halverwege


-0258Zo, vandaag zitten we op de helft van de Tegen de Lamp tournee. Vanavond de 28ste voorstelling, in Overijse, dan nog 27 te gaan. Wie denkt dat avond na avond hetzelfde stuk opvoeren saai is mag ik geruststellen. Ik heb me nog geen moment verveeld tijdens deze tour.

Meestal rijden we samen vanuit Antwerpen met onze Beauvent bestelwagen op koolzaadolie naar de zaal. Onderweg is het meestal een gezellige boel, want met acteurs en Dimitri en Jonas is een grap nooit uit de lucht. Bij aankomst bekijken we dan even de zaal en laden we al onze spullen uit. Ik moet zeggen dat ik al behoorlijk onder de indruk ben van het patrimonium aan theaterzalen in Vlaanderen. Samen met de techniekers zetten we het decor op en moet de belichting worden opgehangen. Ondertussen beginnen we ook al te fietsen op de energiefietsen. Eenmaal het decor er hangt kunnen we dan met zijn vieren nog een uurtje kaarten. (terwijl er steeds twee van ons aan het fietsen zijn).

Als de batterijen vol zijn is het tijd voor ons om iets te eten. En ook dat is erg verschillend van zaal tot zaal. Op de technische fiche staat wél dat we een vegetarische maaltijd moeten krijgen, en dat wordt wel eens verschillend ingevuld. Nog iets te vaak is dit een pasta met groenten, of een gewone schotel waar het vlees is weggehaald. Maar je hoort me niet klagen hoor.

-0323Het laatste half uur voor de voorstelling is het tijd voor wat opwarmingsoefeningen, nog eens checken of alle attributen op hun plaats liggen en mekaar succes wensen. Tijdens de eerste minuten van de voorstelling wordt snel duidelijk welk publiek we in de zaal hebben. Soms wordt er uitbundig gereageerd en gelachen, soms blijft het redelijk stil. We hebben al gespeeld voor 60 mensen maar evengoed voor 460 mensen. Het leukste zijn de kleine veranderingen die soms in de voorstelling sluipen. Een reactie op wat in de zaal gebeurt, een verspreking, een kleine improvisatie. Het kan allemaal gebeuren en het maakt ook dat je elk moment alert en geconcentreerd moet blijven.

Apart zijn steeds ook de schoolvoorstellingen. Vaak grote bendes jongeren die in de zaal zitten (soms tegen hun zin) en ook anders reageren dan volwassenen. Het is mooi om zien hoe Jonas en Dimitri er steeds weer in slagen deze gasten mee te krijgen in het verhaal. En nog mooier is als we achteraf reacties krijgen van leerkrachten en leerlingen die het een goede voorstelling vonden.

Na de voorstelling is het dan tijd om alles af te breken (terwijl enkele mensen uit het publiek een half uurtje fietsen), ons wat verfrissen, iets drinken en wat nakaarten. Dan rijden we weer richting Antwerpen, waar ik trouwens tijdelijk een kamer heb, voor de vele keren dat er geen trein richting Gent meer is.

Als je van plan bent om te komen kijken én achteraf nog een half uurtje wil fietsen, laat het weten. De speellijst kan je hier vinden, we zoeken de volgende weken nog fietsers voor Bilzen, Tongeren, Sint-Truiden, Lier, Schoten en Heusden-Zolder.

(foto’s: Stef Stessel)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s