wonen in beweging


Via diverse kanalen krijg ik allerlei info toegestuurd over nieuwe vormen van samenhuizen en co-housing. Dat het thema steeds meer aandacht krijgt is duidelijk, en dat steeds meer mensen op zoek gaan naar andere manieren van wonen ook. Daarbij liggen vaak sociale en ecologische motieven aan de basis van de projecten.

De Stad Gent is bijvoorbeeld op zoek naar 4 tot 6 huishoudens om samen een site in het centrum van Gent nieuw leven in te blazen!”
meer info over de bouw- en woongroep Tolhuislaan op agsob.be en op samenhuizen.be. Bijzonder is dat de kandidaat-groepen intensief begeleidt zullen worden bij het voorbereidingsproces. Zie materiaal via slideshare, en ook via deze facebook-pagina.

In het Waasland is er een plan voor een co-housing te bouwen met een 20-tal volledig uitgeruste privéwoningen die verschillen in grootte naargelang de behoefte van de toekomstige bewoners. Centraal staat het paviljoen dat een grote rol speelt in het sociale leven. Het is een ontmoetingsruimte om samen te kunnen eten of vergaderen. Verder worden er veel spullen gedeeld.   De groep stelt deze plannen voor op infoavonden met een presentatie van ongeveer anderhalf uur, waarna er ruimte is voor vragen. De eerstvolgende infoavonden zijn gepland op dinsdag 12 juni, donderdag 2 augustus en woensdag 5 september, telkens om 20u in Café De Graanmaat in Sint-Niklaas. Meer info op deze site:  www.cohousingwaasland.be.

Over naar de Kempen, waar een ander project in de steigers staat. Op 21 juni is er een eerste infoavond over cohuizen in de Kempen. We geven de aftrap voor een project in de regio en laten ons inspireren door sprekers van verschillende andere projecten.  Iedereen welkom, om 20u in Kamp C te Westerlo.  Inschrijven kan via cohousingkempen@hotmail.com.

Verder weet ik nog van projecten in het Kortrijkse, nog in Gent en op heel wat andere plaatsen. Kortom steeds meer  initiatieven die ons een inkijk geven op de wereld zoals die er later uit zal zien.

4 reacties op ‘wonen in beweging

  1. Ik heb veel sympathie voor het concept van co-housing en sluit ook niet uit dat ik ooit in zo’n systeem instap. Toch merk ik twee zaken bij veel (niet alle) co-housingsprojecten.

    Er vinden wel wat van die projecten plaats op wat eigenlijk typische auto-locaties zijn, redelijk ver van het centrum van een behoorlijk stad. De kans op ongewenst grote ecologisch vervoersafdruk (iedereen naar het werk met de auto) is niet klein.

    Daarnaast ontbreekt vaak de sociale mix. Weliswaar let men er vaak op dat er sprake is van een mix van alleenstaanden en niet alleenstaanden of een leeftijdsmix, bijna altijd is er sprake van de betere middenklasse. Iemand die geen geld heeft om een eigen woonst te financieren, kan zelden meestappen in zo’n co-housingproject. Noodzakelijke budgetten van 200-300.000 euro zijn niet uitzonderlijk en huren behoort zelden tot de mogelijkheid. Het zou mooi zijn als er in elk co-housingsproject ook betaalbare huurwoningen/appartementen voorzien zouden worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s