improviseren


colruytworkshop

Dit was de opdracht die ik had gekregen voor gisterenavond: ‘lezing omtrent praktische tips voor particulieren hoe ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen’ Een opdracht in kader van de Colruyt Academy, een initiatief van de winkelketen waarbij een hele reeks workshops worden georganiseerd voor de klanten.  Een ruim aanbod met thema’s als koken, make-up, wassen van a tot z en het abc van bier.

Bij dergelijke opdrachten heb weinig voorbereidingswerk omdat ik ondertussen wel een hele reeks presentaties op mijn computer heb met praktische en andere tips. Dus volstaat het meestal om op de trein de juiste presentatie te kiezen en nog wat aan te passen. Bij deze lezing was ik echter niet helemaal gerust omdat ik in het aanbod op hun site dit thema niet kon terugvinden, ook al omdat er geen namen van lesgevers zijn vermeld. Dus had ik de dag ervoor nog even gebeld om zeker te zijn. Maar jawel, ze verwachtten me daar, verder kreeg ik nog een mail om te vragen of ik zeker ook iets wou zeggen over afval. Geen probleem, dit komt ook wel even aan bod in de presentatie (ongeveer 5 van de 50 slides).

Toen ik dan ter plekke kwam en de brochure in handen kreeg bleek dat ik geprogrammeerd stond voor: ‘Verminder de afvalberg bij je thuis. Gemiddeld gooit een Vlaming jaarlijks 6 kg perfect eetbaar voedsel in de vuilnisbak. Jij niet meer na deze workshop.’ Het was dus ongeveer een kwartier voor aanvang dat me duidelijk werd wat van mij verwacht werd. In zo’n geval is er geen tijd voor discussie of ophelderen van misverstanden dus diep ademen en nadenken, hoe kan ik hier twee uur geven over afval. Terwijl het publiek binnenkwam heb ik nog snel wat steekwoorden op papier gezet en een paar sites opgezocht.

En dan kon ik beginnen voor een groep van 20 dames en 1 heer. Gelukkig had ik nog wat cijfers en info in mijn hoofd van de film van de Muffin Man, gelukkig stelden ze veel vragen over plastiek en composteren, gelukkig liet mijn geheugen me niet in de steek en wist ik nog wel wat cijfers over de afvalberg te citeren, gelukkig vond ik snel het youtube filmpje over de plastiek vervuiling van de oceanen, gelukkig kon ik vertellen over de manier waarop ik mijn eigen afvalbergje onder controle probeer te houden. Kortom, de twee uur waren behoorlijk snel om en de mensen waren best tevreden. Al kon ik niet antwoorden op de vraag hoe lang je een blikje tonijn kan gebruiken na de houdbaarheidsdatum (waarmee ik wel even het tonijnverhaal kon vertellen).

Moraal van het verhaal, zorg dat je duidelijk weet wat er van jou verwacht wordt. En vertrouw er op dat het dan soms nog anders kan lopen. Steeds klaar zijn voor het onverwachte kan geen kwaad.

2 reacties op ‘improviseren

  1. het is mij ook al overkomen, maar en ook ik heb dat zo opgelost, want wij zijn echt doordrongen van wat wij vertellen en durven zeggen wanneer we het antwoord niet weten. Als je congruent en authentiek bent, dan valt het (meestal) op z’n pootjes, zoals een kat met negen levens 😉
    Ik zou overigens ook wel eens wat willen doen voor die colruyt academy, want het is alweer lang geleden dat ik voor een publiek van consumenten sprak… Mss een idee?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s