goe bezig…


Het ging de hele dag op de radio over de afgeschafte premies voor energiebesparende maatregelen. Mensen die plannen hadden om hun ramen of verwarmingsketel te vervangen zullen een groter stuk zelf moeten betalen.  Vorig jaar hebben meer 600 000 Belgen beroep gedaan om deze subsidie, wat zal het worden de volgende jaren?

Ik kan begrijpen dat men sommige steunmaatregelen wou herbekijken. De te royale subsidie van zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar ondertussen is Electrabel degene die het meeste groenestroomcertificaten krijgt voor het verbranden van Canadese pellets in een omgebouwde steenkoolcentrale. In dit artikel kan je meer lezen over de gevolgen hiervan.  Ik heb nog nergens horen vallen dat men die subsidie wil verminderen.

De subsidies voor de particulier worden dus van de ene dag op de andere afgeschaft en dan kunnen de regionale regeringen ze overnemen, als ze kunnen en willen natuurlijk. Want nu is al duidelijk dat Chris Peeters daar geen grote fan van is (wat milieubeleid betreft is al langer duidelijk dat dit hem eigenlijk niks kan schelen). De gevolgen zullen groot zijn voor de sector van de installateurs van glas, isolatie, zonnepanelen en hoogrendementsketels. Voor veel mensen die bouw of verbouwplannen hebben is dit een lelijke streep door de rekening. Het ergste is dat er nu vooral onduidelijkheid en onzekerheid is gecreëerd waardoor de klok tien jaar achteruit is gezet.

Wat me nog het meeste verwondert is dat in het debat zelfs niet gesproken worden over de noodzaak om onze CO2 terug te dringen, want daar waren die subsidies in de eerste plaats op gericht. Terwijl op dit eigenste moment in Durban pogingen worden ondernomen om de groeilanden te overtuigen hun CO2-uitstoot te verminderen gaan wij hier even de weinige maatregelen die er zijn terugschroeven. Tja, we moeten de financiële putten vullen die gemaakt zijn voor het redden van de banken natuurlijk.  Het grote geld moet gered worden, en als we daarmee de toekomst van onze kleinkinderen op het spel zetten dan is het maar zo.

Nog een reden te meer om verontwaardigd te zijn, en alvast een oproep om die verontwaardiging mee uit te dragen op de klimaatbetoging volgende zaterdag..

3 thoughts on “goe bezig…

 1. Ik moet zeggen dat ik nooit veel gevoeld heb om op Groen! te stemmen, maar eerlijk gezegd zal ik mijn mening stilaan toch moeten herzien…
  De huidige politiekers aan de macht zal het worst wezen, tijd voor verandering!

  Like

 2. ik begrijp dat ook niet, er zijn bedrijven die hier vervuilen à volonté en een verwaarloosbaar bedrag betalen aan belastingen. Ah ja want ze investeren in België, alleen weet niemand waar en hoe.
  Dat de politiek hier eens iets aan doet maar nee, maatregelen schrappen die eigenlijk deels helpen de leefbaarheid van onze planeet te behouden. De volgende verkiezingen zal er hopelijk wat meer gesensibiliseerd gestemd worden.
  Het is alleen zo hatelijk dat je van op de zijlijn met lede ogen moet toezien dat er weer niets verandert. Ik kan alleen maar hopen dat we zelf het heft dat we nog steeds in eigen handen hebben zo goed mogelijk inzetten om verandering te brengen. Verandering die belijdmakers gewoonweg naast zich neerleggen onder druk van de bedrijfswereld, lobbyisten en rijkaards die zich toch alles kunnen permitteren.
  Het is echt triestig korte termijn denken.
  Hebben wij hiervoor gestemd meer dan 500 dagen geleden?
  Dan kieperen ze groen er nog uit ook. echt om te huilen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s