En plots krijg ik een basisinkomen…


We leven in een tijd waarin het ondenkbare plots mogelijk wordt. Een blauwe hemel zonder vliegtuigen, lege winkelstraten en autostrades. Dat is even ondenkbaar als het idee van het basisinkomen. Al vaak geopperd en nog vaker is weggezet als onhaalbaar. Maar nu krijg ik er plots één. De officiële naam is ‘overbruggingsrecht’. Omdat sinds 12 maart al mijn opdrachten zijn geannuleerd heb ik als zelfstandige recht op deze uitkering, in mijn geval 1 614,1 euro (met een kind ten laste). Na een eenvoudige online aanvraag vorige week gestort.

Zelfs al is het een recht, het voelt wat vreemd. Want hiermee wordt de begrotingsput natuurlijk groter. We weten uit ervaring dat dergelijke tekorten meestal worden goedgemaakt door besparingen op onderwijs, zorg, pensioenen en klimaatbeleid. Het voelt ook vreemd omdat er heel wat mensen zijn in precaire situaties die deze vergoeding niet krijgen.

Tegelijk zie ik het als een persoonlijk experiment met basisinkomen. Ik krijg geld van de gemeenschap, en moet er in principe niks voor doen. Een groot deel van de tijd gaat natuurlijk naar het opvangen van onze peuter. Dat is al een flinke klus op zich. Wat maakt dat er maar een paar uur per dag zijn om echt te werken. Eén van de zaken waar ik mee bezig ben is het organiseren van gratis online workshops Actieve Hoop, gebaseerd op het werk van eco-filosofe Joanna Macy.

Dit werk is gemaakt om onze veerkracht te voeden en ons vanuit verbinding doorheen crisissen te loodsen door het beste van onszelf te vinden en te geven. Het gaat hierbij niet enkel over de huidige covit19-crisis maar ook over de andere crisissen die zowaar nog onzichtbaarder zijn (klimaat, biodiversiteit, sociale ongelijkheid…) We bieden deze 2h durende workshop drie keer online aan op:

* zondag 19/04 van 10u. tot 12u.,
* maandag, 20/4 van 20u.tot 22u..
* maandag 27/4 van 20u.tot 22u.

Je kan meer info vinden via Facebook, waar je ook nog meer info vindt. Inschrijven kan je hier.

Verder probeer ik een bijdrage te leveren om deze crisis ook te zien als een kans op verandering. Iets wat iedereen kan doen via #beternacorona of postcoronamovement.

2 reacties op ‘En plots krijg ik een basisinkomen…

 1. Goede avond Steven,

  Wij vernamen dat G5 al is geïnstalleerd in een dertigtal gemeenten in ons land.

  Kan jij er achter komen welke dat zijn? Wij vinden dat het publiek recht heeft om dat te weten.

  Met dank en vriendelijke groet,

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s