Eigen groenten eerst!


aarbeidenDe volgende weken zullen we weer langs alle kanten om ons oren geslagen worden met  reclame voor de meest exotische en bijzondere producten die we voor de komende kerstdagen in huis moeten halen. En zonder het goed te beseffen zal de kerst- en nieuwjaarstafel voor heel wat extra voetafdruk (en kilo’s) zorgen. Vanwaar komt toch die behoefte om bij ‘speciale gelegenheden’  beroep te doen op nieuw-zeelandse lamsbout met Keniaanse boontjes en een glas wijn uit Chili?

Daarom wat meer info over hoe je kan kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten en zo met een gerust geweten de benen onder tafel kan schuiven. Kies  bijvoorbeeld voor (bio)seizoensgroenten (een overzicht vind je op www.groentekalender.be ) beperk je vleesconsumptie en kies voor bio- en/of hoevevlees.  Ga indien mogelijk voor fair-trade.  Er zijn ook boerenmarkten  en hoeveproducten vindt je via www.fermweb.be of www.hoeveproducten.be, en bioverkooppunten op www.biodichtbijhuis.be. En dan zijn er nog de voedselteams: www.voedselteams.be. Voor streekproducten kan je hier terecht: http://www.straffestreek.be/ of http://www.streekproduct.be/ (met dank aan Gert)

Ecolife en Wervel hebben samen wat rekenwerk gedaan rond kerstmenu’s. Voor de sympathisanten van ‘denk globaal, eet lokaal’  alleszins een hart onder de riem: je voetafdruk is tot 65% kleiner als je kiest voor lokale, seizoensgebonden maaltijden. 94 m² heb je nodig met 4 personen om te kunnen genieten van aspergeroomsoep, gevulde kalkoen en aardbeientaart. 34 m² heb je nodig als je je met z’n vieren laat verleiden door heerlijke pompoensoep, groentetaart met een vers winterslaatje en appeltaart als toetje. De details van de berekeningen kan je op de site van Ecolife vinden, evenals de recepten. Op de site van www.wervel.be kan je ook terecht voor een boeiend dossier mét achtergrondinfo. Je kan er ook de aardbeienposter en het speciale kerstdossier bestellen. Wie de vegetarische toer op wil kan gaan is bij www.vegetarisme.be op het goede adres. Zeg niet dat je van niks wist!

6 reacties op ‘Eigen groenten eerst!

 1. Over die wijn uit Chili wil ik nog eens dicussiëren 🙂

  Ik zie het hier ook al een zekere contradictie in je artikel, en ik zit daar eigenlijk al een tijdje op te piekeren.

  Enerzijds wil ik zoveel mogelijk locaal en seizoensgebonden kopen, maar anderzijds wil ik ook wel de fair-trade steunen. Dat spreekt elkaar wat tegen, aangezien fair-trade producten vaak een hele lange weg moeten afleggen tot bij ons.

  Suggesties?

  In elk geval is de groetenkalender een héél nuttig naslagwerk. Ik ga er zeker rekening mee houden

  Like

  1. Voor sommige producten (koffie, chocolade, bananen) kan je niet kiezen voor lokale producenten. En als je die zaken graag lust – wat prima is natuurlijk – dan is de beste keuze fair-trade en bio. Voor wijn is het een beetje anders, omdat je ook goede (bio)wijn uit Frankrijk en zelfs België kan drinken. Anderzijds valt de voetafdruk van het transport van wijn uit Chili best wel mee (gebeurt in bulk per schip). Dus er is niet altijd een eenduidig antwoord, belangrijkste regel is volgens mij nergens in overdrijven, je gezond verstand gebruiken en af en toe eens nadenken over wat je echt nodig hebt (tegenover wat ons opgedrongen wordt door reclame)

   Like

 2. naast de vers producten heb je ook een heel gamma verwerkte lokale producten, deze ‘streekproducten’ hebben eigen Europese, Vlaamse of lokale labels, die gebaseerd zijn op een aantal criteria (komen de ingrediënten uit de eigen streek, gebeurt de productie lokaal, heeft het een band met de streek etc. dit benadert meer een culturele context maar ook duurzame argumenten: nabijheid, lokale werkgelegenheid, slow food, ondersteunen deze streekproducten)
  Natuurlijk is het in het huidige economische context niet meer mogelijk om al je ingrediënten van bv bieren, lokaal te verkrijgen, toch doen veel van deze streekproducenten moeite om bio of zelfs fair trade ingrediënten in hun producten toe te voegen.
  Meer info op http://www.straffestreek.be of http://www.streekproduct.be
  Een bereking van de voetafdruk van verwerkte belgische producten zoals onze diverse lokale bieren kan nog een interessant project zijn …

  Like

 3. Ook bij Belgische producten moet je soms verder kijken dan je neus lang is.

  Belgische garnalen, gepeld in Marokko blijven Belgisch maar leggen toch een hele weg af.
  Idem voor kleding: made in Belgium is moeilijk te vinden en vaak wordt het grootste deel van het werk toch nog ergens aan de andere kant van de wereld gedaan.

  Wanneer mag een product ‘Belgisch’ genoemd worden?

  Like

 4. Ik was vandaag bijzonder verbijsterd toen ik reclame van de carrefour zag voor Oxfamproducten, dat daar rozen van Kenia bij waren. Onvoorstelbaar toch !

  Like

 5. Ook opletten voor wat door de VLAM (Vlaamse Agro-Marketing) als “Belgisch product” bestempeld wordt, vooral bij vlees!
  Voor het leeuwenaandeel van in België geproduceerd vlees en zuivel zijn immers miljoenen tonnen soja uit voormalig regenwoud van Brazilië nodig geweest. Om nog van het direct daarmee verbonden mestoverschot te zwijgen, die de natuur hier bij ons verarmt. En van het transport van die met Monsanto’s pesticide Roundup besproeide GGO-soja zwijgt VLAM ook best, want in België wou de consument eigenlijk geen GGO’s (slik). Uiteraard kunnen ze in één adem ook van de miljoenen vluchtende indianen, boeren en hongerlijdenden zwijgen die naar de steden moeten wijken voor deze agro-business van de grootgrondbezitters.

  Uiteraard mogen vlees en zuivel nog: een lijst van sojavrije vlees- en zuivelproducenten vind je hier: http://www.wervel.be/verkoopspunten-sojavrij-vlees.html
  http://www.wervel.be/verkoopspunten-sojavrije-zuivel.html
  Lekker en echt “van bij ons”.

  Deze landbouwbedrijven bewijzen dat het ook duurzaam kan. Laat je dus niet misleiden door je VLAM.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s