uit de bocht


Haast en spoed is zelden goed, dat is zeker zo bij het schrijven van blogberichten. In het stukje van gisteren had ik het over de economen die in de media steeds maar opnieuw hetzelfde verhaal vertellen. Daarbij heb ik ten onrechte Geert Noels ook in het lijstje gezet.

Geert Noels is zeker niet de econoom die kiest voor de snelle winstmaximalisatie en groei. In zijn uitstekend boek Econoshock maakt hij duidelijk dat we rekening moeten houden met ecologische grenzen. In een recent interview neemt hij afstand van de aanpak van banken en beleggers. Hij pleit eerder voor een minimale groei en met zijn bedrijf kiest hij enkel voor klanten die duurzaamheid echt belangrijk vinden.

In een gesprek dat ik met hem had bleek ook dat hij in zijn eigen leven behoorlijk Low Impact is. Zo gaat hij op zoek naar een schoenmaker die een oude boekentas kan herstellen eerder dan een nieuwe te kopen. Hij is voorstander van een meer lokale economie waar repair een belangrijke plek krijgt. Kortom, bij mijn stukje van gisteren ging ik wat Geert Noels betreft zeker uit de bocht. Waarvoor mijn excuses.


Iets anders, niet alleen de scholen zijn terug gestart maar ook de transitiebeweging heeft een tweede adem gevonden. Zo was ik vorige Zondag even op de ’fabricoleermarkt’ in Gent, waar mensen een heleboel technieken leren om zelf spullen te maken en te herstellen. Op het transitiecafé gisteren in Gent vertelde iemand anders over een aantal boeiende trends (vooral uit de VS), die helemaal in de lijn liggen van transitie. Zo is er een grote beweging rond ’Make magazine’ gericht op hergebruik en zelfbouw van apparaten en toestellen. Een ander fenomeen zijn de ‘fablaps’, plaatsen waar al wie wil kan gebruik maken van kennis en technologie om vanalles in elkaar te knutselen. Tenslotte bestaat er ook ‘hacker spaces’, groepen mensen die bestaande toestellen uit elkaar halen, bestuderen en er iets anders van maken. Allemaal initiatieven die gemeen hebben dat mensen zelf de handen uit de mouwen steken, kennis verwerven en delen en zo onafhankelijker worden van de allesomvattende consumptiemachine. Tot mijn verbazing blijken in Gent ook enkele van die plekken te zijn.

(sorry voor de niet-Gentenaars dat ik het hier zoveel heb over wat in onze stad gebeurt. Er zijn ook fabricoleermarkten op andere plaatsen natuurlijk.)
Nog een aankondiging voor wie een van de bezielers van Transito Towns in levende lijve wil zien. Op 29 september komt Rob Hopkins naar Brussel, alle info kan je hier vinden: www.transitie.be

Een reactie op “uit de bocht

 1. Gisteren was er ook een informatie vergadering over de G1000. Kijk op http://www.g1000.org/nl/
  Dit initiatief wil 1000 mensen bijeen brengen op 11 november 2011 om in groepjes van 10 personen over vijf thema’s te debateren. Die thema’s worden gedestilleerd uit alle voorstellen die binnenkomen via website en andere kanalen. Centraal staat de vraag ‘waar moeten we met onze democratie naar toe’
  De 1000 mensen zijn een ‘representatief staal uit de bevolking’. Dat betekent dat mensen volgens een wetenschappelijke methode worden geselecteerd en uitgenodigd om hier aan deel te nemen. Dat is belangrijk voor de legitimiteit van de resultaten die uit dit proces komen.
  Wie dit initiatief wil steunen, kan geld doneren, kan tijd doneren, kan ideeën in verband met thema’s versturen.
  Het is een gigantische oefening in democratie. En na 11 november zullen we weten wat de ‘demos’ zoal te vertellen heeft over ‘democratie’.
  Dit is dan ook een warme oproep om mee te doen. Wordt jij gevraagd om deel te nemen op 11 november , weet dan dat dit een prachtige maar niet makkelijke oefening is, maar mogelijks een historisch moment…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s