Een subjectieve persoonlijke evaluatie van mijn eigen bioweek. Of anders gezegd, waarom zou ik niet altijd 100% biologisch eten?
Nabijheid en beschikbaarheid is voor mij geen probleem. Ik heb het geluk dat er binnen de 500 meter een Bio-shop is met zeer ruime openingsuren. De prijs dan, tja Bio is duurder, voor sommige zaken zoals pasta en beleg is het verschil niet zo groot en krijg je meer (voedings)waar voor je geld. Voor andere producten (kaas, groenten, fruit) is het prijsverschil te groot. Helemaal op bio overschakelen is te duur voor mij. Het aanbod is meer dan voldoende (wat mij betreft hoeven er ook geen 100 biologische producten te bestaan om mijn haar te kleuren of mijn vitaliteit te bevorderen). Bij een aantal zaken is er wat veel verpakking al kan ik in de biowinkel ook terecht met mijn eigen verpakkingsmateriaal.
Het belangrijkste minpunt, naast de prijs, is toch van ecologische aard. Ik heb deze week het principe van lokale voeding enkele keren moeten laten vallen. Voor appelen kon ik kiezen tussen Nieuw-Zeeland en Italië, voor aardappelen tussen Argentinië en Italië. Als ik de rest van mijn boodschappen bekijk komen ook heel veel producten uit Duitsland en Nederland. Verder merk ik ook dat alleen nog naar de biowinkel gaan toch een verschraling is. Ik ga graag langs op de boerenmarkt en de Spar, mijn andere gebruikelijke bevoorradingspunten waar toch iets meer ruimte is voor een babbeltje.
Ik blijf natuurlijk een fan van biologische producten, en hoop dat het publiek ervoor blijft groeien. Als het lokale biologische aanbod zou toenemen (of mijn Spar ook enkele bioproducten zou verkopen) ben ik nog gelukkiger.
Dank zij mijn kinderen die intensief hebben meegeholpen aan de wedstrijd ‘win een biopakket’ ziet het er naar uit dat we bij de winnaars horen. Nu maar hopen dat het pakket niet vol zit met ingevoerde producten uit verre landen… Of Roos het zelf komt afgeven betwijfel ik, al is ze natuurlijk altijd welkom. (lijkt me ook wel een kleine stoere madam)
In feite zou men niet hoeven nadenken wat men zoal op zijn bord krijgt, alle voeding zou biologisch moeten zijn.
We moeten ons terug op-voeden en leren wat en hoeveel we eigelijk moeten eten. Dan zullen we beseffen dat we eigelijk niet zoveel nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn.
LikeLike
Heb je er al aan gedacht om een groente-abonnement te nemen? Er zitten vooral lokale groenten in en het is veel goedkoper dan bio uit de winkel. Ik ben er in elk geval heel tevreden over. Kijk voor meer info eens op http://www.biodichtbijhuis.be
LikeLike
Dag Linde
Je bent de eerste prinses op mijn blog, ik ben zeer vereerd!
Wat je suggestie betreft, ik heb een tijdje meegedaan met een systeem van groenten-abonnementen. Werkte inderdaad erg goed, tot de initiatiefnemers er mee ophielden. Maar binnenkort ga ik nog iets anders uitproberen. Het voedselteam. Zie ook: http://www.voedselteams.be
groetjes
Steven
LikeLike
Ken je De Blauwe Bloem? Een ‘alternatieve’ natuurvoedingswinkel, die werkt volgens de ideeën van ‘associatieve economie’ (Lange Steenstraat 52 in Gent). Zij proberen o.m. zoveel mogelijk met lokale producten te werken (daar zal je nu bvb geen appels vinden, omdat er bij de appelboer in nederland nu geen appels zijn).
Er zit een heel gedachtengoed achter , dat ik nu niet even uit de doeken kan doen. (ik ben er wel vaste klant!) Wil je er meer over lezen: ze hebben ook een website!
Groetjes,
Hilde
LikeLike