goed bezig in Leuven


De titel slaat vooral op de Leuvense klimaatweek die volop bezig is. Via een hele reeks activiteiten voor allerlei doelgroepen wil de stad Leuven zijn burgers betrekken bij het plan om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

Dat is maar liefst 20 jaar sneller dan in Gent, waar het de bedoeling is om tegen 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Dit jaar zet Leuven vooral in op Cultuur om het verhaal te brengen. Een slimme zet denk ik, want via die weg is het wellicht mogelijk om op andere mensen te bereiken. Zo organiseert het Stuk speciale voorstellingen om mensen te laten ervaren wat het is om samen iets te doen rond klimaatverandering.

Over onze show van gisterenavond kan ik nog vertellen dat het een hele fijne ervaring is om 380 enthousiaste mensen in de zaal te hebben. Er was veel interactie, er is goed gelachen en achteraf waren er veel positieve reacties. Nadien was er  nog een nabespreking met een groep studenten van groep T, en werd ik geïnterviewd door iemand van studentenblad Veto. En voor de allereerste keer in mijn carrière; achteraf kwam iemand een handtekening vragen. Verder zijn er weer wat nieuwe facebookvriendjes en wie weet enkele fans. Al besef ik natuurlijk goed dat er nog een lange weg te gaan is, het doel om meer mensen te bereiken komt toch een beetje dichterbij. Gisteren zullen in totaal zo’n duizend mensen de show gezien hebben.

Volgende week is het in Bornem te doen, en zijn er nog schoolvoorstellingen op andere plaatsen. Soms ben ik er nog verbaasd over wat de gevolgen zijn van mijn beslissing ruim 3 jaar geleden om zo ecologisch mogelijk te gaan leven…

 

(de foto’s zijn van de voorstelling in Poperinge, gemaakt door Luc)

5 reacties op ‘goed bezig in Leuven

 1. “Via een hele reeks activiteiten voor allerlei doelgroepen wil de stad Leuven zijn burgers betrekken bij het plan om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

  Dat is maar liefst 20 jaar sneller dan in Gent, …”

  Ik weet niet of ik het voornemen van Leuven so veel beter vind dat dat van Gent. Hoewel ik voorstander van ben om de lat hoog genoeg te leggen (als men de lat laag legt, dan is de kans klein op een hoge sprong), heb ik een hekel aan loze beloftes die niet meer dan een vorm van reclame zijn.

  Binnen 19 jaar een grote Vlaamse stad klimaatsneutraal maken lijkt me dan ook totaal onrealistisch.

  Like

  1. Renaat, de doelstellingen in Gent roepen wat mij betreft helemaal niet op tot actie of maken de urgentie helemaal niet duidelijk : niemand ziet de link met het eigen gedrag vandaag en 2050. Resultaat : er gebeurt niets, want “toch nog tijd genoeg”.
   Dan veel liever Leuven en vooral indien men daar ook effectief begint met sensibiliseren. Of het onrealistisch is, dat zien we in 2030 wel. De essentie is dat we vandaag beginnen en dat de ambitie hoog is.

   Er zijn trouwens al een aantal voorbeelden van grote stappen op korte tijd. Ben & Jerry’s heeft z’n eigen voetafdruk op een klein decennium met 85% kunnen verkleinen. Het belangrijkste is de bereidheid om stappen te zetten en dat dan ook doen. En dan kan je niet anders dan vaststellen dat Leuven vandaag een pak beter scoort dan Gent.

   Laat dit voor mijn stroppenstad een stimulans zijn om een tandje bij te steken 😉

   Like

   1. Wat mij betreft mogen doelstellingen hoog liggen (ik zeg dan ook niet dat wat Gent doet zo goed is), maar ik heb een hekel aan alles wat naar greenwashing riekt. Veel bedrijven, maar ook steden en gemeenten stellen hun inspanningen heel erg mooi voor, terwijl het in werkelijk vaak veel minder voorstelt.

    Vergelijk het met de milleniumdoelstellingen. Ik (en ik denk iedereen met een beetje nuchtere visie) wisten in 2000 al dat deze nooit gehaald gingen worden.

    Een fundamentele vraag is dan ook of we mensen, overheden, bedrijven willen beoordelen op wat ze beloven te doen, op wat ze beweren te doen, op wat ze werkelijk doen, op wat ze beweren bereikt te hebben of wat ze werkelijk bereikt hebben? (Ik geloof Ben & Jerry’s dan ook niet op haar woord.)

    Leuven wordt hier beter afgeschilderd dan Gent vanwege een belofte die mijn inziens onhaalbaar is. Vanwege het Pareto-principe (dat mijn inziens absoluut van toepassing is op milieu-inspanningen) lijkt een 100% klimaatneutrale* stad mijn inziens onmogelijk, en als doelstelling voor binnen 19 jaar zelf volkomen belachelijk.
    Veel realistischer en toch ook erg ambitieus zou het voornemen zijn om de huidige milieu-impact van Leuven tegen 2030 met 80% te verminderen. (Al hangt het natuurlijk af van wat men bedoeld met het bijzonder vage woord ‘klimaatneutraal’.)

    Ik zou al die prachtige woorden dan ook graag vertaald zien in concrete doelstellingen, want die zijn er voor zover ik weet nog niet.

    Ik wil Leuven al voor drie uitdagingen stellen:

    – tegen 2030 alle gebouwen in Leuven dusdanig geïsoleerd dat ze op zijn minst de lage-energienorm halen

    – tegen 2030 mogen maximum 20% van voertuigkilometers in Leuven gebeuren met niet-hernieuwbare en/of milieuonvriendelijke brandstof/energie

    – tegen 2030 50% van het voedsel van het in Leuven verkocht voedsel biologische geproduceerd binnen een straal van 100 km van Leuven

    – vanaf vandaag een mobiliteitsbeleid dat 100% uitgaat van het STOP-principe

    Ik voorspel nu al dat deze doelstellingen niet gehaald zullen worden. Dat is mijn inziens niet pessimistisch, maar realistisch. Dat neemt niet weg dat elke reële inspanning door mij wordt toegejuicht en ik Gent, Leuven of andere steden op de basis zal beoordelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s