De voetafdruk van voetbal


Gisterenavond was ik in Gent getuige van het feestgewoel na de overwinning van Turkije in het EK voetbal. Dit zijn zo van die momenten waar je als LIM een dubbel gevoel bij krijgt. Er is de aanstekelijke vreugde van al die mensen die zingend en vlaggenzwaaiend rondjes doen. De stad wordt ineens heel vrolijk met al die uitzinnige mensen op straat.

Maar ik mag er niet aan denken hoeveel liter benzine er gebruikt wordt om toeterend rondjes te rijden. In Gent, Brussel, Berlijn, Istanboel… tienduizenden auto’s die feestend rondrijden. En dan de vlaggen en gadgets die voor zo’n kampioenschap worden geproduceerd. Nederland bijvoorbeeld stikt van de zogenaamde EK leeuwtjes (foto) die met honderdduizenden stuks zijn aangesleept. Zelfs in het huis van Jan Juffermans waren enkele exemplaren binnengeslopen.  

Vanuit ecologisch perspectief zou het dus beter zijn dat het land met het minst aantal inwonders zou winnen, laat ons zeggen Luxemburg (maar die doen niet mee natuurlijk). Of desnoods België (mogen ook niet mee doen), dat zal toch al een stuk schelen.

Of er moet gezocht worden naar andere manieren om overwinningen te vieren. Bijvoorbeeld, net géén auto’s op straat, maar mannen, vrouwen en kinderen met vlaggen en trommels en instrumenten die zingend en roepend een feestje bouwen. Volgende match van de Turken is op 25 juni. Wie organiseert een LIM overwinningsfeestje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s