Lotte doet het zonder plastic


In kader van het gesmaakte programma Peeters en Pichal is een van hun redacteurs met een interessant experiment gestart. Lotte gaat 20 dagen leven zonder ook maar iets van plastic te kopen. Absoluut niet makkelijk, want plastic zit inderdaad overal in en rond. Binnen mijn LIM project is het geen expliciet doel om plastic te vermijden, maar wel om mijn afvalzak (die ook van plastic is) zo klein mogelijk te houden. Als ik eens kijk hoe de kilo restafval die ik nu maandelijks heb eruit ziet is zowat de helft ervan plastic. Groenten en fruit koop ik wel onverpakt, maar noten of granen zitten meestal in plastic. Aardbeien kan je misschien nog wel kopen in een kartonnen schaaltje, maar dan moet je daarvoor ook op  zoek naar een andere winkel. En ook de net aangekochte radiatorfolie zit in een plastic omhulsel. Zonder plastic lijkt leven lijkt me erg moeilijk.

Met minder plastic leven is echter zeer gemakkelijk. Weigeren van wegwerpzakjes, vermijden van PET flessen, zelf je herbruikbare potjes en zakjes meedoen naar de winkel, zoveel mogelijk in navulbare verpakking kopen, kopen in bulk. Ook gewoon minder kopen en consumeren helpt natuurlijk om je afval te verkleinen. En verder kan je stilaan ook wat meer alternatieven vinden, zoals de bioafbreekbare zakjes. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld ‘hervulbare’ tandenborstels. Je hoeft enkel de borstel te vervangen en kan de steel behouden. Te vinden in de betere bio-winkel.

Meer tips en info op de site van stop-de-wegwerp-waanzin

8 reacties op ‘Lotte doet het zonder plastic

  1. Het is merkwaardig om te zien hoe vreemd je bekeken wordt als je plastic tasjes vermijdt. Ik neem sinds een paar maanden een linnen zakje mee naar de frituur om die volledig nutteloze plastic zakjes die écht niet meer te hergebruiken zijn te vermijden. In het begin kreeg ik steeds een vreemde blik van de man achter de toog, maar ondertussen krijg ik een glimlach van herkenning die zegt ‘ah, daar is ze weer met haar eigen zakje’. Ik zou zelfs een pot meenemen om het karton rond de frietjes niet te hoeven verspillen, maar dan verklaart mijn eigen vriend me gek! Maar hier dus toch een warme oproep: neem je eigen zakje mee, zelfs naar de frituur!

    Like

  2. Ter info, gisteren nog naar het frituur geweest met mijn pot. Was daar geen probleem (ze doen er zelfs nog een schepje op omdat ik geen verpakking gebruik)

    Like

  3. Ik vind het heel raar dat iedereen zijn plastic zo maar in de restafval zak gooit. Je kan dit toch apart binnenbrengen op het containerpark waar ze het vervolgens recycleren?
    Maar natuurlijk: voorkomen is ook hier beter dan genezen.

    Like

  4. Ze kunnen niet zomaar alle plastic recycleren, zelfs als je het naar het containerpark brengt. Mengen ze dat niet met puinafval om daarna onder bestrating te leggen?

    Like

  5. Wat die frituur betreft.
    In mijn studententijd hebben we eens iemand naar de frituur gestuurd met een BH om te laten vullen met frietjes.
    In Gent zijn ze dus wel één en ander gewoon 😉

    Like

  6. Hoe gaat het ondertussen met Lotte? Ongeveer 14 dagen ver met haar experiment. Is het haar tot nu toe gelukt? Volgens mij is dit aartsmoeilijk. Naar aanleiding van deze site ben ik me bewust geworden van onze plastic-wereld … maar het is echt vreselijk … plastic zit overal omheen.
    En ja … het resultaat zie je echt op straat, in het park, op het strand, in het bos, in de bermen.

    Like

  7. je kunt ook niet naar de frituur gaan.. en je eigen patat bakken.
    patat snijder. kun je soms voor een prikkie in de kringloop kopen.
    je kunt op zoek naar pluk tuinen. aardbeien kun je aan de weg kopen in de zomer. afwassen, groene zeep en soda, houten borstel, tandpoeder in plaats van pasta, rijst in papieren zakken bij de natuurvoedings winkel, in de winkel zijn ook papieren zakken. kun je her gebruiken,
    geen plastic zak in de afval emmer,
    van plastic kun je ook bloempotje maken.. onderkant van fles.
    van plastic tassen haak je een stevige boodschappen tas.

    gewoon creatief zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s