op weg naar Utopia


Dinsdag 9 oktober ben ik te gast bij Utopia. Jawel, het bestaat, het ligt in Nederland in de buurt van Hilversum en is een reality programma. Op een stuk braakliggende grond werken 15 bewoners aan het bouwen van een ideale samenleving. Twee ervan zijn erg begaan met het milieu, en hebben me uitgenodigd om er morgen een babbel te komen doen. Als het goed gaat via livestream te volgen om 14 uur. Maar er zijn nog heel wat andere mensen aan het bouwen aan een of andere vorm van Utopia. Coöperatieves bloeien als nooit te voren en zijn een welkome aanvulling voor de markt en de overheid. Kijk maar naar Wooncoop die in een jaar tijd al 20 mensen een woonplaats hebben kunnen aanbieden en daar binnenkort nog een heleboel zullen bijdoen. En kijk, niet alleen voor energie, voedsel of wonen is de coöperatieve een mooi instrument er is nu ook Neibo. Deze coöperatieve wil mobiele telefonie aanbieden om ook hier een meer eerlijk economisch model uit te bouwen.
En neem nu het clubje ‘Wilma en de vogels’ die flink op weg zijn om Gent rietjes vrij te maken. De groep er al in geslaagd om meer dan 100 zaken te overtuigen om de rietjes te vervangen. Met het bannen van rietjes alleen zal we de afvalberg niet verkleinen (ondanks de tonnen afval die ze veroorzaken).  Maar met deze kleine actie willen de activisten tonen dat individuele daadkracht de moeite waard en zelfs noodzakelijk is om een vloedgolf van positieve verandering te veroorzaken.  Neem zeker eens een kijkje op de blog van deze toffe club. Ook in “Het einde van de wereld? Een try-out” ga ik in op deze en vele andere nieuwe verhalen. Volgende voorstelling nu donderdag bij Eva. Alle info hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s