conclusies (6): spullen en afval


Gisteren stond iets in de krant over een man met 17 500 ton afval. Hij had er blijkbaar niks beter op gevonden dan in zijn achtertuin een lucratief privé stort te beginnen. De gemiddelde Vlaming doet het toch iets beter met ongeveer 530 kilogram afval per jaar. Hoe zit het bij mij, na twaalf maanden LIMMEN?
– restafval: 13 kilo (dus toch iets meer dan de verhoopte 1 kilogram per maand)
– PMD: 3,5 kilogram (minder dan de voorziene 5 kilogram)
– papier: 28 kilogram (net iets minder dan de geplande 30 kilogram)
– glas: 35 kilogram (bijna het dubbele van de 18 kilogram die ik had voorzien)
dscf1454 Alle groentenafval zit in de compostvat, samen met het GFT afval van enkele buren. Binnenkort is het tijd om de compost te oogsten. Wie graag een emmertje wil, mag het gerust laten weten. Er is natuurlijk soms ook afval dat ik buitenshuis produceer, indien mogelijk neem ik dat mee naar huis. (maar nee, gebruikte theezakjes horen daar niet bij)  Het totaal van mijn afval zit zo pakweg 90% onder dat van de gemiddelde Vlaming. Wat niet zoveel zegt over mij, maar vooral veel over de gemiddelde burger. Ik zie ook geen reden om mijn winkelgedrag te gaan aanpassen na 1 mei, dus ook voor volgend jaar acht ik dezelfde cijfers haalbaar.

Naast beperken van afval was mijn plan ook om niks nieuw te kopen. Niet helemaal gelukt, ik zet op een rij te zetten welke nieuwe dingen ik wél heb gekocht; een zwarte kookpot voor de solarcooker, een led-lamp, een paar schoenen en een paar loopschoenen, een timer (voor de verwarming), isolatiemateriaal, toch een drietal boeken en tijdschriften, 1 CD (van Jacko Bond, de vriendin van Jonas waarmee we het toneelstuk maken – een zeer mooie CD trouwens), een batterij en omvormer voor de energiefiets, een  printercartridge, gordijnlint, een muis en toetsenbord, het compostvat, ecologische verf voor de kamer van Marieke, een fietsslot en bandenherstelsetje. De rest van wat ik nodig had kon ik dus tweedehands vinden (of via de lets-groep). Waarmee toch duidelijk is dat het mogelijk om goed te leven met veel minder. En voor degene die vrezen dat minder consumeren slecht is voor de economie; het zal toch niet aan mij liggen dat we in een economisch crisis terecht gekomen zijn.

8 reacties op ‘conclusies (6): spullen en afval

 1. Als je er begint op te letten is er inderdaad veel afval te vermijden. Het is eigenlijk een gewoonte die je gaat aankweken. Wij zijn ook de stap aan het zetten naar meer glas en minder PMD.
  Groen afval is (dankzij de kippen en het compostvat) al in orde. We moeten nog enkel wat meer inspanningen leveren naar restafval.

  Like

 2. Dit is voor ons het moeilijkste werkpunt: afval besparen. Met een gezin van 5 waarvan nog 1 peuter (met pampers) en 2 kleuters die nog liters melk drinken, is dat niet evident. We zitten met het dilemma of we van melkkartons naar retourflessen moeten overschakelen. Maar kunnen we dan nog boodschappen doen met de fietskar? Wij draaien er 12 liter melk per week door! En er is duidelijk discussie over de milieukost van beide opties.
  We gaan ook altijd naar de Colruyt. Veel omverpakkingen laat ik daar al, koekjes kopen we met zo min mogelijk verpakking, als we daar al fruit of groenten kopen, kopen we die los, .. Maar door de organisatie van de winkel en slager (we eten toch nog 1 à 2 keer in de week vlees & charcuterie) zitten we toch nog altijd met een hoop afval opgezadeld. Om alle boodschappen bij verschillende kleinhandelaren te doen met bakjes, etc., daarvoor heb ik geen tijd/zin met mijn grote gezin. We gaan wel naar de markt voor verse groenten en fruit. Uit blik en glas eten we nauwelijks. Yoghurt kopen we in grote potten. Heeft iemand ervaring met de Colruytslager om alles in bakjes van huis te laten doen, ipv. alles in papier en plastiek te verpakken? Iemand nog tips om onze afvalberg te verkleinen mét 3 kinderen en 2 full time jobs? Nu zitten we aan 1 pmd-zak per maand en ik schat dat we wekelijks 45l restafval hebben.

  Like

  1. Wij hebben ook een gezin van 5 personen. Onze kinderen (5, 3 en 1 jaar) en wijzelf zuipen ook liters melk. Om onze hoeveelheid melkkartonnen in de PMD-zak te verminderen, bestellen we wekelijks 3 liter volle hoevemelk via het Voedselteam (voor de kinderen), en 4 liter magere melk (voor onszelf) in onze eigen glazen flessen bij een boerderij in de buurt. Dat scheelt ons toch al 7 melkkartonnen per week.

   Onze groenten, fruit en zuivel (melk, boter, yoghurt, kaas) komen allemaal van het Voedselteam. Je gebruikt je eigen bakken/manden en retourbokalen. Ik vind het handig dat een groot deel van onze aankopen bij het Voedselteam te vinden zijn, dus 1 keer per week op 1 plek af te halen.

   Al ons keukenafval verdwijnt in ons compostvat, en dat spaart ons toch minstens 15 liter per week.

   We blijven echter steken op 2 zakken restafval en 1 PMD-zak per maand. De beste manier om minder afval te genereren, is denk ik kijken wat er nu nog allemaal in je vuilzak zit. En dan het een na het ander proberen te elimineren.

   Like

  1. We zijn aangesloten bij het Voedselteam Eeklo. We kunnen onze bestelling afhalen elke vrijdag tussen 15u en 18.30u. Die openingsuren variëren uiteraard van team tot team.
   Voedselteam duur? Tja, ons groentepakket kost ons 8,9 euro, en het fruitpakket ook 8,9 euro. Tijdens het appelseizoen betalen om de 14 dagen 6 euro voor 4kg appelen. Een liter hoevemelk van 0,85 euro is inderdaad wel duurder dan in de winkel, maar smaakt heerlijk en is op een gezondere manier verkregen dan ‘gangbare’ melk.

   Like

 3. Ah, ben ik nog vergeten, wij gaan binnenkort 2 kippen adopteren voor onze etensresten. Met 3 kleine gasten blijft er al eens iets op de borden liggen.
  Ons groente-en fruitafval verdwijnt sowieso in de compostbakken. ’t Is vooral al die voorverpakte producten die ons de das omdoen, je kan ze zeer moeilijk omzeilen. Ik verwacht eigenlijk van Colruyt dat ze daar iets doordachter mee omspringen.
  Voedselteams zijn een optie, maar de prijzen liggen hoger en het systeem is niet erg compatibel met hoe we ons huishouden nu organiseren. In Sint-Amandsberg moet je ze op vrijdag om 18h gaan halen, heb ik vernomen, dat is voor ons een zeer slecht moment. Je moet sowieso je pakket nog aanvullen met een bezoek aan de winkel en in ons geval een bezoek aan de markt. Elke week naar 3 verschillende plekken fietsen voor mijn boodschappen vind ik te veel van het goeie.
  Ik worstel al een tijdje met de vraag hoe je duurzaam winkelen betaalbaar & tijdsbesparend kunt doen. Vroeger gingen we naar de Bio-planet, maar voor een gezin van 5 soupeert dat voor ons een te groot budget op, idem voor voedselteams.
  Soms denki ik, ik maak het mezelf allemaal te ingewikkeld, op zich ben ik al beter bezig dan de gemiddelde consument. Maar als ik op donderdag die vuilniszakken buiten zet ……

  Like

 4. Dit Zeeuwse initiatief zouden ze ook in Gent moeten organiseren: De Grote Verleiding is Zeelands grootste en avontuurlijkste biologische (web)winkel en bezorgdienst. Wij bieden een uitgebreide selectie van de lekkerste, verste en gezondste producten die we kunnen vinden. Die bezorgen we bij u aan de deur zonder dat het u meer kost dan wanneer u zelf uw boodschappen doet.

  De Grote Verleiding wil vanuit een dienstbare opstelling haar klanten ondersteunen in het maken van weloverwogen keuzes om binnen de schaarse tijd zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wens lekker, gezond, maatschappelijk bewust, gemakkelijk en een tikkeltje spannend (trendy) te eten. U vindt bij ons de lekkerste producten die het seizoen voortbrengt.

  De Grote Verleiding wil niet elitair zijn maar wil de klanten voorhouden dat lekker, verantwoord en betaalbaar goed samen kunnen gaan vermits men niet vervalt in allerlei (dure) prefab maar op zoek gaat naar de authenticiteit van het product zodat koken en uiteraard het eten en drinken een feest wordt.
  Daarvoor betrekt De Grote Verleiding zoveel mogelijk haar producten bij de boer in de regio. Hierdoor zijn we in staat een super vers product te leveren.

  We vinden het belangrijk dat de boer een faire prijs krijgt. Door rechtstreeks te handelen komt in samenspraak met de boer een eerlijke prijs tot stand.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s