doe het zelf


Het is al langer duidelijk dat we zelf aan de slag zullen moeten gaan als we een ecologischer en sociale wereld willen. En dat aan de slag gaan kan je op heel wat manieren bekijken.  Laat ik het vandaag eens hebben over het meest concrete niveau, wat we kunnen doen met onze handen.Een kleine greep uit steeds meer initiatieven.

Ik kader van 100 jaar Vooruit kan je er binnenkort terecht in de Cooperette, een plek voor het kopen en uitwisselen van producten, diensten en skills. De Cooperette is een levendige plek voor doeners, workshops, open labs, coöperatie en alternatieve ruilsystemen. We streven naar een duurzaam geproduceerd en lokaal aanbod. Kunstenaars en specialisten (Maison Caro, Topo Copy, Sara Vrugt, Made by Oya, De Invasie…) delen er hun kennis en laten sporen na in de vorm van How-to-handleidingen, zelfmaak-kits, boeken en andere producten. Zo groeit het aanbod van de Cooperette ook mee met VOORUIT100.

De activiteiten/workshops van de Cooperette vind je terug in deze agenda. In dezelfde Vooruit kan je ook terecht voor het betere naaiwerk met Ijverige Wijven en een heuse SEW-IN, tevens is er een ongezien Repareerfeest.

Vanaf volgende week kan je ook terecht bij Timelab (ook in Gent) voor Time Fest. Onder de noemer ‘dagen voor verzet’ is er een uitgebreid programma met onder andere een 3D print jam, en een workshop om je eigen robot te maken (met afvalspullen), een makershop waar je aan de slag kan om Juweeltjes, electronics en design in elkaar te knutselen. Allemaal doe het zelf dus.

fietsherstellenonderwaterWat meer in de luwte kan je ook terecht in Buurtcentrum Godshuishammeke waar op donderdag 25 april opnieuw een naaiateljeetje en doe-het-zelf-fietskliniek doorgaat. Van 10 tot 20 uur kan je er terecht om kleren te herstellen, aan te passen en te pimpen, en dat kan je combineren met een opknapbeurt van je fiets.  Die dag kan je ook  materiaal ruilen. (Adres: Godshuishammeke 20, 9000 Gent)

Overal in het land zie je meer en meer van dit soort acties opstarten. Ze maken duidelijk dat de groep mensen die het gehad heeft met de consumptie- en wegwerpsamenleving groeit. Aan ons om duidelijk te maken dat dit geen hype is maar het begin van een grotere omslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s