schaats de aarde naar de maan


Het mag gerust 10 graden zijn buiten, het is kerstvakantie dus ‘gij zult schaatsen’. In elke stad of bijna ondertussen elk dorp is er tegenwoordig een kunstschaatsbaan aangelegd, met de nodige mogelijkheden tot consumptie en vertier op en rond de ijspiste. Ik ben wat aan het zoeken geweest naar het energieverbruik van dergelijke installaties, maar het is niet makkelijk de nodige informatie te vinden. De piste van Genk blijkt evenveel te verbruiken als het energie jaarverbruik van 5 gezinnen, dus spreken we al snel over 125 000 kWh. Maar het zou wel eens een pak meer kunnen zijn als het zo warm als deze kerst. (Het voordeel is dat ik nu als gemeenteraadslid vragen kan stellen, dus moet het mogelijk zijn binnenkort te weten te komen hoeveel de ijspiste in Gent dan wel kost aan energie.)

Naast, rond en boven de piste zijn er ook de spots, de bars met koelkasten en terrasverwarmers, de kraampjes met warme wijn en wafels, soms aangevuld met kermisattracties en nog een paar van die energieverslinders zoals ijssculpturenfestivals. Alle waarschuwingen van uit de hand lopende opwarming ten spijt blijkt de westerse mens zich weer te moeten overgeven aan een roes van kopen en consumeren. Zorgen de warme winters ervoor dat er minder kan geschaatst worden? Geen nood op elk Vlaams dorpsplein installeren we een energieverslindende ijspiste zodat de opwarming nog wat sneller gaat. Toekomstige historici zullen regelmatig hun wenkbrauwen fronsen als ze onze gewoontjes proberen te duiden.

schaatenvaartWaar is mijn kindertijd gebleven waar we bijna elke winter gingen schaatsen op bevroren plassen in de buurt? Ik weet nog dat we enkele keren op de Damse vaart zijn gaan schaatsen. Het kon niet op bestelling, maar enkel als de natuur het toeliet. Zo’n vriesweek was dan steeds een feest, zonder discoballen boven ons hoofd, zonder tombola’s waar je auto’s (!) kan winnen, zonder glitter, zonder koopjesmarkt, zonder commercieel gedoe. Maar met veel  vrolijke mensen op het ijs midden in de natuur, waarbij we tegelijk beseften hoe machtig de natuurelementen zijn.  Als we terug thuis kwamen was er enkel een kop warme chocolademelk.

Het zijn herinneringen om te koesteren, ervaringen die je niet kan imiteren, nog niet met duizend ijspistes.

19 reacties op ‘schaats de aarde naar de maan

 1. En zo was er ook een snorboard piste in Antwerpen in november, en zag ik net een reclame voor martini bubbelwijn -denk ik – metfeestende modellen in bikini op een dak van een appartementsgebouw. De modellen warmen zich aan terrasverwarmers terwijl het sneeuwt. De mensen willen alles omgekeerd lijkt het wel. Alsof ze willen bewijzen dat zij de natuur beheersen en niet omgekeerd…..

  Like

 2. Zulke zaken hoeven ook niet voor mij en zijn zeker niet aan mij besteed.

  Maar ter excuus voor de andere (kortetermijndenkende) partijen: De producenten geraken momenteel hun geproduceerde elektriciteit aan de straatstenen niet kwijt. Blijkbaar komt dit door het warme weer en veel wind in het noorden van Europa.

  Vorige maand was er nog paniek over massale black-outs en nu dit. Ik besef ook wel dat dit snel weer kan omslaan maar een correcte info-campagne op mensenmaat over hoe elektriciteit geproduceerd en vooral gedistribueerd wordt zou toch eens geen kwaad kunnen denk ik.

  Elektriciteit is er in feite meer dan genoeg maar die op het juiste moment op de juiste plaats krijgen dat is veel en veel moeilijker. Een combinatie van (veel) minder verbruik en kleinschalige decentrale opwekking zou hier voor meer stabiliteit kunnen zorgen.

  Gewoon kwestie dat u goed geïnformeerd bent op de volgende gemeenteraad

  Like

 3. ….en in mijn dorp , in de stille (?) Kempen , bestaan plannen om in de
  bossen een indoor skipiste aan te leggen . Een bouwwerk dat hoog
  boven de bomen uitkomt .
  Het gemeentebestuur heeft goed begrepen dat sommige inwoners niet zonder enige voorbereiding naar de wintersportoorden kunnen
  vertrekken ; veel te gevaarlijk !
  Ook mensen van buiten de gemeente zijn hier uiteraard welkom , in de bossen kan plaats genoeg gemaakt worden voor parkings ……

  Like

  1. Zonnepaneeltjes in gadgets zijn over het algemeen helemaal niet als milieuvriendelijke te bestempelen. De extra energie die de productie van de zonnecellen kost overschrijdt vaak de weinige energie die er uitgespaard wordt. In veel gevallen is het veel beter om oplaadbare batterijen te gebruiken en geld te investeren in productie van groene stroom. http://www.lowtechmagazine.be/2008/03/de-donkere-kant.html (achteraan)

   Ik heb trouwens het sterke vermoeden dat hetzelfde opgaat voor verlichting aangedreven door dynamo, met hooguit een uitzondering voor veel gebruikte verlichting zoals op een fiets. (Maar zelf daar ga ik niet zonder meer vanuit.)
   Dat betekent niet dat deze systemen mogelijk beter zijn dan gewone fakkels, maar als men een zaklamp gebruik, dan liefst een op ‘gewone’ (AA, AAA) kwalitatief goede oplaadbare batterijen opgeladen met een goede lader in een huishouden die 100% groen stroom afneemt.

   Like

 4. We schieten niets op met fundamentalistisch over te komen. Enkel als we erin slagen om een dialoog te hebben met de mensen, en niet enkel met dat typische groene belerende vingertje wijzen, dan pas is er kans dat er iets zal veranderen.

  Maar dagelijks merk ik het tegenovergestelde…

  Like

 5. Waarom is iedereen toch zo vol stress en misnoegd, vooral rondom deze tijd? Waarom is gewoon leuk niet meer goed genoeg? Waarom moet alles zo extreem en super fantastisch perfect zijn? Waarom naar een zonnig land gaan als het hier regent, schaatsen bij +10°, koortsig op zoek naar het ideale cadeau? Pfft! Sorry, maar ik doe niet meer mee, ik haak af.
  Ik doe de kinderen hun jas en laarzen aan en we gaan springen in de plassen. Ik ga met mijn man naar het plaatselijk toneel, ontmoeten daar onze vrienden en we drinken later samen wat. Het is vakantie en we rommelen onze kasten wat uit en stuiten op leuke knutsels en frutsels van de kinderen, reissouvenirs, foto’s van vroegere tijden. We nemen de tijd om echt te praten en te mijmeren, te polsen hoe onze kinderen zich nu echt voelen en hoe wij ons als partners in onze relatie voelen, we komen echt tot rust … we lachen (dat lucht op), we wenen ook af en toe (maar dat lucht ook op) … hier knap ik echt van op … dit is wat ik nodig heb … daar kan geen ski- of zonvakantie tegen op en zeker geen schaatsbaan met kerstmarkt … of dit nu groen leven is? Dat weet ik niet! Maar het is wel echt goed leven, zeker weten!
  Ik wens jullie allemaal een gewone, gezellige, liefdevolle eindejaarsperiode en hetzelfde voor 2013!

  Like

 6. Steven,

  Als het nu nog efkes vriest kan je opnieuw gaan schaatsen zoals in je kindertijd. Zoals je al zei, niet op bestelling, maar gewoon als de natuur het toelaat.
  Geniet ervan, hé!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s