De voetbalkleedkamermethode.


Ik zou mezelf niet direct een (bij)gelovig man noemen, maar af en toe kunnen gebeurtenissen toch wel een vreemde wending nemen. Eergisteren, een dikke week voor ik van start ga met mijn Low Impact Man project blijkt de verwarming het niet meer te doen. Ter info: ik ben huurder, en de verdieping die ik bewoon wordt verwarmd met  centrale verwarming met gas en een HR+ ketel (dankje wel huisbaas Jan).

Als ik vorige maandag van mijn ochtendlijke looptochtje terugkom blijkt er geen warm water te zijn. Een lichte paniek maakt zich van me meester. Niet zozeer om het warme water, maar omwille van de verwarming. Je moet namelijk weten dat ik enkele maanden geleden een vleugelpiano heb gekocht (jaja, over de vraag hoe ecologisch dit is zal ik het later nog eens hebben). Zo’n instrument is gevoelig aan temperatuurschommelingen, en sinds ik het ding in huis heb zorg ik ervoor dat de verwarming ook ’s nachts niet onder de 15° daalt. Als ik na herhaaldelijke pogingen de verwarming niet aan de praat krijg is mijn bezorgheid vooral op mijn piano gericht.  Gaat die nu meteen ontstemmen, kan ik dit oplossen door de piano Christo-gewijs met dekens in te pakken??

Gelukkig is die 21ste april ook de eerste dag sinds maanden waarbij de temperaturen omhoog gaan, en het ’s nachts minder gaat afkoelen. En wat blijkt nu, na twee dagen met een bang hart afwachten: overdag is er genoeg zon om 20° te bereiken, en als ik ’s avonds alle gordijnen sluit zakt de temperatuur tot net 15°. Zonder verwarming en de helpende hand van moeder natuur is alweer een probleem opgelost. 

Het warm waterprobleem pak ik voorlopig aan met de ‘voetafbalkleedkamermethode’.  Deze methode heb ik leren kennen als jonge keeper bij Hoger Op Wingene. Daar kreeg je na de match een washandje en een klein -meestal rood-  plastick teiltje met warm water. En daarmee moet je jezelf dan maar gewassen krijgen. Als het mogelijk is om een jonge beslijkte doelwachter met ongeveer 2 liter warm water proper te krijgen, dan moet dit ook lukken met een jogger van middelbare leeftijd.

Voor alle duidelijkheid, dit is niet het permanent plan voor de volgende zes maanden. Ik laat de verwarming zo snel mogelijk nazien en afstellen (wat meteen goed is voor een besparing van 5%), zodat douchen voor mezelf en mijn kinderen op een confortabele manier kan. Ondertussen voelt het toch aan als een overwinning als je ondekt dat er ook een goed werkend plan B voorhanden is. 

 

11 reacties op ‘De voetbalkleedkamermethode.

 1. Beste Steven,
  Graag wil ik nog eens langs deze weg veel plezier en resultaat wensen met je prachtige uitdaging! ik las dat je op 1,6 ha mikt. Maar het is nog geen uitgemaakte zaak hoeveel van de 1,8 ha die nu per wereldbewoner aan bioproductieve ruimte beschikbaar is, ook door ons gebruikt kan worden. Want dat is inclusief de nodige ruimte voor natuur/biodiversiteit. In het Living Planet Report 2006 loopt de discussie tussen 12% en 50% van die 1,8 ha. Maar als je die 1,6 ha haalt dan ben je ongetwijfeld al heel (S)LIM bezig!

  Hartelijke groet,
  Jan.

  Like

 2. Hier een vormelijke tip van je blogassistente: bij dit tekstje is het aan te raden de lees meer functie te gebruiken (klik in wordpress op het wit vlakje met stippellijntjes erdoor), zo wordt je startpagina niet super lang…

  Like

 3. Als ik me niet vergis is een piano vooral gevoelig voor vocht. De temperatuur speelt niet zo’n grote rol. Niet dat ik een kenner ben. Ik herhaal slechts wat mijn pianoleraar me vertelde. Die zei dat je vooral de luchtvochtigheid in de gaten moet houden. Nu, eerlijk gezegd heb ik zelf geen vleugelpiano, daarvoor mis ik het talent. Eigenlijk mis ik zelfs het talent om behoorlijk overweg te kunnen met mijn oude buffetpiano. Misschien zijn vleugelpiano’s gevoeliger voor temperatuur? Het is natuurlijk zo dat temperatuurschommelingen de luchtvochtigheid enigszins beïnvloeden. Ik raad je toch aan vooral het vocht in de gaten te houden.
  Hoe dan ook wens ik je nog veel plezier met je piano en je ‘verbeterde’ voetafdruk.

  ARQ

  http://arqetype.wordpress.com/

  Like

 4. Ik ben geen expert in piano’s, verre van. En ik was ook aan het denken “hoe kan die piano nu ontstemd geraken door temepratuursschommelingen?”
  Ik kan me voorstellen Dat je bij een andere temperatuur een licht gewijzigde toonhoogte krijgt, maar als je telkens op dezelfde temperatuur speelt zou je telkens dezelfde toonhoogte moeten hebben. En de tussenliggende temperatuursschommelingen zouden dan niet veel mogen uitmaken.

  Maar nu ik de reactie lees over gevoeligheid aan vochtigheid valt mijn frank. Als de temperatuur van je leefruimte daalt onder een bepaalde temperatuur kun je last krijgen van condensatie. De vochtigheid uit de lucht zet zich dan af op de koudste oppervlakte in de ruimte. Dikwijls zijn dat de ramen, dikwijls andere koudebruggen in de buitenste schil van de woning.
  Maar een vleugelpiano kan natuurlijk ook optreden als condensatieoppervlak.

  Een goed systeem van ventilatie kan hier veel aan verhelpen. Bij ons thuis hebben we een passief systeem met roosters boven de ramen en afvoer-schouwtjes in keuken, badkamer en waskot.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s