialistisch) bekijkt, dan blijft er van de stoffen in die medicamenten niks over. Maar toch schijnt het voor veel mensen te werken. En zonder twijfel is dat grotendeels psychologisch: de zelfgenezingskrachten van het lichaam (ook placebo-effect genoemd) zijn wonderlijk.

  Dat is volgens mij een verklaring voor veel van die wonderverhalen, van een bepaald product dat plots voor alles een oplossing is: het heeft er meestal mee te maken dat dat product een katalysator is die ertoe leidt dat de mensen die het gebruiken hun levensstijl gaan veranderen, daardoor automatisch slechte gewoonten gaan laten vallen (of verminderen) en dat aan het wondermiddel toeschrijven.

  Dat is echter geen tegenargument tegen zo’n middel en hoeft je er al helemaal niet vanaf te houden het uit te proberen. Integendeel.

  Het was vooral hiervoor dat ik wou waarschuwen: dat door een ongegronde voortijdige skepsis de mogelijkheid verloren gaat nieuwe dingen uit te proberen. En we weten toch allemaal waar dat toe leidt, nietwaar? (Kijk maar eens naar de huidige politiek.)

  Laat het duidelijk zijn dat ik niet gezegd heb dat je niet kritisch moet zijn. Integendeel, kritisch zijn is levensnoodzakelijk, maar het moet wel op goede argumenten berusten!

  Like

 10. @@Hendrik
  Je zegt “Dat is echter geen tegenargument tegen zo’n middel en hoeft je er al helemaal niet vanaf te houden het uit te proberen. Integendeel.”
  Niet eens:
  als het middel volledig volgens placebo werkt én placebo eigenlijk je eigen innerlijke kracht is, dan is placebo bedrog. Want het middeltje belooft je beterschap, maar dat is niet, het is je eigen ‘suggestieviteit’ die werkt. En dat is groot nieuws: we kunnen mits de juiste suggestieve houding ten aanzien van vele kwaaltjes ze zélf genezen. Dit geeft vanuit menselijk – emancipatorisch standpunt steeds de voorkeur op een middeltje dat via een hele omweg je vooralsnog bedient van eigen innerlijke kracht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s