leve de crisis?


Interessante berichten in het nieuws en in de krant tegenwoordig. België zal wellicht de Kyoto norm halen… dank zij de economische crisis. Het feit dat een aantal grote industriën op halve kracht draaien maakt dat we veel minder uitstoot produceren dan de voorbije jaren. Aan de andere kant horen we echter klagen van de afvalindustrie, want er is tegenwoordig ook minder afval en minder vraag naar grondstoffen op basis van gerecycleerd afval.

Een redelijk onthutsend filmpje daarover was onlangs op de VRT te zien. Een groot deel van onze afvalberg verhuist naar China om daar in weinig aangename omstandigheden te worden gesorteerd en verwerkt tot (minderwaardige grondstof) voor nieuwe spullen. Interessant om zien trouwens op welke manier het recycleren daar gebeurt. De onderliggende boodschap van het filmpje is eigenlijk, laat ons aub zo snel mogelijk de vervuilende kringloop verder zetten want er staan heel wat jobs op de helling. Zowel dit voorbeeld als het verhaal van de Kyotonorm toont aan dat we met een onduurzaam systeem zitten. Hoe meer we vervuilen hoe meer jobs we creeën, en zodra de economie weer aantrekt zal de uitstoot recht evenredig de hoogte in gaan.

Blijkbaar is het toch erg moeilijk in een ander kader te gaan denken. Er is op deze blog al heel wat over geschreven maar ik denk dat zowel politici als bedrijfsleider nog te veel denken in het oude paradigma van meer, groter en sneller. In de rand een aantal activiteiten wat vergroenen zal niet voldoende zijn. Om even iemand te citeren uit het Transitie handboek: het zal altijd moelijk blijven om duurzame manieren te bedenken om onze onduurzame levensstijl te ondersteunen. (Chris Wyman)

2 reacties op ‘leve de crisis?

  1. “Er is op deze blog al heel wat over geschreven maar ik denk dat zowel politici als bedrijfsleider nog te veel denken in het oude paradigma van meer, groter en sneller.”

    Ze denken niet alleen in het oude paradigma, velen weten niet eens dat het anders kan…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s