nu ook boseigenaar


Voila, sinds vandaag kan ik me ook boseigenaar noemen. Niet dat het me financieel zo voor de wind gaat, maar voor 50 euro heb ik net een stukje van het Lappersfortbos gekocht. Het gaat om 1 vierkante meter, met alle begroeiing die erop staat. Het verhaal van het Lappersfortbos is wellicht voldoende bekend. Een stuk bos dat de Vlaamse regering wil gebruiken om industrieterreinen te creeëren en de jarenlange strijd van een flinke groep activisten.

lappersfordOm het bos te redden is er nog een stuk van zo’n 3,2 hectaren. De Vlaamse regering ziet het echter niet zitten om daarvoor 1,5 miljoen te betalen aan de huidige eigenaar (GDF Suez). Dus gaan de mensen van het Lappersfordbos zelf aan de slag. Er worden 32000 mensen gezocht die minstens 1 vierkante meter willen aankopen. 32 000 mensen is natuurlijk heel veel, maar 50 euro is misschien niet zo veel. Dus doe zoals ik en stort vandaag nog 50 euro per vierkante meter met bomen op het rekeningnummer KBC 738-008-1184-17,  voor internationale stortingen Iban: BE 61-7380-0811-8417 Bicc: Kredebb.  Mocht de verkoop niet doorgaan dan zal het gestorte bedrag geïnvesteerd worden in andere bossen in Vlaanderen.

Voor wie er alles wil van weten: hieronder nog het persbericht naar aanleiding van de verkoop:

Het Lappersfortbos is de locatie van de lancering van een revolutionaire nieuwe onderneming: Lappersforest Oxygen Factory (LOF). LOF zag het licht als een innovatief nieuw project dat het tekort schieten van de visie en doortastendheid van de Vlaamse regering in de verf zet in het redden van deze iconische 3,2 ha zonevreemd bos.

Het Lappersfortbos is hèt symbool voor de 10000 ha zonevreemd bos in Vlaanderen met bestemming beton. Om de planologische fouten bij het inkleuren van de gewestplannen in de jaren 70 nu recht te zetten is veel geld nodig. De eigenaar eist vergoed worden aan de prijzen van de huidige bestemming, waardoor het bedreigde stuk Lappersfortbos 1,5 miljoen kost. De huidige compensatieregeling werkt ook niet goed: er zijn planologisch geen zones aangeduid om aan compensatiebebossing te doen., terwijl het compensatiefonds wel gespekt is

De zuurstoffabriekindustrie (maw bosbehoud) staat op de agenda van de komende klimaattop in Kopenhagen in december. Oudere bossen zijn beter in het opslaan van koolstof dan nieuwe, en het laten staan van bossen wordt een speerpunt van de onderhandelingen, want hoewel er al mechanismes bestaan voor het aanplanten van compensatiebos zijn er tot op heden geen drijfveren om bos te laten staan. De VN willen dit rechtzetten door zowel regeringen als individuen te belonen voor het behouden van bos.

Al tientallen jaren wordt economen verweten dat ze niet kunnen tellen, omdat de kosten aan de maatschappij nooit verrekend werden. Recente samenwerking tussen wetenschap en economie heeft geleid tot een ‘valorisatie’ van ecosystemen en biodiversiteit. Economen die hier aan werken maken hun cijfers bekend midden 2010. Door prijskaartjes aan ecosystemen te hangen schatten ze dat ontbossing elk jaar 2 tot 5 biljoen kost, meer dan de huidige kredietcrisis.

De economische waarde van een ecosysteem wordt berekend ahv. de alternatieven die nodig zouden zijn om te compenseren voor het werk dat een bos doet, bv. de bouw van waterreservoirs. Economische functies die door bomen worden geleverd zijn oa. waterzuivering en –opslag, koolstofverwerking en zuurstofproductie, stof- en geluidsfilter, afbraak van radioactiviteit, voedsel- en geneesmiddelenproductie. De psychologische waarde van het bos, dat voor stressvermindering zorgt, zijn zelfs niet ingerekend.

In het geval van het Lappersfort tonen Nederlandse studies van meer dan 10 jaar oud dat de natuureconomische waarde van een vergelijkbaar bos ongeveer 1 miljoen euro per ha zou zijn. Recentere internationaal vermaarde studies (2002) schatten de waarde echter op 2 à 300 keer zoveel, over 20 jaar. Het bedreigde stuk zou dus 640 miljoen euro waard zijn. Dat betekent dat de vraagprijs van 1,5 miljoen een fractie (0,25%) is van de natuureconomische waarde.

De internationale markt in vrijwillig bosbehoud schept een bredere context voor investeringen. Buiten de VN om is er op privé-initiatief gebaseerde markt ontstaan van boskopers die de bomen willen laten staan. Deze opkomende markt was in 2007 $335 miljoen waard en in 2008 $705 miljoen. Investeerders zijn instituten en individuen, die handelen uit ethische overwegingen of in afwachting van het ontstaan van een enorme globale markt in ‘forest credits’ (boskredieten).

Maar nu serieus. Elk uur verdwijnen 1300 ha bos en 13 dieren- en plantensoorten wereldwijd. Op een koele 30 uur tijd zou al het zonevreemde bos in Vlaanderen weg zijn. Deze bossen zijn essentieel voor de koolstofvermindering, temperatuurstabilisatie en biodiversiteit. Een prijskaartje hangen aan leven is onmogelijk maar we hebben deze bomen nodig om te leven. Dus zijn we op zoek naar 32000 donaties, 50 euro per m². We moeten het zelf doen. Investeer in de toekomst, koop een aandeel in de Lappersforest Oxygen Factory.

Een reactie op “nu ook boseigenaar

  1. als je over dat kanaal springt en die dubbele baan dan zit je in mijn straat en ja wat een zonde he dat zou moeten blijven bestaan!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s