voor doe het zelvers


Aangezien ik deze week weer veel onderweg ben en weinig mogelijkheden zal hebben om regelmatig een berichtje te posten wil ik verwijzen naar een paar interessante blogs. Zo is er bijvoorbeeld de boeiende website van Kris De Decker, een journalist die eerder voor Knack en de Standaard werkte. De site: Lowtech Magazine gaat op een diepgaande manier in op het blinde geloof in wetenschap en techniek, met name rond hernieuwbare energie, mobiliteit en wonen. Zo zal je interessante en kritische bijdragen vinden over de zin, maar vooral ook de beperkingen van bijvoorbeeld elektrische auto’s. Uit een aantal berekeningen blijkt namelijk dat het massaal overschakelen op elektrische wagens ons een nieuw gigantisch energieprobleem zou opleveren.  Nuttige literatuur.

Vandaag wil echter ingaan op een schat van informatie die je op de site kan vinden voor doe-het-zelvers. En dan gaat het niet over het plaatsen van een gyproc wandje of het vervangen van een stopcontact. Via een hele reeks online handleidingen kan je informatie vinden over het zelf maken van zonneboilers of gebruiken van zonne-energie, over milieuvriendelijke bouwtechnieken, manieren om verf te maken, hout te behandelen of metaal te bewerken. Ook over voeding kan je info vinden rond composteren, een ecologische moestuin of het bewaren van voeding op een Low Tech (of Low Impact) manier. De vele informatie (in het Engels) is vooral samengebracht door een Britse organisatie, Practical Action, die zich tot doel stelt een heleboel technieken op een eenvoudige manier ter beschikking te stellen van derde wereld landen. Een schema om een composttoilet, een hooikist of een biogas installatie te bouwen nodig? Je kan het allemaal vinden via deze links. Op zoek naar een nieuwe hobby?  Je vraagt je af wat te doen nu je pensioen in zicht komt? Welaan dan, hier kan je alles vinden om aan de slag te gaan. Informatie die wellicht nog van pas zal komen als we de overgang moeten maken naar een olie-arme samenleving. Hieronder kan je alvast leren hoe je zelf biogas kan produceren…

biogas

Een reactie op “voor doe het zelvers

  1. Het artikel over elektrische auto’s is ook niet echt intellectueel eerlijk. Er zijn veel manieren te bedenken hoe de genoemde piekbelastingen zouden kunnen vermeden worden. Al moet er dan ook iets aan de mentaliteit van de bestuurder veranderen, natuurlijk. Kris geeft trouwens zelf ook toe dat ‘een scenario waar elektrische wagens voornamelijk ’s nachts (off-peak) opgeladen worden, op zich (technisch) haalbaar is.

    Zelf rij ik met een elektrische scooter. Deze verbruikt nog eens 1/3 van een elektrische wagen, en ja, die wordt off-peak geladen (5kwh/100km). Maximum vermogen tijdens het laden is zo’n 1200 Watt (en dit neemt snel af tijdens de oplaadbeurt).

    Overigens is het openbaar vervoer, dat steeds als lieveling behandeld wordt, helemaal niet zo efficiënt als altijd voorgesteld wordt. Als je een simulatie doet waarbij je auto-kilometers (van een zuinige wagen) vervangt door trein verkeer, valt het resultaat erg tegen…

    Wel heel wat leuke artikels en stof tot nadenken !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s