Ik heb me net ingeschreven voor het grote ‘curieuzeneuzen onderzoek‘. Het is een groot project waarmee men 20 000 meetpunten wil opstarten. Dit wordt meteen het grootste burgeronderzoek ooit, want vergeet niet dat er normaal voor Vlaanderen slechts 60 meetpunten zijn die onze luchtkwaliteit in de gaten houden. Met dit project moet het mogelijk worden om in kaart te brengen welke de impact is van NO2 (wordt vooral door dieselwagens uitgestoten).
Dat ook luchtvervuiling gelinkt is aan klimaatverandering wordt ook steeds duidelijker. Ik citeer even Jill Peeters in De Standaard: “Klimaatverandering beïnvloedt onze luchtkwaliteit. Vroeger hadden we grofweg om de tien dagen een ander soort weer: rustig en droog weer, dan een dag of tien wat wisselvalliger, vervolgens weer wat kouder. Vandaag hebben weerpatronen de neiging te blokkeren. We hebben vaak 30, soms 60 dagen lang min of meer hetzelfde weer. Meestal komt dat doordat een hogedrukgebied het patroon blokkeert en als een deksel boven ons land hangt. Zo kan het zijn dat we wekenlang relatief droog winterweer hebben met weinig wind. Kachels, verwarmingssystemen en auto’s voeren steeds nieuwe pollutie aan die als een deken blijft hangen. In dat geval ademen we dagen aan een stuk dezelfde troep in’, zegt Peeters.
In filmpje kan je de hele uitleg krijgen. Meedoen dus!
Yep ingeschreven. En érgens ben ik blij dat onze zooi eens niet ‘op een ander’ waait maar dat we (ze) zelf es mogen ervaren hoe waanzinnig het allemaal is. ’t Kan aan mij liggen hoor.
LikeLike
Ik heb me ook ingeschreven. Ik hoop dat ik er bij ben, want ik ben heel nieuwsgierig. Het vorige project, met de aardbeien heb ik gemist.
LikeLike