toekomst 2.0


Ik ben altijd tevreden als het nieuwe MO* magazine in de bus valt, steeds een kwalitatieve portie informatie vanuit een wereldwijde blik op de wereld. In het kerverse april-nummer staat een interview met Harald Weltzer, de man van het boek ‘Klimaatoorlogen’ dat ik hier nog heb besproken (in de tijd dat er nog sprake was van crisis).

Hij is blijkbaar ook tot de conclusie gekomen dat waarschuwen voor nakende catastrofes niet zoveel effect heeft en zet daar om zijn schouders onder een nieuw project gericht op ‘verhalen voor de toekomst’. Zijn stelling is dat we zelf die toekomst in handen moeten nemen en we dit kunnen doen als we vertrekken vanuit onze eigen geest en eigen handelen. Als socioloog beschrijft hij – net als psycholoog Paul Verhaeghe hoe we ideeën zoals groei, vooruitgang en accumulatie hebben geïnternaliseerd en ons zelfvertrouwen grotendeels buiten onszelf leggen, namelijk bij onze consumptie en status. Hij spreekt daarbij van een ‘consumptie-totalitarisme’ waarbij het niet makkelijk is om te zeggen ‘ik doe niet mee’.

Hij stelt voor om het totaal uitgeholde begrip ‘duurzaamheid’ te vervangen door ‘Zukunftfähigkeit’ of letterlijk ‘toekomstgeschiktheid’. Dit zijn dan precies die experimenten en initiatieven zoals we steeds vaker zien waar burgers nieuwe wegen inslaan buiten het bekende paradigma. Zoals je een aantal voorbeelden kan zien op het Ministerie van Ideeën, of de brede beweging die op dit eigenste moment aan het ontstaan is naar aanleiding van New B. Om deze bewegingen te ondersteunen en promoten heeft hij ‘FuturZwei’ opgericht een stichting die ‘het promotiebureau wil zijn voor een sociale beweging die nog niet weet dat ze bestaat’.

Goed om weten: Welzer komt naar de volgende editie van het Groene Boek en gaat er in gesprek met Paul Verhaeghe. (Wel heel jammer dat ik hetzelfde moment de auteurs van ‘Groeten uit Transitië’ zal interviewen) Het belangrijkste nieuws is echter dat er veel aan het gebeuren is, en dat we het deze keer zelf doen.

hetgroeneboek

4 reacties op ‘toekomst 2.0

 1. “Hij is blijkbaar ook tot de conclusie gekomen dat waarschuwen voor nakende catastrofes niet zoveel effect heeft …”

  Voila, Dat zei ik ook bij je blogartikel infographic impact klimaatverandering:
  https://lowimpactman.wordpress.com/2013/03/15/infographic-impact-van-klimaatverandering/

  Maar net als bij de reacties op die infographoic (beter een infographic die laat zien hoe het streven naar Gent klimaatneutraal in 2050 de komende jaren al impact heeft op het evrbeteren van de levenskwaliteit van alle Gentenaars) haal ik er hier ook niet of je het er eigenlijk mee eens bent of ‘het waarschuwen voor nakende catastrofes’ geen effect heeft?

  Like

  1. Het is een en/en verhaal. Net zoals de toekomst zelf maken ook moet samengaan met een ‘politiek’ verhaal. Het meeste effect komt natuurlijk van slimme marketing, net datgene waar ‘de overkant’ zo goed in is. Dus in plaats van marketing af te wijzen omdat het voor het verkeerde wordt gebruikt, en omdat we een mensbeeld voor ogen hebben dat niet klopt, kunnen we maar beter even goed een ‘promotiebureau voor de toekomstbeelden’ hebben, dat even slim is en het slagschip toch de andere kant op stuurt.
   Ik ga er straks nog eens een lap op geven: duurzame voeding voor mensen in armoede. Want arme mensen hebben misschien nog meer recht op ‘ecologie’ dan wij…

   Like

 2. Beste,
  Ik zou graag een link of een artikel plaatsen op uw website, omdat dit aansluit op de niche / sector.
  Zou u mij wat meer informatie kunnen geven over de mogelijkheden of de vergoeding van volgende zaken:
  – het plaatsen van een link
  – het plaatsen van een uniek artikel (al dan niet zelf aangeleverd)
  U kan mij contacteren op het nummer +32483/079748 of via pieter@websem.be indien u nog vragen hebt hieromtrent.

  Ik hoor graag van u!
  Met vriendelijke groeten,

  Like

 3. Volledig akkoord. Als je kan tonen dat er een alternatieve manier is die beter (en misschien tegenwoordig vooral cooler/hipper) dan de ‘klassieke’ manier dan is er al een groot stuk van het werk gedaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s