’t kan vriezen, ’t kan dooien…


Een goede opkomst gisteren in Tielt met ruim 80 mensen, en ook positieve reacties. Achteraf waren er nog een aantal vragen en suggesties, onder andere van iemand die me wees op een risico waar ik beter wat meer aandacht zou aan besteden. Het gaat namelijk over het vertragen of stilvallen van de golfstroom. Dit mechanisme zorgt in belangrijke mate voor de klimaatregeling op de planeet en is afhankelijk van het zoutgehalte en de temperatuur van het water. Als er meer ijs afsmelt (in Groenland of de Noordpool) komt er meer zoet water in de oceanen terecht en kan dit (samen met de temperatuurstijging van het water) zeer grote effecten hebben.

Het stilvallen van deze golfstroom zal niet alleen zware gevolgen hebben voor het leven in zee maar kan voor een aanzienlijke afkoeling zorgen. Dit fenomeen is op behoorlijk spectaculaire wijze het uitgangspunt van de rampenfilm ‘the day after tomorrow’. Ik had al eerder over dit risico gelezen maar ging ervan uit dat het niet per se zo bedreigend is. Maar als ik mijn goed geïnformeerde bron mag geloven dan zou het wel eens tegen 2050 zo ver kunnen zijn.  De gevolgen voor mens en milieu zijn dan misschien nog groter dan bij een opwarming van 2 graden of meer…

Tja, dus zou het ook kunnen dat een toenemende opwarming van de aarde uiteindelijk zal leiden tot een ferme afkoeling. Zullen de twee elkaar dan in evenwicht houden? Natuurlijk niet, het wil zeggen dat we nog meer geconfronteerd worden met onvoorspelbaar weer en zware gevolgen voor onze voedselvoorziening.

Om het dan toch maar een positieve draai te geven, het goed isoleren van je huis is niet enkel belangrijk om te opwarming tegen te gaan, maar ook om je voor te bereiden op de afkoeling.  Zo lang zal ik wel niet leven, maar ik ben toch heel benieuwd hoe het in 2050 zal zijn…

2 reacties op ‘’t kan vriezen, ’t kan dooien…

 1. Wij leven dan misschien niet meer, maar onze kinderen en kleinkinderen zijn dan wel het slachtoffer geworden van ongeremde economische groei in onze periode, en dat moet ons NU aan het nadenken zetten.
  Als het deze winter terug even koud gaat zijn als de vorige en die van twee jaar geleden, dan spreken we in elk geval niet meer over een toevalstreffer. Al Gore haalde het al aan in zijn bekroonde film, dat een ijstijd in Europa zeker tot de mogelijkheden kan behoren. Vraag is of het langzaam zal veranderen naar een ijstijd, of abrupt, zoals bij de start van de vorige echte ijstijd. (wat in de film “the day after tomorrow” ook wordt geopperd).
  Het ergste is dat we het allemaal op ons zien afkomen, maar dan onze samenleving NIETS onderneemt om de zaak fundamenteel om te keren. Groene bewegingen staan een beetje op de rem, maar de economie is een monster dat niet valt af te remmen, tenzij op abrupte wijze, of dat het van zichzelf stil valt, zoals nu dreigt te gebeuren.

  Like

 2. Het stilvallen van de oceaanstromingen zal bij ons zorgen voor een afkoeling, maar op andere plaatsen zal het warmer worden:
  De golfstroom brengt nu warmte van de evenaar naar West-Europa waardoor wij in een gematigd klimaat leven. Die stroom gaat tot aan de noordpool, koelt daar af en keert langs de oostkust van Canada en Noord Amerika terug naar de evenaar. New York dankt zijn koude winters dus aan diezelfde stroom. Wanneer deze stilvalt, wordt het hier kouder dan we gewend zijn, maar wordt New York warmer dan ze gewend zijn. De totale temperatuur zal dus niet dalen door het stilvallen van de oceaanstromingen, de verdeling van de warmte zal alleen op een andere manier lopen. Waardoor inderdaad lokale weersverwachtingen veranderen en kunnen lijden tot allerhande problemen (voedselteelt, stookgewoonten,… ). En als ook de noordpool blijft opwarmen zal er volgens mij geen sprake zijn van een wereldwijde afkoeling.
  Wat de toekomst brengt weten we niet… Ik hoop dat het niet te erg wordt, en dat iedereen en vooral de ‘intelligente?’ wereldleiders snel tot het besef komen dat we iets moeten DOEN…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s