Machteloosheid = een fabel


Als ik ga lopen passeer ik regelmatig langs een omheining die rond een gekraakt huis is geplaatst. Daarop staat bovenstaande slogan, met eronder nog: vele kleine mensen kunnen grote veranderingen realiseren, denk zelf, handel zelf voor een wereld van solidariteit. Het klinkt misschien wat mei68, maar toch geloof ik dat het klopt. Door alle keuzes die we maken bepalen we mee de richting waarin de wereld evolueert.

Kiezen voor wereld met een kleinere voetafdruk en dus minder consumptie maakt ons meteen minder afhankelijk van het gigantische aanbod van goederen en diensten. De manier waarop de consumptie wordt gestimuleerd wordt mooi uit de doeken gedaan in de documentaire ‘The Corporation’.  Daarin wordt haarfijn uit de doeken gedaan hoe bedrijven functioneren. Zo gaat het bijvoorbeeld om de teams van psychologen die uitzoeken hoe ze via reclame kinderen zo kunnen aanzetten tot zeuren dat hun ouders de gevraagde spullen gaan kopen. Of over de bedrijfsleider die tot de conclusie komt dat hij zichzelf het best kan omschrijven als een plunderaar. Meer info over de documentaire kan je vinden op www.thecorporation.org en vanaf woendag is de DVD terug te vinden in de bib van Sint Amandsberg (nummer 351.4)

4 reacties op ‘Machteloosheid = een fabel

 1. De documentaire is ook al volledig terug te vinden op Youtube, met een totaal van 23 afleveringen maakt het samen de ganse documentaire.

  Een ander initiatief wat mij in het verleden heeft wakker geschud waren “The Yes Men”. Je kunt ook op hun site http://www.theyesmen.org/ heel wat info terug vinden.

  Met schokkende acties proberen ze de samenleving een geweten te schoppen.

  Zo deden de heren zich in het verleden al voor als wetenschapper en gaven ze een seminarie in een universiteit, waarbij ze hun filosofie uit de doeken deden over voeding voor de derde wereld. Zo waren ze het idee genegen om van afval voeding te produceren voor de derde wereld, waar Mc Donalds zou aan mee werken. Zo zou het bedrijf low-budget burgers maken van afval.
  Het ergste was dat er slechts enkelen in gans de aula verontwaardigd reageerden en de rest meeging in het verhaal. Pas op het einde, toen de mensen zichzelf ontmaskerden kwam er een discussie op gang.
  Dit bewijst volgens mij de laksheid van de gewone burger in het ondergaan van de beslissingen van hogerhand en het gebrek aan rebellie.

  Hier zie je de bewuste scene!

  Like

 2. Uit een andere, meer populaire film:

  “ I see the strongest and smartest men who’ve ever lived. I see all this potential, and I see squandering. God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need. We’re the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War’s a spiritual war… our Great Depression is our lives. We’ve all been raised on television to believe that one day we’d all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won’t. And we’re slowly learning that fact.” – Fight Club 1999

  Like

 3. Hier volgt de desbetreffende documentaire van “What is the corporation”. We hebben ze ook op onze site besproken en de video’s van Youtube achter elkaar gezet. De video’s zijn legaal en het wordt ook door de makers aangemoedigd om de “boodschap” te verspreiden.

  Deel 1/23

  Deel 2/23

  Deel 3/23

  Deel 4/23

  Deel 5/23

  Deel 6/23

  Deel 7/23

  Deel 8/23

  Deel 9/23

  Deel 10/23

  Deel 11/23

  Deel 12/23

  Deel 13/23

  Deel 14/23

  Deel 15/23

  Deel 16/23

  Deel 17/23

  Deel 18/23

  Deel 19/23

  Deel 20/23

  Deel 21/23

  Deel 22/23

  Deel 23/23

  Like

 4. Beste LIM’ers en LIM’sters,

  Ik ben er inderdaad van overtuigd dat bewust consumeren en niet consumeren als alternatief voor het vroegere bewust stemmen een krachtige tool is om het sociaal-economisch weefsel te verduurzamen. Niet consumeren kan vooral op ecologisch vlak voordeliger lijken dan wel consumeren, maar alles hangt ervan af wat je met het geld doet dat je uitspaart (tenzij je minder gaat werken natuurlijk). De Nederlandse organisatie Milieudefensie beweert dat 20000 € verplaatsen van de minst duurzame bank (ABN Amro) naar de meest duurzame bank (Triodos), wat CO2-uitstoot betreft, zou overeenkomen met de auto een jaar lang op stal te laten staan. Over die berekeningen kan gediscussieerd worden, maar het mag duidelijk zijn dat niet consumeren en dat geld te sparen zeker niet CO2-neutraal hoeft te zijn. Geld aan allerhande organisaties doneren is waarschijnlijk beter dan te sparen, maar veel van die organisaties hebben dan weer hun spaarcenten bij niet-duurzame banken. Daarover gaan volgende twee Zembla-reportages van de Nederlandse zender VARA:
  1) http://player.omroep.nl/?aflID=4766349 (Kankerbestrijdingsfonds belegt in tabaksindustrie van 10 juni 2007)
  2) http://player.omroep.nl/?aflID=4262621 (Het clusterbom gevoel van 18 maart 2007)
  Ze zijn wel een jaar oud en de focus ligt op het Nederlandse bankwezen, maar ik vermoed dat er nog niet veel veranderd is en het in Belgie er niet veel beter aan toe zal zijn. Er zijn nog een aantal andere interessante reportages terug te vinden op de site van VARA.

  Nog een site met een heleboel interessante documentaires is:
  http://www.soulcravings.net/
  Vooral de vierdelige BBC-documentaire van Adam Curtis ‘The Century of Self’ over hoe Freud’s theoriën in de jaren 20 zijn neef Edward Bernays inspireerden tot het maken van allerlei reclamekes die uiteindelijk leidden tot de homo consumens. De titels van de reportages spreken voor zich: Happiness machines (Deel 1); The engineering of consent (Deel 2); There is a policeman inside all our heads, he should be destroyed (Deel 3; Over hoe de drang naar individuele vrijheid in de jaren zestig uitdraait tot een godsgeschenk voor het kapitalisme)
  Adam Curtis staat bekend om zijn controversiële footage: “if there has been a theme in Curtis’s work since, it has been to look at how different elites have tried to impose an ideology on their times, and the tragi-comic consequences of those attempts.” (Wikipedia).
  ‘The Trap – What happened to our dreams of freedom’ is ook een interessante documentairereeks van Adam Curtis over de evolutie van de vrijheid van de mens de laatste 50 jaar en de opkomst van la dictature du quantitative. Zeker ook aanraders zijn “supermarket secrets” en “a world without cancer”.

  Tot slot misschien nog iets over mei ‘68 zelf:
  1) http://nl.youtube.com/watch?v=2SvdWk8zRrI
  2) http://nl.youtube.com/watch?v=yN8TcEBhxY0&feature=related
  3) http://nl.youtube.com/watch?v=R78CYo2a0Qg&feature=related
  Volgens deze reportage zou de beweging The Situationist International, die zich onder meer afzetten tegen de ‘opkomende’ consumentenmaatschappij, aan de basis liggen van de opstanden indertijd. Misschien een idee voor het opstarten van een iLIM-beweging (International Low Impact Movement) om een dam op te werpen tegen iPods, iPhones en andere commerciële projectielen. Vwala dat is voorlopig mijn bijdrage.

  duurzame groet,

  Johan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s