Stap 8: minder afval!


dscf1454Een gemiddelde Vlaming is goed voor zowat 550 kilogram afval per jaar.Mijn objectief als Low Impact Man is het totaal te beperken tot 45 kilogram, ruim 90 procent minder. Dit lijkt misschien onhaalbaar of zelfs belachelijk weinig, maar het is tot mijn eigen verbazing toch gelukt. Mijn afvalheuveltje ziet er als volgt uit:

 • Restafval: 1 kg per maand
 • PMD: 0,5 kg per maand
 • Papier: 2 kg per maand
 • Glas: 4 kg per maand
 • Gft en groenafval: gaat naar het compostvat, dit is dus geen afval en wordt zelfs grondstof voor de moestuin

Het totaal van het afval moet worden gedeeld door het aantal gezinsleden en zo kom ik op 45 kilogram per jaar. Het afval dat ik buitenshuis produceer (bijvoorbeeld de verpakking van een stukje chocolade), neem ik zoveel mogelijk mee en zit dus ook in de cijfers. Wat niet is meegeteld, is het groot huisvuil: het gebeurt niet vaak, maar soms zet ik toch iets aan de deur. Naast deze basisfracties houd ik ook kurk apart voor hergebruik. Mijn klein gevaarlijk afval bestaat sporadisch uit een kapotte spaarlamp. Wegwerpbatterijen heb ik niet.
Als iedereen het zo gaat aanpakken, zitten we natuurlijk snel met een grote crisis in de verpakkings- en afvalverwerkingsindustrie. Zo’n drastisch afvaldieet hoeft dus niet, maar een beetje minder moet toch kunnen. De belangrijkste acties daarvoor zijn: geen water uit pmd flessen en geen blikjes. Dus vooral water uit de kraan en andere dranken uit retourflessen. Gaan winkelen met eigen verpakkingsmateriaal (broodzak, tuperware potjes…) Zo veel mogelijk onverpakt kopen (groenten en fruit), individueel verpakte spullen vermijden en waar kan met hergebruik werken (bijvoorbeeld voor de onderhoudsproducten). Voor verpakking van kadootjes gebruik ik reeds eerder gebruikt inpakpapier of gewoon kranten of affiches. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je geschenkjes onder de kerstboom opvallen.

9 reacties op ‘Stap 8: minder afval!

 1. Ik ben er helemaal niet zeker van of retourflessen zo goed zijn voor het milieu. Ze zijn veel zwaarder dan pet of blikjes, en er kunnen er veel minder op een pallet zodat meer vrachtwagens nodig zijn om ze te vervoeren. Bovendien nemen ze evenveel plaats in als ze leeg zijn. PET, HDPE en blikjes zijn efficienter in het gebruik en kunnen heel goed gerecycleerd worden (Tetrabrik niet). De acties die nodig zijn voor de recyclage gebeuren op plaatsen waar de vervuiling gecontroleerd kan worden, terwijl de vrachtwagens heel het land vervuilen. Ik heb nog geen wetenschappelijke studie gevonden hierover, maar ik vermoed dat het verschil in impact tussen hergebruik en recyclage in dit geval niet zo groot zal zijn.

  In elk geval, kraantjeswater is het beste, en je kan er nog thee of koffie van maken of limonade uit poeder of grenadine… Allemaal heel efficient op het gebied van vervoer en verpakking.

  Like

 2. Hallo Piet,

  Helemaal niet akkoord met uw goedbedoelde stelling. Inderdaad kan plastic goed gerecycleerd worden (maar dat zorgt ook voor vervoer, vervuiling…), het grote probleem is dat plastic een oncontroleerbaar monster is geworden: het is niet inzamelbaar, en zal door zijn eigenschappen (sterk, licht, onverwoestbaar, niet-afbreekbaar) zorgen voor een niet-meer-terug-te-draaien natuurramp.
  Plastic is het nieuwe paard-van-Troje, en de oceanen zullen een dode stortplaats worden, één dikke dode plastic soep.
  We moeten stoppen met recycleren, verbied het produceren !
  Wat betreft kraantjeswater: volledig akkoord !

  Like

 3. Trouwens, glas is niet alleen perfect recycleerbaar, maar bovendien herbruikbaar: statiegeldflessen en -bokalen. Ik word stilaan oud. Mijn collega’s op het werk proesten het uit en ééntje grinnikte door zijn lachtranen heen: “gij met uw retourflessen, straks gaan we nog ons confituurpotten moeten inleveren!”. Wel, ik heb in mijn kinderjaren niets anders geweten. Met het hilarische nevenverschijnsel dat we de laatste dag van de vakantie aan zee alle potten en flessen moesten leeglepelen om het leeggoed te kunnen terugbrengen (algauw een frank of dertig!)
  En om het dus helemaal goed te maken een retoursysteem dat merk-onafhankelijk is: zoals de flessen gros rouge in Frankrijk die alle verkocht worden (nog steeds) in de bekende literflessen met sterrenkrans op de hals. Dat is al twee stapjes omhoog op de ladder van Lensink…

  Like

 4. Agageno: Over recyclage van flessen heb ik het nog niet, dat kost zeker te veel energie. Het gaat om retourflessen. Deze worden op de vrachtwagen getransporteerd van de flesfabriek naar de frisdrankfabriek, naar de supermarkt, naar de klant, terug naar de supermarkt, naar de afwasfabriek, en terug naar de frisdrankfabriek. Bij elk van deze stappen nemen ze veel plaats in en veel gewicht. Plastic is veel lichter, en compacter als het leeg is.

  Toon: Ik heb het niet over plasticzakken en ook niet over plastic producten. Die hebben geen enkel voordeel en moeten vervangen worden door afbreekbare oplossingen. En ook voor drankverpakking zou een afbreekbaar materiaal beter zijn. Dat zal pas gebeuren als we (ooit?) stoppen met fossiele brandstoffen, want het is de overvloed aan olie die plastic zo goedkoop maakt.

  Maar retourflessen zijn geen goede oplossing omdat ze veel te veel wegen en veel gewicht betekent veel energie voor transport. Op zijn minst het vervoer tot aan de supermarkt zou in grotere vaten moeten gebeuren (veel minder verpakking per nuttig gewicht), en in de supermarkt zou de klant zijn eigen recipient kunnen gebruiken. Dat kan perfect automatisch gebeuren, en de klant betaalt op basis van het gewicht dat hij koopt. We doen het wel voor prepare en ajuinen, waarom niet voor coca cola?

  Maar als we glasflessen vergelijken met plasticflessen dan zou ik eerder voor plastic kiezen vanwege het lagere gewicht. Transport is op de meeste gebieden de grootste vervuiler in Vlaanderen, niet de industrie.

  Like

 5. In Frankrijk (ofwel in Nederland, ik weet het niet meer zo precies) hebben ze ook retourflessen in plastic. Ok, ook weer dat transport, maar wel minder recyclage van plastic meer nodig en minder afval in de blauwe PMD zak… Zou dit niet kunnen in België?

  Nu ja, of dat de goede oplossing is, weet ik niet. Mijn zus wist me te vertellen dat de afwasmiddelen die ze gebruiken om de retourflessen uit te wassen, vervuilender zouden zijn voor het mileu dan het recycleren van plastic. Heeft ze hierin gelijk? Ik zou dit eigenlijk wel eens willen weten, want ook dit is wel een belangrijke factor, nee?

  Like

 6. Afwasmiddelen worden gezuiverd, die komen niet in het milieu terecht. Zuivering kost wel energie en chemicalien, maar dat is niets vergeleken met de energie die nodig is voor recyclage van flessen. Hergebruik van flessen is zeker beter dan recyclage van flessen.

  Like

 7. Het nadeel van die studies is dat ze alle effecten tesamen willen beoordelen. In studies uit de jaren 90 zit bijvoorbeeld vaak verzuring als milieuprobleem, terwijl dat op dit moment niet meer zo’n probleem is door de enorme daling van de zwaveluitstoot in de laatste decennia. Anderzijds is de opwarming sindsdien een veel groter probleem geworden.

  In de eerste studie bijvoorbeeld scoort de eenmalige hdpe-fles beter op het gebied van broeikaseffect dan de glazen retourfles.

  De 2de studie vergelijkt enkel flessen, en natuurlijk is herbruiken beter dan recycleren.

  De 3de geeft geen duidelijk resultaat maar er is twijfel over de methoden.

  De 4de is besteld door 25 industriele groepen en – rara – komt uit dat ze best voortdoen zoals ze bezig zijn (bier in glas, frisdrank in PET).

  5de: geen eenduidig resultaat

  6de besluit alleen dat brik-verpakkingen slecht zijn, wat ook iedereen weet

  De 7de neigt eerder naar PET (herbruikbaar of niet) dan glas

  8ste: PET is best op het gebied van broeikaseffect

  9de: hergebruik PET beter dan glas, glas beter dan wegwerp PET

  De resultaten worden sterk beïnvloed door de assumpties die gemaakt worden.

  In elk geval is het uit deze studies helemaal niet duidelijk dat retourflessen de beste oplossing zijn.
  Wat blijkt is
  1) Hergebruik is gewoonlijk beter dan recyclage
  2) Lichte flessen zijn beter dan zware

  Bijna altijd zijn dan ook de hergebruikte PVC, PET of HDPE flessen de beste keuze.

  Hergebruikt glas is beter of slechter dan eenmalig plastic afhankelijk van de assumpties.

  Like

 8. Vorig weekend kocht ik in de biowinkel een soort plastic flessen melk van Zuiver Zuivel die je kan terugbrengen naar de winkel. Dat bedrijf is enkele jaren geleden omwille van milieuredenen overgeschakeld van glas naar dit type plastic, en heeft nu, alweer omwille van milieuredenen, beslist om voortaan over te gaan naar kartonnen verpakkingen die je in de pmd-zak moet gooien. Ze baseren zich op een studie van de universiteit van Delft. Alleen vond ik nergens informatie over deze studie.
  Dat een bedrijf als Zuiver Zuivel, dat toch bioprincipes heeft, ook overschakelt op wegewerpverpakkingen, maakt het voor mij alleen maar moeilijker om uit te maken wat we nu moeten gaan gebruiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s