vandaag is alles op…


overshoot2009

Vandaag beleven we een trieste mijlpaal; World Overshoot Day. Je kan de planeet beschouwen als ons kapitaal. Dit kapitaal zorgt jaarlijks voor rente. Deze rente krijgen we in de vorm van zuivere lucht en drinkbaar water, bossen en gewassen, dieren en hulpbronnen. Tienduizenden jaren was deze rente ruim voldoende om de mensheid te laten overleven. Maar sinds midden de jaren tachtig gebruiken we meer van de planeet dan wat ze kan opleveren.

Vandaag gebruiken we dus het laatste beetje op van wat de planeet in 2009 ter beschikking stelt. Voor de rest van het jaar gaan we in het rood, en gebruiken we het kapitaal zelf.  Iedereen met een beetje gezond verstand beseft dat dit niet kan blijven duren. Je kan bij de bank ook wel een tijdje in het rood gaan, maar daar zijn grenzen aan. World Overshoot Day is zo’n grens. Meer info over de berekening van Overshoot day kan je hier vinden.

Nog een paar theaternieuwsjes…

Ik weet wat het verschil is tussen avant-première en première. Bij de première hoort een bescheiden receptie en krijgen we bloemen.  (wat toch enige gemonkel aanleiding gaf bij het publiek, want ik had net wat gezegd over de milieu-impact van de bloementeelt).

Er is vandaag een bespreking te lezen in de Standaard. Niet onverdeeld positief, maar je kan best zelf komen kijken om een oordeel te vellen natuurlijk.

Een reactie op “vandaag is alles op…

 1. zelfde comment als vorig jaar : waar zit de ‘vlaamse op-is-op dag’ ergens : rond pasen, was het niet ?

  fijn weetje voor de ecologische toeter 😉
  de standaard is fout :
  -‘ns kijken op http://www.fietser.be (om het met de woorden van Jeremy Clarck te zeggen : het 10-jarige jongetje in mij ziet dat helemaal zitten 😉
  -het is wel degelijk een spiegel, maar dan voor de ecologist/wetenschapper die telkens weer weggelachen wordt, maar ook ik heb goed gelachen, waarvoor dank.

  mijn wens (in het kader van een gelijke kansen beleid) : iedereen gelijke uitstootrechten die afnemen zodat de earth overshoot day terug richting nieuwjaar opschuift.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s