Rijsel-Vlaanderen s.v.p.


Onze Vlaamse minister van mobiliteit Lydia Peeters is niet echt aan een indrukwekkend parcours bezig. Haar plan rond basisbereikbaarheid dat ingang zou vinden in januari 2021 is al twee keer uitgesteld. De lijst met zwarte kruispunten die moeten weggewerkt worden neemt eerder toe dan af. Hoewel er al wat meer Vlaams geld gaat naar het aanleggen van veilige fietspaden blijkt 53 procent van alle fietspaden niet te voldoen aan de wettelijke eisen. Ook het overschakelen naar elektrische bussen voor de Lijn loopt niet zo vlot. Op dit moment zijn 64 bussen elektrisch en dat op een vloot van 2 240 stuks! Jarenlang onderinvesteren in het onderhoud van tramsporen zorgt ervoor dat in Gent en Antwerpen tramlijnen (tijdelijk) worden afgeschaft. Maar toch, deze week is gebleken dat deze minister bijzonder doortastend en snel kan optreden.

Bij de opening van het nieuwe verkeerknooppunt Antwerpen-West bleek dat op de verkeersborden steden met hun officiële naam worden aangeduid. Dus Liège in plaats van Luik. Een aanpak die duidelijker is (zeker voor buitenlandse chauffeurs) en de borden leesbaar maakt. En kijk, binnen de 24 uur reageert een furieuze Peeters op dit majeur probleem. Want deze aanduidingen blijken niet te kloppen met de taalwetgeving. Dus beval de minister onverwijld de borden in de vuilnisbak te kieperen en nieuwe te plaatsen. Van kordaat optreden gesproken. (Ondertussen wordt de door Vlaanderen overgesubsidieerde luchthaven van Deurne officieel ‘Antwerp Flanders International Airport’ genoemd, dit lijkt me ook niet echt conform de taalwetgeving.)

Maar nu kom ik tot de pointe van mijn verhaal. Gisteren was ik een hele dag in Maasmechelen. Niet om te shoppen, maar om zo’n 600 leerlingen secundair onderwijs wat klimaatbewustzijn bij te brengen. Bij de terugtocht neem ik een bus 45 van Maasmechelen naar Genk. En plots val ik bijna van mijn zeteltje, want wat zie ik? Deze sticker:

Hoewel onderaan in kleine letters ‘NL’ te lezen staat, is dit een flagrante inbreuk op de taalwetgeving. Sinds wanneer is s.v.p. de afkorting van alstublief?? En dat op een bus van Lydia Peeters! Wie weet op hoeveel bussen deze illegale boodschap is aangebracht? Dit biedt haar natuurlijk een kans om alweer kordaat op te treden, want dit soort zaken zijn werkelijk ontoelaatbaar. Een kleine suggestie, in plaats van de sticker te vervangen is het misschien een optie de hele bus te vervangen door een elektrisch exemplaar.

Maar het verhaal is nog niet afgelopen. Op de trein van Genk naar Gent hoor ik de treinbegeleider omroepen welke treinen in Gent beschikbaar zijn. En wat zegt die man plots: een trein naar “Lille-Flandre”. Jawel, er wordt op onze treinen schaamteloos Frans gesproken, en dat op Vlaemsch grondgebied. Nu gelukkig de pauzeknop is ingedrukt rond milieubeleid hoop ik dat onze regeringen eindelijk werk maken van het aanpakken van deze wantoestanden! Want foute verkeersborden en stickers, dat is waar de mensen echt van wakker liggen!

3 reacties op ‘Rijsel-Vlaanderen s.v.p.

  1. Wees blij dat je nog een bus vindt in dat (beter) Gent van je. Hier in West-Vlaanderen is het een vaste trend geworden om steeds meer haltes en buslijnen te verminderen. De volgende stap is de bussen verstoppen met Geocaching.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s