eco-pollutie op vakantie


Zo, terug thuis, moe maar tevreden zoals men zegt. Het was een mooie Dranouter editie, om niet te zeggen een propere. Want de jarenlange acties om het publiek te sensibiliseren rond afval blijken toch hun vruchten af te werpen. Op het festivalterrein gaan vele bezoekers daar erg rigoureus mee om. De Standaard begint de bespreking van het festival als volgt: ‘Fantastisch hoe kraaknet de festivalweide van Dranouter er zaterdagavond nog steeds uitzag. Het gras lag plat van een regenbui, maar verder ademde het terrein een reinheid uit die op vrijwel alle andere festivals ondenkbaar is. Dit is het gevolg van een lang voorbereid en nauwgezet opgevolgd ecoprogramma.’

Wat ook meespeelt is natuurlijk het publiek (veel gezinnen met kinderen) én de inzet van een ploeg van 90 vrijwilligers die in verschillende shiften dag en nacht in de weer zijn met opruimen en sorteren van afval. Natuurlijk zijn er nog zaken die beter kunnen, er kan zeker nog wat energie bespaard worden, misschien kan naast PMD, restafval en composteerbaar afval ook papier apart ingezameld worden op het festivalterrein. Een oplossing voor sigarettenpeuken zou ook niet slecht zijn, en op de campings zijn is ook nog verbetering mogelijk. Daar kunnen we volgend jaar verder aan werken.

Maar wat zeker is, ook grote festivals kunnen groener en properder, het is een kwestie van prioriteiten. Verder heb ik me goed geamuseerd als eco-pollutie agent en ben ik nog nooit zoveel gefotografeerd als de voorbije dagen.  Nu even bekomen en dan gaat de maand augustus vooral naar de voorbereiding van mijn nieuwe voorstelling en nieuwe boek.

2 reacties op ‘eco-pollutie op vakantie

  1. Voor die sigarettenpeuken: vroeger verkochten ze in de Antwerpse stadswinkel een kokervormig sleutelhangertje waarin je een paar peuken kon bewaren tot je een vuilbak tegenkwam. Misschien is dat een idee voor volgend jaar? Met het logo van het festival erop of van een groene sponsor?

    Like

  2. Blij dat het een leuk festival was op Dranouter. Groener en properder mag natuurlijk altijd. Misschien moeten ze ook meer vuilnisbakken plaatsen? Ben je ter plaatse gebleven met tent of naar b&b in de buurt geweest?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s