Groene Zondag


Vandaag (zondag 5 mei) kan je bij de bakker de Groene Zondag meenemen, een speciaal nummer met veel aandacht voor groene tips. Met mooie verhalen van onder andere HildeNoreen en Laurens. Online kan je ook een test invullen om in te schatten hoe milieu-vriendelijk je leeft. De vragenlijst heeft niet alleen aandacht voor je gedrag maar ook naar je milieugedrag als burger. Het is een eenvoudige test, je moet geen meterstanden of kilometerstanden invoeren die je wordt vooral bewust maakt van wat kan. Voor de meeste lezers van deze blog wellicht niks nieuw. Wie een meer grondige test wil doen kan bijvoorbeeld terecht op ‘deverborgenimpact‘ of op de Nederlandse test van de WWF.

In elk geval, als je via De Zondag voor het eerst op deze site komt, welkom. Hier probeer ik wekelijks nieuwe inspiratie te geven en vertel ik af en toe iets over mijn eigen activiteiten. Je kan je inschrijven op deze blog en dan krijg je automatisch de berichten in je mailbox. Hieronder al een voorsmaakje.

Voor wie meer wil weten over eetbaar groen kan heel veel info vinden via de deze nieuwe campagne ‘Eetbare Gemeente‘ met heel wat tips over het vergroenen van tuinen en straten. Initatiefnemer is de immer bedrijvige Louis De Jaeger die op zijn website gratis een reeks van 8 lezingen aanbiedt rond thema’s als voedselbossen, eetbare planten en veel meer. Vanaf 8 mei te volgen dus.

Niet alleen in de tuin, maar voor alle leven is water bijzonder belangrijk. Om te leren spaarzaam met dat water om te gaan kan je nu meedoen met de Water Challenge. Een campagne om in huis en tuin je waterconsumptie te verminderen. En daarmee bedoelen we het kraanwater dat je gebruikt, maar ook het water dat je eet, draagt en koopt. Want zoet water vind je overal, in de hele productieketen.

Maar natuurlijk, het lot van de wereld is niet enkel afhankelijk van ons gedrag als burger. Nog belangrijker zijn de beslissingen die genomen worden op de hoogste niveau’s. In de bestuurskamers van de grote bedrijven en bij de politieke vertegenwoordigers. Beiden moeten veranderen: de grote systemen én wij.

Voor wie heel ambitieus is rond het veranderen van systemen: Rutger Bregman zoekt twaalf nieuwe medewerkers. Deze mensen moeten bereid zijn zich volledig te wijden aan een van de grote wereldproblemen. Ze krijgen begeleiding en een loon. Deze oproep kadert in Bregman zijn nieuwe ‘school for moral ambition‘, wat dan weer een project is dat hoort bij zijn nieuwe boek ‘Morele ambitie’. Over het boek schrijf ik hier nog eens een verslagje. In elk geval, ook op zondag is het mogelijk een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

Plaats een reactie