The day after…


Mijn berichtje vandaag zal wat gaan lijken op de dagboeken van Bridget Jones of hoe heet die madam. Toen ik gisteren opstond, na de testen in Leuven bleek ik nog 74 kilo te wegen (normaal is het eerder 79-80 kilo). Dus de waarschuwing van de proffen indachtig heb ik gisteren opnieuw warm gegeten. Euh, twee keer zelfs… ’s Middags was het een lasagne, en ’s avonds met vrienden een vegetarische spaghetti. In aanloop van de marathon zal ik dus toch brood, pasta, kaas en rijst aan mijn menu toevoegen. Ik moet ook toegeven dat het gesmaakt heeft… Na de wedstrijd ga ik dan op zoek naar het beste evenwicht tussen gezond eten dat zeker vegetarisch blijft, wellicht nog met heel wat raw food én een lage voetafdruk.

Trouwens, nog iets interessant dat de mensen in Leuven me hebben verteld. Bij de marathon zal ik ongeveer 30 tot 35 gram CO2 uitstoten per kilometer door mijn ademhaling. Dat is wel drie keer minder dan de meest zuinige auto, maar over de hele marathon goed voor 1370 kilogram CO2 (of 14 kilometer met een Toyota Prius…). Een goed argument voor al degene die het niet zo op sporten hebben begrepen. De conclusie is natuurlijk niet dat we nu beter stoppen met sporten om het klimaat te redden natuurlijk. Want ook wie ademt heeft een uitstoot van 3 tot 4 gram CO2 per minuut. En daarmee ophouden lijkt me helemaal niet duurzaam.

3 reacties op ‘The day after…

  1. Je mag hier wel verduidelijken dat er een groot verschil is tussen CO2-uitstoot veroorzaakt door voeding (draagt niet bij tot broeikas-effect) en CO2-uitstoot veroorzaakt door fossiele brandstoffen. CO2 uitstoot van dieren vergelijken met die van auto’s is onzinnig.

    En die 1.3 ton CO2, dat zal wel 1.3 kilo zijn 🙂

    Like

  2. Giga-verwarring omtrent de CO² uitstoot: koolstof draait rond in een grote kringloop. En wordt vastgelegd in de oceanen en de plantengroei. En uitgestoten naar de atmosfeer door het leven zelf (de “vertering” – vooral van de bossen). Alleen impliceert een duurzame koolstofkringloop dat grote hoeveelheden worden vastgehouden (door de volledige bebossing van de aarde en door de regelmatige verdwijning van bossen diep onder het sediment). Wij hebben de aarde al voor de helft ontbost, in Europa zelfs voor 90%. En de fossiele koolstof naar boven gehaald. Niet onze ademhaling, maar de ontbossing en het gebruik van olie, aardgas en steenkool (voor energie en kunststof) verstoort de koolstofkringloop en dus het hele ecosysteem.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s