Zes maanden: de cijfers


Na een half jaar Limmen, tijd voor een nieuwe tussenstand. Ik geef meteen de totalen voor de voorbije zes maanden (met een vergelijking van het resultaat voor dezelfde periode vorig jaar).
Voor elektriciteit zie ik nog weinig verbetering mogelijk. Als ik mijn negen spaarlampen zou vervangen door LED-verlichting, zou dit het gebruik van die lampen met nog zo’n 80% verminderen. Maar omdat dit toch redelijk wat kost (7 euro per LED lamp) én mijn huidige spaarlampen het nog prima doen ga ik er nog even mee wachten. Het waterverbruik is ondertussen gezakt tot 14 liter per dag per persoon. Ook hier weinig verbetering mogelijk, en stel dat binnenkort de regentonnen dicht vriezen dan zit ik hier met een probleempje. In de pers wordt nogal veel aandacht besteed aan mijn wasmethodes (het teiltje met regenwater weet je wel), voor mij hoeven ze dit niet uit te vergroten maar het effect op mijn gasverbruik is wel spectaculair. Benieuwd of ik dit ook in de winter ga volhouden. Voor restafval zit ik ietsje boven het streefdoel van 1kg per maand, maar dit heeft ook te maken met het extra verpakkingsmateriaal van de isolatiewerken. Een gemiddelde van 1kg restafval per maand is dus net doenbaar (de compostbak zorgt ondertussen voor alle GFT). Voor PMD heb ik nog een rol zakken liggen, daarmee kan ik aan dit tempo verder tot in 2028. Hopelijk zijn ze zolang geldig. Papier zit mooi op schema, alleen het glasafval is iets gestegen. Enerzijds heb ik de hoeveelheid van vorig jaar wellicht onderschat, anderzijds zorgt het weigeren van brik-verpakking en Pet-flessen ervoor dat je meer glas in huis haalt. Op zich niet zo’n ramp dus. Wat de auto betreft is de zero-tolerantie niet gelukt. Een deel van de auto-kilometers komen van de vakantie (meegereden met de buurman), een groot deel van de leveringen van isolatiemateriaal enja, 60 kilometer was puur voor mezelf.

Deze gegevens zijn voor het oog van de Canvas-camera samen met de voedingsgewoontes en aankopen ook omgezet in een voetafdrukcijfer. Mijn ecologische voetafdruk na zes maanden blijft echter top secret tot 23 december. Dan zal dit in de laatste aflevering van de Canvas-reeks met het nodig tromgeroffel bekend worden gemaakt…

7 reacties op ‘Zes maanden: de cijfers

 1. Wij hebben LED-verlichting en zijn daar dik tevreden over. Maar toch enkele bedenkingen. Ten eerste is LED-verlichting geen vervanging van een spaarlamp. LED werkt meestal met een bundel en kan je daarom alleen goed gebruiken als accentverlichting (of verlichting in een trap). We hebben LED genomen ter vervanging van Halogeenverlichting. Spaarlampen zijn bij ons de vervanging van gloeilampen.
  Maar opgelet. De meeste LED hebben een lage Ra-waarde, waardoor de kleuren van objecten vervormen. Zo kan een groene trui onder LED-licht verkleuren tot bruin. LED is daarom niet echt geschikt als verlichting in een badkamer of keuken (alsook boven een eettafel), aangezien je eten er gewoon anders uit ziet.
  Wel heel geschikt voor traphallen, centrale verlichting in een slaapkamer, accentverlichting in een keuken (naast de centrale spaarlampen) boven de gootsteen, enz
  Meestal gaan deze lampen ook een leven lang mee. De slechtste types hebben nog altijd een levensduur van 75000 uren, wat toch 7x meer is dan een spaarlamp en tot 75x meer dan een gloeilamp. Alles over LED hebben wij uitgelegd in onze rubriek “verlichting”.

  LED onder de vorm van een gloeilamp hebben wij ook, maar is enkel geschikt als nachtlapje, meer niet! Ik heb nog steeds geen LED gevonden die strooilicht produceert met voldoende lichtopbrengst en dus een gloeilamp kan vervangen.

  Like

 2. De voorgaande poster heeft al terecht vragen gezet bij het gebruik van LED’s ter vervangin van gloeilampen of spaarlapen.

  Bovendien zijn de huidige in de handel verkrijgbare witte LED’s niet zuiniger dan spaarlampen. De modernste witte LED’s benaderen wat lichtopbrengst per Watt betreft enigzins spaarlampen, maar ze presteren nog niet beter en er zitten nog behoorlijke nadelen aan (kleur en breedte lichtbundel). Gezien de evolutie in de LED-verlichting ziet het er wel naar uit dat op relatief korte termijn (enkele jaren) LED-verlichting wel beter zal presteren dan spaarlampen. (Al is het natuurlijk niet uit te sluiten dat men ook spaarlampen nog zuiniger kan maken.)

  @ Steven, waarom denk je dat je met LED-verlichting nog zuiniger zou zijn?

  Like

 3. Steven,

  Ik vrees dat wegwerpglas ecologisch slechter scoort dan pet.
  Dat laatste is inderdaad een aardoliegebaseerde wegwerpverpakking, maar voor het eerste is meer -eveneens aardoliegebaseerde- brandstof nodig bij productie en transport. Bij Ecoteams -jou niet onbekend- leerden we altijd (aan) dat in het geval van wegwerp het verpakkingsgewicht een goede indicator is. Immers hoe lichter, hoe minder brandstofgebruik. Wellicht heeft veel er ook mee te maken met de producten die je koopt. Bvb Bio vind je vaak in -naar mijn inziens onterecht- wegwerpglas. De goedbedoelende consument wordt hier misleid.
  Nu ja, inhoud is nog altijd belangrijker dan de verpakking.
  groeten,
  Björn
  P.S. proficiat met je engagement

  Like

 4. @Renaat.

  LED-verlichting is wel een pak zuiniger dan een spaarlamp. Zo hebben wij zowel de MR16 als de GU10 (op 12V en 230V) en beiden werken met een vermogen van 1Watt elektrische energie. Qua lichtopbrengst komt dat overeen met een halogeenlamp van 35Watt, dus aanzienlijk wat licht. Maar het licht geeft rare verkleuringen door de lage Ra-waarde. Hierdoor is het minder geschikt voor een keuken.
  Het grootste nadeel is echter de smalle bundel. Je kunt er een boek mee verlichten, maar dat is het dan. Je moet dus best 4 of meer spots centraal in een luchter plaatsen om centraal te kunnen verlichten.
  Voor een gang is deze verlichting dan weer heel geschikt, omdat je enkel moet verlichten om niet in het donker te stappen. Bovendien gaat een LED niet verslijten van het aan-en uitschakelen en geeft de LED onmiddellijk de volledige hoeveelheid licht. Dit wil bij spaarlampen wel eens eventjes duren. Spaarlampen zet je beter op plaatsen waar er langdurig licht moet branden.
  Voorlopig zie ik ook nog geen spaarlampen die echt zuiniger worden, maar wel minder vervuilend. De groene spaarlampen van Megamann bevatten geen kwik meer, maar amalgaan (zoals een tandvulling). Dit heeft dan een positievere impact op het milieu. Ook zijn er ondertussen dimbare spaarlampen op de markt gekomen, die vanaf 10 tot 100% kunnen worden gedimd met een klassieke dimmer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s